Echipa Memorialului continuă seria „O istorie a bravilor” - dedicată luptători anticomunişti din munţi, iar în această sâmbătă, 25 iulie, ați putut povestea grupului vrâncean din Bârseşti.
UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Istoria închisorilor politice stă sub semnul martiriului ţăranilor. Două mii de vrânceni au umplut în toamna anului 1950 temniţele. Cei care au trecut prin spaţiile concentraţionare îşi amintesc de ţăranii din Vrancea.
Vrâncenii arestaţi în noaptea de 23 iulie 1950 au fost împărţiţi în mai multe loturi. Organizatorii au fost prinşi şi judecaţi în regim de urgenţă. Fiecare lot corespundea unei aşezări, iar fiecare aşezare avea cel puţin 15-20 de conducători.
În vara lui 1950, grupul de ţărani înarmaţi din Bârseşti a dat startul unei revolte şi a reuşit să-i aresteze pe miliţieni şi activiştii comunişti, i-au bătut şi i-au închis într-o pivniţă. Însă ajutorul promis din partea altor partizani din Vrancea nu a mai sosit, iar răsculaţii s-au refugiat în păduri, înarmaţi cu arme de foc, topoare şi bâte.
Securitatea a început să-i urmărească, să-i prindă şi după anchetă să-i trimită, în loturi, spre a fi judecaţi de Tribunalul Militar Galaţi.
***
În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.
Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!