loader
Foto

Galerie foto

„Mărturiile munţilor”, o nouă incursiune în universul marocan

„Cap compas” continuă călătoria prin fascinantul Maroc, iar duminică, 10 aprilie,  descoperim staţiunile de golf,  Chefchaouen-perla Albastră a Marocului şi Lixus- unul dintre cele mai vechi centre urbane. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Locurile nu se ascund şi nici nu sunt departe de căutarile noastre.Contează doar cum şi când le găseşti. Călătorim şi  ne strângem în colecția  personală amintiri. Vine o vreme când deschizi sipetul sufletului și le regăsești. Sunt acolo, mereu proaspete, chiar dacă pare că le-ai părăsit pe un colţ de bibliotecă dominat de rutina cotidianului. Mă conving că o stațiune în care golful face parte din meniul zilnic de relaxare este locul cel mai potrivit pentru asta”, spune Elena Dinu, realizatoarea reportajului de duminică.

Pe un parcurs de aproape 7 kilometri sunt dispuse cele 18 găuri standard pentru acest tip de golf.  Potrivit unui studiu realizat de Golf Advisory Practice, jocul de golf este o industrie care înregistrează venituri totale de peste 53 miliarde de euro în Europa, Orientul Mijlociu și în Africa.

Încasările sunt generate din turismul de golf, taxele achitate de jucători, organizarea competițiilor, echipamentul vândut, dar și de proiectele rezidențiale care au ca suport terenurile destinate acestui sport. Dezvoltarea proiectelelor de golf integrate în construcții rezindențiale sunt de circa 5 ori mai mari decât investițiile în spații amenajate independent pentru acest joc, iar cumpărătorii sunt dispuși să plătească cu 30% mai mult ca să aibă acces imediat la un teren de golf.

Au trecut vremurile hiperbolizarii acronimului termenului GOLF care in unele accepţii era tradus prin Gentlemen Only Ladies Forbidden limitând fie şi formal accesul femeilor la calmul acestui sport activ.

Pe lângă deșert, cămile, plaje și piețe aglomerate, Marocul îți mai oferă și orașe retrase, liniștite, sate in care poți  să te relaxezi și să scapi de impresia că umbli mereu printr-un bazar. Un astfel de oras este și Chefchaouen, situat în nord-vestul Marocului, chiar în Rif. Supranumit și Perla Albastră a Marocului, Chefchaouen te surprinde prin subtilele nuanțe de albastru deschis cu care sunt vopsite casele, străduțele înguste și întortocheate, zidurile, arcadele și porțile, care contrastează interesant cu hainele trecătorilor.

Marocul este un adevărat leagăn de civilizație al cărui trecut se măsoară în secole. O aventură pe meleaguri berbere ar trebui să înceapă întotdeauna cu raportarea la istoria acestei țări care, în peisajul umanității, are o personalitate distinctă.

La Lixus facem un popas în vremuri antice romane. Situat pe dealul Tchemmich, vechiul oraș a fost clădit la înălțime, ferit de mlaștinile râului Loukkos. Înconjurat de dealuri și vecin cu o falnică pădure de stejari de plută, Lixus este unul dintre cele mai vechi centreurbane ale Marocului.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.


 

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2