loader

„Memorialul Durerii” îi prezintă pe luptătorii anticomunişti din Bârseşti

Echipa Memorialului continuă seria „O istorie a bravilor” -  dedicată luptători anticomunişti din munţi, iar în această sâmbătă, 25 iulie, ați putut povestea grupului vrâncean din Bârseşti.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Istoria închisorilor politice stă sub semnul martiriului ţăranilor. Două mii de vrânceni au umplut în toamna anului 1950 temniţele. Cei care au trecut prin spaţiile concentraţionare îşi amintesc de ţăranii din Vrancea.

Vrâncenii arestaţi în noaptea de 23 iulie 1950 au fost împărţiţi în mai multe loturi. Organizatorii au fost prinşi şi judecaţi în regim de urgenţă. Fiecare lot corespundea unei aşezări, iar fiecare aşezare avea cel puţin 15-20 de conducători.

În vara lui 1950, grupul de ţărani înarmaţi din Bârseşti a dat startul unei revolte şi a reuşit să-i aresteze pe miliţieni şi activiştii comunişti, i-au bătut şi i-au închis într-o pivniţă. Însă ajutorul promis din partea altor partizani din Vrancea nu a mai sosit, iar răsculaţii s-au refugiat în păduri, înarmaţi cu arme de foc, topoare şi bâte.

Securitatea a început să-i urmărească, să-i prindă şi după anchetă să-i trimită, în loturi, spre a fi judecaţi de Tribunalul Militar Galaţi.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 86

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

20:00 Drag de România mea!

Invitati: Daniela Condurache, Maria Butilă, Maria Cârneci, Marius Bălan, Daniela Răduică, Alexandra Crăescu​

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

 
„Fata cu părul roșu de la Auschwitz”, la Mozaika | VIDEO

Publicarea în limba română a volumului „Fata cu părul roșu de la Auschwitz” reprezintă o contribuție semnificativă la păstrarea memoriei ...

Duminica Filmului Românesc, cu mari actori şi opere literare nemuritoare

Înainte de prima zi a săptămânii, ai nevoie de o doză bună de relaxare. Astfel, duminică, 2 martie, la TVR 2, puteţi viziona apreciate creații la ...

Siguranța copiilor în mediul online

Siguranța copiilor în mediul online

publicat: miercuri, 26 februarie 2025

Vine pe fir sau din eter, a ajuns să fie ca aerul, nu putem să ne mai  imaginăm viața fără ea și se numește ”social media”. Deși pare a fi un ...

 

#tvr2