loader
Foto

Galerie foto

Medicul Luiza Spiru: "Rolul şi menirea noastră este să fim fericiţi, să iubim, să dăruim iubire" | VIDEO

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este profesor de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea „Carol Davila” din Bucureşti şi președintele al Fundaţiei Ana Aslan Internaţional. Prof. univ. dr. Luiza Spiru este şi ambasador pentru România în cadrul EWA European Women’s Association.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

’’Oamenii fericiţi îmbătrânesc mai greu’’, ne mărturisea de cum a păşit în grădina de la Cărtureşti medicul Luiza Spiru. O văzusem şi în alte secvenţe filmate, citisem multe despre ceea ce făcea la Institutul Ana Aslan - de serviciile căruia beneficiasem cu ani în urmă când i-am internat acolo pe părinţii mei vârstnici - dar nu mi-am închipuit că o persoană atât de ocupată şi cu atât de multe responsabilităţi, poate fi atât de fermecătoare, senină şi armonioasă. Fără grabă, parcă fără alt program, deşi maşina o aştepta să plece la altă întâlnire. Zarva din platou o stimula. Zâmbetul cald, înţelegerea deplină a tot ceea ce făceam noi acolo, pregătirile pentru filmare, uneori tensiunea şi, în sfârşit, comanda ’Motor!’ îi dădeau sens zilei aşa încât, am înţeles repede că ritmul acesta impus şi alert figurează şi în fişa postului domniei sale’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producător al emisiunii "Mic Dejun cu un Campion".

(w882)

Cercetător şi cadru didactic universitar, antreprenor şi manager de instituţii în domeniul serviciilor medicale din România, de douăzeci de ani preşedinte al Fundației Ana Aslan Internațional, membră şi invitată de onoare în multe asociaţii şi instuţii de prestigiu interne şi internaţionale, fondator al Fundaţiei Stres Control – de peste 15 ani, singurul din lume dedicat acestei probleme majore a societăţii contemporane – mamă şi soţie, şef şi prieten în egală măsură, Luiza Spiru este un exemplu. Şi ne-am convins de asta urmărind cu interes, din spatele camerelor de filmat, un dialog strălucitor şi pasionat, edificator prin mesajul său.

"Am avut un parcurs profesional care s-a identificat cu dragostea mea pentru medicină şi cercetare în domeniul îmbătrânirii. Iniţial al cercetării moleculare şi apoi al cercetării clinice. Acestă pasiune a venit încă din anul III de facultate şi din istoria mea personală nelipsită de probleme. De aici şi convingerea că dacă eşti atent la primele semne subtile ale unor disfuncţii şi intervii prompt atunci totul poate fi reversibil, cu condiţia să vii la medic.

Întotdeauna se poate face ceva", mărturiseşte Luiza Spiru.

(w882)

Evaluarea pacienţilor este astăzi un proces ce include nu doar analize uzuale ci o evaluare clinică complexă - ce include teste AND, biomarkeri, analiza factorilor de risc individuali şi multe altele - pe care doar printr-o expertiză, educaţie şi formare profesională îndelungată pot fi desluşită cum se cuvine.

Dar, dincolo de aceste aspecte pur medicale, ar mai fi de adăugat apropierea medicului de pacient. Un profil psihologic aparte. O înţelegere, o umanitate, care vin din interior, nu doar din exercitarea unei meserii nobile, de o excepţională responsabilitate. O împrietenire ce face ca pacientul să se relaxeze, să poată comunica, să înţeleagă ce are de făcut, să coopereze pe deplin, şi mai ales, să aibă încredere. Sunt calităţi umane pe care medicul Luiza Spiru le stăpâneşte pe deplin. O prezenţă luminoasă şi foarte feminină care, dincolo de graţie, impune cu autoritate direcţia de urmat. O mână de fier, într-o mânuşă de catifea care reuşeşte să managerieze nu doar destinul pacienţilor săi ci şi pe cele ale colaboratorilor şi studenţilor săi.

(w882)

Trăim de multe ori sub un stres continuu: în plan personal sau profesional. Şi, aşa cum mulţi dintre medicii de notorietate invitaţi la "Mic Dejun" subliniau, aceasta este o îngrijorare majoră la nivel global cu multiple efecte pe termen lung. Creşterea speranţei de viaţă trebuie însoţită de o o calitatea bună a vieţii. Termenul ’’bătrâneţe’’ tinde să iasă din uz. Pentru că el exprimă astăzi un stigmat, un termen peiorativ. El a fost înlocuit încetul cu încetul de cel de ’’senior’’ capabil să-şi prelungească viaţa profesională, implicarea şi rolul social. Dar, pentru ca toate acestea să poată fi posibile ar trebui să se intervină din timp, la primele semne de boală sau îmbătrânire. Nu întâmplător, în 2018 Organizaţia Mondială a Sănătăţii introducea pe lista bolilor şi îmbătrânirea precoce.

Iar aici cercetările medicilor din toată lumea, mai ales în ultima vreme au un aport major. Satisfacţia noastră este că un astfel de centru de excelenţă se află aici, în România, cu contacte la cel mai înalt nivel ce au creat o reţea de colaborări şi schimburi de specialişti şi informaţii şi că cercetători şi medici cu experinţă în domeniu, precum prof. Luiza Spiru sunt personalităţi recunoscute la nivel internaţional.

(w882)

În ce priveşte preocuparea pentru menţinerea în formă un timp cât mai îndelungat, Luiza Spiru pare să aibă o o reţetă simplă. Nu este niciun secret: să ne supraveghem nutriţional, să fim atenţi cu prevenţia bolilor cardiace şi ale creierului, să facem mişcare, să socializăm şi să comunicăm. Dar, mai presus de toate să ne aplecăm asupra noastră. Să ne înţelegem menirea. Să ne rugăm, să medităm, să intrăm în armonie cu toţi cei din jurul nostru. Simplu, nu? Dar, acest exemplu nu este doar o teorie. Poate deveni o realitate care ne poate menţine tineri în spirit şi în corpul fizic de care trebuie să ne îngrijim din tinereţe.

"E o mare binecuvântare să spui mulţumesc pentru darul primit!. Lecţia supremă este iubirea şi lecţiile de viaţă din care să avem capacitatea de a învăţa ceva. Să ne punem întrebări mereu şi să fim atenţi la experienţa celor dinaintea noastră", spune Luiza Spiru.

Cu atât de mult optimism şi bunăvoire s-a desfăşurat această întâlnire, încât chiar sperăm să rămânem prieteni pe viaţă şi să ne mai întâlnim nu doar la prima ninsoare ci şi la primii ghiocei. O asemenea stare de bine, de înnoire, de bun început şi de pace a dominat acestă sâmbătă dimineaţă la pavilionul din grădină încât suntem bucuroşi că Luiza Spiru a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura într-un moment al anului atât de încărcat de semnificaţii.

(w882)

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 18 decembrie ora 14:00); la TVRInternaţional sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10:00; la TVRMoldova duminică, 17 decembrie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 17 decembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

 

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Ep. 35: Dumbarton Oaks-SUA

Proiectată în anii 1920 de Beatrix Farrand, pionieră a arhitecturii peisagistice din SUA, grădinile Dumbarton Oaks se întind pe o suprafaţă de 4 hectare, cărora li se adaugă 11 hectare de parc şi de pădure şi se află într-un cartier exclusivist de pe dealurile capitalei Washington DC.

Proprietatea fusese cumpărată de un cuplu de diplomaţi, Robert şi Mildred Bliss, care au dorit să creeze un paradis de verdeaţă în inima oraşului. Grădinile sunt organizate în terase, adaptându-se topografiei locului. Acum grădinile aparţin universităţii Harvard şi sunt deschise pentru vizitatori.

(Reluare)

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editie, Marina se intoarce la Lisabona, unde va scoate la lumina noi personalitati romanesti si locuri ce merita toata atentia noastra.

Prezentatori: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Daniela Zeca-Buzura: „Micul meu dejun preferat e întotdeauna cu un croasant și o cafea și, obligatoriu, lângă un companion agreabil și cu idei”

Realizatoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion” ne vorbeşte despre invitaţii săi de-a lungul celor 10 ani ai emisiunii, despre Bookfest şi ...

În peisajul agricol românesc, adesea marcat de provocări și incertitudini, exemplul Sarei Preda, o tânără de 20 de ani, studentă în anul doi la ...

„Copiii Bucovinei nu vor uita în veci că România e clădită cu dragoste și jertfă.”

O învăţătoare seamănă sentimentul patriotic în sufletele micilor şcolari, iar descendenta unei familii de germani din Bucovina povesteşte viaţa ...

 

#tvr2