loader
Foto

Mic dejun cu un campion: cafea de iunie cu scriitoarea Ioana Nicolaie

Scriitoarea Ioana Nicolaie a fost invitata Danielei Zeca Buzura sâmbătă, 3 iunie, la emisiunea ’’Mic Dejun cu un Campion’’. De la ora 10.00, la TVR 2 şi pe TVR +.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Invitata ediţiei din 3 iunie a emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ este scriitoarea Ioana Nicolaie, autoarea volumului ’’Pelinul Negru’’ ce aduce încă o dată în atenţie explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară a omenirii şi implicaţiile ei.

(w235) Ioana NicoO carte de ficţiune care porneşte de la un fapt real, scrisă cu emoţie şi sensibilitate şi care a fost una dintre cele mai bine vândute la Bookfest 2017, chiar în săptămâna filmărilor cu autoarea.

’’Scrisul Ioanei Nicolaie aparţine literaturii clasificate în generaţia 2000. Însă originalitatea cu care migrează de la poezie, la proză şi literatura pentru copii o scoate în afara ierarhizărilor.

A obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar dintre volumele ei au fost traduse în franceză, suedeză şi bulgară’’ – este scurta carte de vizită creionată de Daniela Zeca Buzura, gazda primitoare de la ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

Mirifice sunt imaginile din ţinutul Năsăudului, al căror farmec acoperit de ani din cărţile poştale de la începutul secolului evocă tărâmurile şi timpul copilăriei.

O scurtă pledoarie pentru viitoarele volume frumos desenate şi colorate destinate celor mici.

Nu este întâmplătoare această apropiere, pentru o scriitoare ca Ioana Nicolaie pentru care lumea aceasta cu farmecul şi cu implicaţiile ei viitoare s-a transpus într-o literatură de care puţini scriitori se mai îngrijesc astăzi.

Ca şi de pofta de a citi a copiilor care trebuie să dezlege mai mult decât nişte poveşti. Aşa au luat naştere atelierele de creativitate destinate lor care să le ofere la micul dejun, la prânz şi cină...o felie de poveste. ’’Campionatul poveştilor’’ a luat startul la Librăria Humanitas de la intrarea în Cişmigiu sub coordonarea Ioanei Nicolaie.

Profesoară de literatură şi scriere creativă, Ioana Nicolaie le-a dedicat copiilor mai multe volume: ’’Aventurile lui Arik’’, 2008;  ’’Arik şi mercenarii’’, 2013 şi ’’Ferbonia’’, 2015.

(w882) Ioana Nico

Consideră că pentru poezie scriitorul trebuie să fie înzestrat cu un simţ aparte. Că un autor de romane poate scrie poezie, însă fenomenul invers este mult mai rar, pentru a da o carte edificatoare. Volumul său de versuri ’’Autoimun’’, apărut în 2013 la Cartea Românească, a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, recompensat cu Premiul ”Cartea Anului” decernat de Uniunea Scriitorilor. De altfel, a debutat cu ’’Poză retuşată’’, tot un volum de versuri apărut la Editura Cartea Românească în urma unui concurs de debut din 2000.

Ioana Nicolaie consideră că romanul este cea mai importantă specie literară. Este autoarea volumelor: ’’Nordul’’ , 2002, nominalizat pentru premiul ASPRO; ’’Credinţa’’, 2003, nominalizat la Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti; ’’Cerul din burtă” 2005, nominalizat la Eastern EuropeanLiterature Award, premiu decernat de Bank Austria Creditanstalt şi KulturKontakt Austria în cooperare cu Wiesser Verlag; ’’Cenotaf’’, 2006; ’’O pasăre pe sârmă’’, 2008; ’’Pelinul negru’’, 2016; este autoarea textului albumului ’’Bucureşti, metropolă europeană’’, 2005, şi a fost introdusă în antologii şi volume colective dedicate scriitorilor din generaţia 2000.

Ioana Nicolaie este membră a Uniunii Scriitorilor şi PEN România.

’’Mi-a plăcut la Ioana Nicolaie apariţia sa lipsită de fastul orgolios al unui autor de succes. Dimpotrivă, firescul şi siguranţa părerilor sale spuse un cu zâmbet cuceritor m-au câştigat pe deplin. Recunosc că nu citisem ultimul său roman, doar l-am răsfoit înainte de filmările de la Cafe Verona, dar o voi face cu siguranţă. Am găsit la librărie şi cărţile pentru copii, pe care le-am parcurs cu privirea descoperind vechi prieteni ilustratori şi mi-am zis: "Uite, la capitolul acesta, al cărţii frumoase, suntem o ţară ca afară". Şi mi-a mai plăcut ceva. Că nu este intimidată de notorietatea celebrului său soţ, Mircea Cărtărescu. Că trăieşte şi scrie sub umbra altei literaturi cu teme şi subiecte total diferite’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Credit foto: Facebook Humanitas - Vlad Nicula, Cristina Ştefan - bzb.ro

***
„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine.Din acest sezon, pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panai.

***

Ediţia poate fi urmărită după următorul program:

(w882) Daniela Ze

TVR 2:  sâmbătă, 3 iunie, ora 10:00; luni, 5 iunie, ora 8:00

TVR 3:  duminică, 4 iunie, ora 9:00

TVR Internaţional: luni, 5 iunie, ora 7:00; joi, 8 iunie, ora 00:30

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 10 iunie, ora 8:30

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

2:00 REVIZIE TEHNICA

/

6:00 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)
 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2