loader

Mic dejun cu un campion care aduce cartea: Dan C. Mihailescu

„Am descoperit prin suferinţă bucuria de a fi un supravieţuitor şi-mi pare rău să v-o spun, dar suferinţa te smereşte, te face mai credincios, mai răbdător” , mărturiseşte criticul literar Dan C. Mihăilescu încă de la începutul interviului său cu Daniela Zeca Buzura.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

La „Mic dejun cu un campion”, Dan C. Mihailescu, critic şi istoric literar, eseist şi realizator de radio şi televiziune a venit atât cu gânduri bune, cărţi editate frumos, proiecte de viitor, cât şi cu o înţelepţire a suferinţei, cu tandreţe pentru cei apropiaţi şi cu admiraţie pentru cei pe care-i preţuieşte.

(oar_w460)

De o vreme, Dan C. Mihailescu a lipsit din atenţia publică. S-a retras pentru a se îngriji de sănătate, dar continuă să scrie, să traducă, să exerseze: „Cel mai bun leac este să te gândeşti la cele bune”, spune el.

Telespectatorii TVR 2 sunt aşteptaţi sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 10.00, la un alt fel de „Mic dejun”, pentru a se bucura de un dialog cald, sincer şi sclipitor între doi respectaţi oameni de litere – gazda emisiunii TVR 2, Daniela Zeca Buzura şi Dan C. Mihăilescu.

(oar_w460)

Prezenţă insolită pe ecranele televiziunilor din România, Dan C. Mihăilescu a reuşit să aducă în topurile preferinţelor un format scurt, aşa cum era „Omul care aduce cartea”, la o puternică televiziune comercială (format pentru care Dan C. Mihăilescu a primit Premiul CNA în 2002). Aşadar, cultura ca nişă acolo unde te aşteptai mai puţin. Personalitatea sa acaparatoare de care singur se amuză – autoironia, un dar hărăzit spiritelor superioare - a cucerit din primul moment: „Auzi, un bâlbâit care prezintă cărţi, fără ca nimeni să intervină vreodată editorial. Asta m-a făcut vizibil”, spune el cu umor. „Autenticitatea, sinceritatea, naturaleţea sunt calităţile mele cele mai mari”, a daugă criticul.

Dan C. Mihăilescu a debutat în 1982, cu „Perspective eminesciene”. Din prolifica producţie editorială semnată de Dan C. Mihăilescu selectăm cele mai recente apariţii editoriale:

„Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziș”, 2012

„Castelul, biblioteca, pușcăria. Trei vămi ale feminității exemplare”, 2013

„Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!? „, 2015

„Plăceri vinovate și datorii împlinite”, 2018

„Podul cu vechituri”, 2019

Dan C. Mihăilescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar pentru activitatea sa a fost distins cu unele dintre cele mai râvnite distincţii (selectiv):

Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 1982

Premiul pentru traducerea integrală a dramaturgiei lui Eugène Ionesco, 1999

Premiul CNA, pentru emisiunea ’’Omul care aduce cartea’’, 2002

Premiul de critică al Asociației Scriitorilor din București, 2004

9:00 Teleşcoala

* Istorie (BAC)

Producator: Sinziana Milosoiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

9:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

*Ep.9: 11 februarie 1990: Eliberarea lui Nelson Mandela

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2