loader
Foto

Mic dejun cu un campion al libertăţii: Nicu Covaci

Nicu Covaci a fost invitatul pe care Daniela Zeca Buzura vi l-a propus pentru micul dejun din 13 mai, la TVR 2 şi pe TVR +, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Nicu Covaci a rămas acelaşi rebel contestatar şi după 55 de ani de scenă. După căutări, exil, nostalgii şi întoarceri, Nicu Covaci a renăscut pe pământ românesc precum pasărea Phoenix’’ – spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

Nicolae Covaci - compozitor, cântăreț, chitarist, pictor şi grafician profesionist, cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix.

(w882) Nicu covac

Nicolae Covaci a împlinit, în aprilie anul acesta, 70 de ani. I-a petrecut pe scena de la Arenele Romane din Bucureşti alături de prieteni şi de un public numeros şi entuziast care a făcut o atmosferă incredibilă la un concert, la rândul lui, unic. De ce? Pentru că, de 55 de ani, Trupa Phoenix s-a identificat cu tot ce are mai preţios rockul românsc: forţă, creaţie, arhaism folcloric, o interpretare magistrală, o prezenţă scenică ieşită din tipare, atitudine, spirit românesc, idealuri, implicare.

Atâtea cuvinte pentru o mână de muzicieni mai vechi sau mai nou afiliaţi mişcării Phoenix, prin venele cărora curge muzica legendarei trupe.

Am văzut la concert fani din toate generaţiile, însoţiţi de copii şi de nepoţi care trăiau la unison ritmurile muzicii. Un spectacol emoţionant atât pe scenă, cât şi în afara ei.

Iar Nicu Covaci este motorul tuturor acestor resorturi. O prezenţă agreabilă cu tot aspectul său ’’sălbatic’’ şi contestatar. Dar el, muzicianul, compozitorul, chitaristul, fondatorul şi liderul iubitei trupe Phoenix şi, pentru cine nu ştia, pictor şi grafician profesionist crede cu tărie, deşi este, cum chiar el mărturisea, dezamăgit, crede, spuneam, în verticalitatea poporului român.

(w882) nicu covac

’’Pe mine mă dărâmă faptul că românii acceptă orice li se spune, orice li se cere. De unde fatalismul ăsta mioritic? Luptaţi-vă! Nici până azi n-am învăţat să ripostăm’’ – Nicu Covaci

Crede în bine, în adevăr, în dreptate. Este un patriot înnăscut, cu toate că trăieşte departe de ţară, dar nimic şi nimeni nu l-au putut opri să nu-şi susţină răspicat convingerile, să nu trăiască în conformitate cu crezul său neclintit că orice om trebuie să se bucure de libertate.

’’Libertatea este, pentru mine, bunul cel mai de preţ’’ – spune artistul.

’’Eu nu ştiam că Nicu Covaci este absolvent de arte plastice. Abia după ce am văzut mai multe reproduceri după lucrările sale, nu m-am mai îndoit. Sigur că dincolo de surprindere a fost şi o satisfacţie, eu însămi fiind artist vizual. Abia atunci am înţeles de ce mi se păreau - încă din perioada liceului când ascultam mult muzica Phoenix - atât de deosebite copertele discurilor lor. Aveau o grafică specială. Colecţionarii ştiu ce spun. Dincolo de filonul arhaic al muzicii marca Phoenix, o direcţie necunoscută în muzica de la noi, complet nouă şi extrem de bine primită de tineri, tot ce făceau ei era extraordinar. Aveau o vestimentaţie de scenă care îi deosebea de toţi ceilalţi, o trăire anume care electriza şi mobiliza afectiv mase mari de oameni. Erau îndrăzneţi şi militanţi. Creau o apartenenţă la o spiritualitate străveche, la valori ancestrale, la o trăire înălţătoare dincolo de neputinţele şi mizeriile zilnice. Şi m-am bucurat că, după atâţia ani, am avut prilejul să mă întâlnesc cu Nicu Covaci care, în mintea şi în sufletul meu, a rămas mereu acelaşi’’ – mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***
„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Din acest sezon, pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

***

Ediţia cu Nicu Covaci poate fi urmărită după următorul program:

TVR 2: sâmbătă, 13 mai 2017, ora 10:00; luni, 15 mai 2017, ora 8:00

TVR 3: duminică, 14 mai 2017, ora 9:00

TVR Internaţional: luni, 15 mai 2017, ora 7:00; joi, 18 mai 2017, ora 00:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 20 mai 2017, ora 8:30

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

14:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2