loader
Foto

Memorialul durerii: „Băiatul care a îngrozit Securitatea”

Sâmbătă, 15 octombrie, la TVR 2 continuă seria „Revolta elevilor”, iar de la ora 16:00, descoperim povestea lui Mugur Mihai Călinescu, tânărul de 16 ani din Botoşani, care a scris mesaje anticomuniste pe zidurile din oraş.

 

Memorialul Durerii

„Când totul părea pierdut în anii dictaturii comuniste, au  existat elevi, aprigi contestatari ai regimului, elevi care şi-au terminat liceul în închisoare”, spune Lucia Hossu Longin, realizatoarea Memorialului durerii.

Pe 16 octombrie, de la ora 16:00, pe TVR 2 şi TVR+ sunt prezentaţi aceşti tineri care„fie că i-au ofensat pe marii conducători Dej sau Ceauşescu, fie că au iniţiat mitinguri şcolare de protest sau răspândit manifeste, au fost judecaţi ca duşmani ai poporului”.

Unii dintre ei au plătit cu propria lor tinereţe, alţii şi-au găsit sfârşitul în teminţele comuniste, iar documentarele din seria „Revolta elevilor” aduce în prim poveştile celor care – odată ajunşi în „iadul penitenciarelor” – au mers mai departe şi n-au capitulat.

1 iulie 1981, Botoşani primea vizita de lucru a lui Ceauşescu. Oraşul fusese împânzit de lozinci şi elogii, dar locuitorii ştiau cât de greu se trăia în urma programului de alimentaţie raţională; ultimul deceniu al epocii de aur fiind marcat de frig, de foame şi de control excesiv al vieţii private.

„Un elev de liceu care a avut curajul pe care puţini l-au avut la vremea vreme respectivă”, aşa a fost descris Mugur Mihai Călinescu de istoricul Marius Oprea. În vârstă de 16 ani, băiatul a decis să protesteze prin lozinci anticomuniste, grafiate pe zidurile unor clădiri, panouri, garduri, trotuare, toate din zona centrală a oraşului Botoşani.

El folosea cretă forestieră, care era mai greu de şters, iar seara, după ce asculta Radio Europa Liberă, ieşea la  o plimbare şi desena mesaje ca:  „Cetăţeni! Ţara noastră are o situaţie economică grea. Datoriile externe au atins zece miliarde de dolari, în timp ce în presă plouă cu «petale roz»”; „Ne-am săturat de lipsuri! Vrem libertate”; „Cetăţeni, nu mai putem îndura lipsurile şi mizeriile. Vrem renaşterea SLOMR, sindicatul liber al oamenilor muncii din România”.

„A fost atât de interesant acest caz în sine, pentru că era vorba de un elev de liceu care a avut curajul pe care puţini l-au avut la vremea vremea respectivă. Uman vorbind, nu ai cum să te detaşezi de această poveste. Gândiţi-vă că el avea 16 ani când s-a decis să scrie cu creta pe panouri de tablă «jos comunismul!», «comunismul este rău», «trăiască libertatea!», «vrem libertatea». Cu mult înainte de 1989, ceea ce scria la Universitate în 1989, el scria pe nişte panouri de tablă, undeva în centrul unui orăşel, la Botoşani”, spune  Marius Oprea.

Elev al Liceului A.T. Laurian, el a fost prins pe 18 octombrie 1981, de ofiţeri ai Securităţii, în timp ce scria un mesaj pe un zid din centrul oraşului. La 13 februarie 1985, Mugurel Mihai Călinescu a murit de leucemie. „A fost un cancer galopant”, spune Marius Oprea, istoricul care a prezentat cazul lui Mugurel în cartea „Şase feluri de a muri”. Rodica Uncescu, mama băiatului, crede că el a fost iradiat, iar un prim argument ar fi declaraţiile lui Mugurel cum c-ar fi fost servit cu cafele în timpul interogatoriului

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 25 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2