loader
Foto

Galerie foto

Mic dejun cu un campion: In memoriam Ion Caramitru

O personalitate complexă despre care, iată, în aceste clipe de singurătate, vorbim, din păcate, la timpul trecut. Ați revăzut o ediţie "Mic dejun cu un campion", în amintirea lui Ion Caramitru, pe 7 septembrie, de la ora 18, la TVR2.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

IN MEMORIAM - Ion Caramitru (1942 - 2021)

O personalitate remarcabilă a scenei culturale româneşti cu o recunoaştere internaţională fără echivoc, un om şarmant, cald, prietenos, gata oricând să lucreze în folosul breslei, un manager cultural care a pus bun început multor proiecte cărora şi astăzi le simţim efectul, un ministru al culturii care a ştiut să facă din domeniul atât de sensibil al creatorilor un brand al vizibilităţii României, un actor şi regizor care nu mai are nevoie de nicio recomandare şi, nu în ultimul rând, un vector de imagine pentru schimbările ţării noastre după 1989. O personalitate complexă despre care, iată, în aceste clipe de singurătate, vorbim, din păcate, la timpul trecut. Dar memoria sa va continua, cu siguranţă, prin realizările sale ca actor şi ca om al cetăţii. Drum bun, ION CARAMITRU!

Greu de gestionat această pierdere. Năucitoare veste, venită la doar câteva ore după anunţul dispariţiei unui alt simbol al României, sportivul Ivan Patzaichin. O înşiruire de evenimente din care cu greu ne putem reveni. Parcă nici acum nu putem crede că aceste lucruri se întâmplă. Oameni atât de dăruiţi, de generoşi, de valoroşi, reprezentanţi ai unei generaţii ce dispare încetul cu încetul. Nădăjduim mereu ca acest fapt să se împlinească cât mai târziu posibil pentru ca să ne mai putem bucura de exemplul lor ca viaţă, profesie, talen, moralitate, verticalitate, patriotism în cel mai profund şi mai curat sens al cuvântului.

Sunt oameni care au făcut istorie şi vor rămâne în istorie prin rolurile pe care le-au jucat în teatru, film, televiziune prin vizionarismul şi pragmatismul cu care au creat şi condus instituţii, prin implicarea fără echivoc în viaţa publică şi în interiorul breslei, prin performanţele greu de atins, prin medaliile obţinute, prin spiritul mereu tânăr şi printr-un obiectivism pe care-l invidiem.

Am colaborat cu Ion Caramitru nu o dată. L-am avut invitat la multe emisiuni pe care le-am realizat de-a lungul anilor. Era mereu ocupat dar, niciodată nu a refuzat o invitaţie. Prin colaboratorii săi a pus la dispoziţie întotdeauna surse de documentare şi realizare a materialelor pentru filmele pe care le aveam în proiect.

A fost ministru în funcţie când lucram la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă. A fost printre puţinii, dacă nu chiar singurul, care şi-a dus mandatul până la capăt cu un program articulat şi aplicat tuturor mediilor culturale pe care le gestiona o instituţie guvernamentală de o asemenea anvergură.

Avea opţiuni clare şi hotărâte pe care le discuta până în cel mai mic detaliu cu echipa sa. Prin intermediul proiectelor pe care le gestiona, pregătea domeniul cultural – indiferent de zona de activitate – pentru marile proiecte europene şi fondurile ce urmau să vină în sprijinul României. Ne-a şcolit pentru a fi primii în stare să scriem şi să gestionăm proiecte viabile pentru cultura şi patrimoniul românesc. După plecare sa, totul s-a prăbuşit. Oamenii care au fost trimişi la burse de studiu s-au risipit. Un gust amar ce persistă şi acum şi care ne-a costat şi încă ne mai costă defazarea la care asistăm neputincioşi. Într-un interviu în care dezbăteam această neîmplinire, mă consola exprimându-şi speranţa că nu totul este încă pierdut.

Aşa l-am cunoscut, stenic, luptător, hotărât. Apoi, prin emisiunea ’’Poesis’’ l-am redescoperit foarte tânăr în Arhiva de Aur a TVR în spectacole, interviuri şi recitaluri care-mi răsună şi acum în memorie. Un recitator desăvârşit, o voce răscolitoare, o trăire a versului ce poate face pe oricine, oricât de înverşunat, să iubească poezia, s-o înţeleagă, s-o caute. Îl venera pe Eminescu, era prieten bun cu Nichita Stănescu, cu Dan Grigore sau cu Johnny Răducanu care-l acompaniau într-o manieră irepetabilă. Nu o dată, Televiziunea Română a preluat aceste spectacole remarcabile.

De azi încolo ne vom bucura de el doar prin intermediul acestor înregistrări. Şi ne bucurăm că nu sunt puţine. Suntem trişti şi neconsolaţi. Exprimăm regretele noastre familiei, colaboratorilor săi, echipei de la Teatrul Naţional şi a colegilor de la UNITER. Ultimul regal al decernării premiilor Uniunii Teatrale din România le-a patronat, ca în fiecare an, cu foarte puţin timp în urmă – în iulie - pe scena Sălii Mari de la Teatrul Naţional. O revenire acasă după şase ani de peregrinări prin ţară, în teatrul pe care l-a iubit atât de mult, căruia i s-a dedicat întru totul, o ultimă reprezentaţie la scenă deschisă.

Premonitorii gândurile sale de la Gala UNITER din 2005, atât de subtile şi de explicite în aceste clipe grele:

Despre cum se mișcă lumea.

Despre ce vor oamenii.

Despre ce sunt ei.

De când se nasc și până vor muri

Și chiar și mai târziu.

Astă seară am ajuns aici.

Mâine o luăm de la-nceput.

(Sursa: UNITER)

***

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 

 

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1248

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !

Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.

Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.

Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita

*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,

Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.

În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.

Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Sezon Nou

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2