loader
Foto

Galerie foto

Marian Voicu: „Trebuie să te documentezi astfel încât să ştii dacă cel din faţa ta este onest sau nu!”

Invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, sâmbătă, 3 iunie, de la ora 10:00, este jurnalist de radio şi televiziune, publicist, scriitor şi analist. „Oricum, noi facem o meserie în folosul comunităţii dar trebuie să reuşeşti să te pui şi în pielea celor care stau acasă şi te urmăresc’’, adaugă Marian Voicu. | VIDEO

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

A fost o promisiune respectată de colegul şi prietenul nostru, Marian Voicu de a veni la Mic Dejun cu un Campion în această dimineaţă. Deşi multora le poate părea că jurnaliştii dispun de mult timp liber, aceasta este doar o iluzie şi în cazul lui Marian Voicu şi în al echipei de la Mic Dejun. Pentru că aşa ne-am format de la început ca jurnalişti. Fiecare emisiune, temă, subiect trebuie documentate temeinic, verificate, selectate, sintetizate informaţiile adică o muncă laborioasă şi de loc pe măsura celor ce se raportează doar la timpul prezent, la fluxul de ştiri şi la reţele.

Această temeritate înseamnă mai puţin spectacol şi mai mult conţinut relevant. Onestitate, pasiune, metodă, continuitate, perseverenţă, studiu, pe lângă carismă, o voce remarcabilă, o prezenţă elegantă şi lipsită de ostentaţie, o seriozitate amabilă, inteligenţă, empatie, adică ceea ce Marian Voicu aprecia astfel: ’’Vedetele nu sunt jurnalişti. Iar jurnaliştii nu sunt vedete’’.

Deşi ne cunoaştem de mult timp, ne intersectăm uneori pe coridoarele studiourilor cu un zâmbet şi un salut politicos, totuşi de douăzeci şi cinci de ani nu am avut niciun răgaz să stăm la o cafea împreună. Un handicap pe care sper să-l recuperăm astăzi.

(w882)

Marian Voicu este cunoscut publicului prin emisiunile pe care le-a moderat ani de zile la TVR. A intrat în familia instituţiei în 1996, într-o perioadă de transformare a Televiziunii Publice. A început ca reporter şi prezentator de ştiri, apoi s-a făcut remarcat ca moderator, realizator şi producător. Formate precum ’’Atunci şi acum’’, ’’Românii de lângă noi’’, mai nou ca membru al echipei de moderatori de la ’’Dincolo de alb şi negru’’ şi, evident, ’’Breaking Fake News’’ sunt doar câteva dintre producţiile care poartă marca sa. Premii, distincţii, emisiuni, călătorii, cărţi, reportaje, documentare este o enumerare ce face doar o trimitere la cunoaşterea în profunzime a unui profesionist pur-sânge.

(w882)

’’Documentarea minuţioasă este necesară. Ca să demonstrezi ceva, trebuie să demonstrezi public, în mod minuţios, de ce’’ – spune colegul nostru. Şi, totuşi, nu ne putem reţine întrebarea ce ne macină: ’’De ce ne place Fake News? Pentru că generează emoţie. Pentru că este un spectacol în derulare după un scenariu gândit şi bugetat. Iar internetul a făcut totul posibil. Teme relativ recente, Crimeea, Brexit-ul, pandemia, Ucraina au mizat pe astfel de scenarii. Alte contexte, alte naraţiuni. Minciunile se schimbă, dar mizele rămân aceleaşi. Nu putem avea garanţii’’.

Printre multe altele, o piatră de încercare a fost alegerile prezidenţiale din 2004 când, la doar 35 de ani, a fost unul dintre moderatorii acestui format unic până atunci în media de la noi. ’’Au fost momente sensibile şi situaţii speciale pe care nu le doresc nimănui. A fost o perioadă interesantă, o şcoală dură şi rară’’ apreciază acum, cu o distanţare obiectivă invitatul nostru.

(w882)

Multe dintre proiectele sale – documentare şi reportaje, multe dintre ele premiate – le puteţi urmări pe internet. De la ideile de emisiuni şi documentarea pentru ele, Marian Voicu şi-a lărgit aria de cercetare. Aşa încât a devenit în scurt timp un scriitor prolific, un moderator cunoscut şi foarte apreciat, invitat constant la manifestări importante.

Patru cărţi scrise într-un ritm foarte bun: ’’Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani’’ (2016, Editura Humanitas); ’’Vin ruşii! 5 perspective asupra unei vecinătăţi primejdioase’’ (co-autor, 2018, Editura Humanitas); ’’Războiul lui Putin cu lumea liberă. Propagandă, dezinformare, fake news’’ (co-autor, 2022, Editura Omnium); ’’Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism’’ (2022, Editura Humanitas) vin la momentul potrivit pentru a înţelege perspectiva complexă şi deosebit de complicată în care trăim astăzi.

(w882)

Pentru că, parafrazându-l pe Joseph Goebbels ’’o minciună repetată de un milion de ori devine un adevăr’’ este lesne de înţeles că astăzi, mai mult ca oricând, România trebuie să se apere cu diplomaţie, inteligenţă şi determinare. Istoria a dovedit în repetate rânduri că totul poate fi pus între paranteze. Iar multiplele puncte fierbinţi le puteţi desluşi citind volumele enumerate aici şi, cu siguranţă că sub stilul analitic şi concis, sub scriitura ce deconspiră spiritul unui jurnalist exersat veţi fi aflat multe fapte şi detalii semnificative care ne-au fost ascunse până acum, şi din care vom înţelege cu mult mai aplicat, meandrele politicilor de tot felul sub care se derulează evenimentele actuale.

Multe şi diverse sunt subiectele atinse în dialogul dintre Marian Voicu şi Daniela Zeca Buzura. Şi suntem siguri că nu s-au epuizat. Sperăm într-o nouă ocazie de a fi împreună. Este de apreciat că ambii fac parte dintr-o generaţie a excelenţei pentru care seriozitatea şi discursul adecvat, cu argumente clare şi demonstraţii aplicate reperezintă cheia de boltă a unei meserii nobile.

(w882)

Suntem pe deplin de acord cu Marian Voicu cum că: ’’Cea mai importantă calitate a meseriei noastre este curiozitatea. Dacă nu eşti curios din fire este greu să fii jurnalist. Privilegiul nostru este că doar aşa ai ocazia să ai în faţă oameni cărora să le pui întrebări şi ei sunt cei mai în măsură să dea răspunsurile cele mai potrivite’’ dar şi cu cea a Danielei Zeca Buzura: ’’Ca jurnalist trebuie să ştii cel puţin o parte din răspuns’’.

O ediţie de colecţie, marca „Mic Dejun cu un Campion”, aşa cum v-am obişnuit de peste opt ani încoace, sâmbăta dimineaţa, de la 10:00 fix, la Grădina Verona- Librăriile Cărtureşti. Se vede în premieră la TVR2, dar şi la TVRCultural, TVRInternaţional şi TVRMoldova, pe TVR + şi pe pagina de facebook a emisiunii, unde ne puteţi şi contacta.

(w882)

 

Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 3 iunie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 5 iunie ora 8:00); la TVRInternaţional sâmbătă, 10 iunie 2023, de la ora 9:30; la TVRMoldova duminică, 4 iunie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 4 iunie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 

 

 

 

20:00 Rivalii (R)

Rivalii

*Editie speciala GALA NEMURITORII

Editia din 22 iunie este, de fapt, o editie speciala. Aceasta este realizata in parteneriat cu Teatrul Constantin Tanase si consta intr-o gala, supranumita ,,Gala Nemuritorii”. In aceasta sunt evocati artisti si compozitori ce nu mai sunt printre noi si care au lasat slagare celebre din istoria muzicii usoare romanesti: Dan Spataru, Madalina Manole, Dumitru Lupu, Ilie Micolov, Florin Bogardo, Ghe. Dinica, Malina Olinescu, Mihai Constantinescu, Victor Socaciu, Gica Petrescu, Vasile V. Vasilache, Doru Stanculescu, Luigi Ionescu, Laura Stoica, Aurelian Andreescu.

Interpretarea apartine artistilor: Tavi Colen, Daniela Tanase, Gabriel Dorobantu, Bogdan Ionita, Stela Enache, Silviu Biris, Millenium, Sanda Ladosi, Fuego, Crina Matei, Mirabela Dauer, Dan Helciug, Corul Seniorilor Sector 6, Maria Nagy, Mihai Traistariu.

In sala sunt prezente personalitati din diverse domenii, precum si membri ai familiilor celor evocati: Doina Melinte, Simona Constantinescu, Dumitrana Lupu, Elena Stoica, Aneta Stan, Viorica Flintasu, Mihai Alexandru, Eli Laslean, Liza Panait.

De asemenea, nu lipsesc momentele umoristice, sustinute de Valentina Fatu si Vasile Muraru, si cele artistice, ale baletului Teatrului Constantin Tanase.

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Andreea Baciu

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Teatrul de Revista Constantin Tanase si Astra dell Arte

(Reluare)

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 a transmis în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

 

#tvr2