loader
Foto

Dr. Maria Dorobanţu: Să ieşi din tipare când adevărul nu e unde-l cauţi

Invitata din 14 octombrie, ora 10.00, la TVR 2, este  p rof. dr. Maria Dorobanţu, medic cardiolog, preşedinta Societăţii Europene de Cardiologie, prof. Medicină Internă şi Cardiologie,  Facultatea de Medicină, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Întâlnirea cu Dr. Maria Dorobanţu este, cu siguranţă, pentru pacienţii domniei sale, o necesitate vitală. Pentru noi însă, la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, acceptul său este o dovadă de preţuire.

Spirit tânăr, fermecătoare, stăpână pe sine, excelenţa profesională întruchipată, Dr. Maria Dorobanţu nu lasă nicio clipă impresia că ceva ar fi prea greu de realizat. Doar dacă nu eşti convins de menirea ce ţi-a fost hărăzită. Iar domnia sa are certitudinea că şi-a atins toate scopurile: de medic, soţie şi mamă.

(w882) Maria Doro

’’După un palmares medical şi ştiinţific impresionant, cardiologul Maria Dorobanţu ne convinge că medicina de calitate înseamnă simplitate, generozitate şi dorinţă necondiţionată de a aduce binele celorlalţi’’, îşi motivează opţiunea pentru invitarea Dr. Maria Dorobanţu la Mic Dejunul de astăzi, amfitrionul emisiunii, Daniela Zeca Buzura.

(w882) Maria Doro

’’Eu înţeleg medicina ca pe o ştiinţă, dar în oarecare măsură şi ca pe o artă’’ mărturisea invitatul nostru într-un interviu recent. Nimic mai adevărat, pentru că este îndrăgostită de stampa japoneză care-i împodobeşte casa, de pictura ce înnobilează pereţii cabinetului său de la spital, de muzică, de o lectură bună şi, bineînţeles, de familia care i-a asigurat dintotdeauna echilibrul.

(w882) Maria Doro

Este un intelectual rafinat care dincolo de activitatea de la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Floreasca, de proiectele de cercetare, de coordonarea studiilor de specialitate apărute în monumentale volume coordonate cu o rigoare acerbă, de activitatea didactică, Dr. Maria Dorobanţu poate fi văzută deseori şi la concertele sau conferiţele Ateneului Român, la întâlnirile cu scriitori şi artişti.

(w882) Maria Doro

’’Spuneam că Maria Dorobanţu, după ce am urmărit cu mare atenţie filmarea, mi s-a părut ca o stampă de Hokusai, celebrul artist japonez care a înfăţişat de multe ori în operele sale muntele Fuji veşnic înzăpezit. Mă uitam fascinată la doamna profesor şi, ascultând-o, îmi imaginam acea stampă. Liniile fine şi precise, culoarea caldă şi armonioasă, înălţimea unui munte. Câtă disciplină în organizarea unei compoziţii. În acest sens mă inspiră calmul desăvârşit, dicţia impecabilă, distincţia, disciplina mentală, convingerile ferme, militantismul pentru o viaţă sănătoasă, spiritul de echipă, aprecierea colegilor, promovarea tinerilor, activitatea profesorală, mândria pentru familie şi pentru reuşitele profesionale pentru care a luptat o viaţă’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Este clar că această olteancă autentică, născută într-un cătun de pe malul Oltului, nu avea cum să nu ajungă la performanţele şi excelenţa de astăzi. Firea sa întreprinzătoare, alertă, o ambiţie ieşită din comun, o capacitate de învăţare care i-a adus recompensa de a fi şef de promoţie, profesorii remarcabili care au format-o în meserie, o disciplină de fier, dar şi sensibilitatea şi feminitatea cu care farmecă orice interlocutor au făcut din Maria Dorobanţu ceea ce este azi: o femeie cu o carieră de succes, un medic apreciat şi un manager competent.

(w882) Maria Doro

Claritate, rigoare, performanţă, informaţie, comunicare eficientă, obiective clare şi ’’sentimentul teribil de a putea ajuta; este un sentiment care şi acum, după atâţia ani şi greutăţi inerente ale meseriei, mă face să spun că aş urma tot cariera de medic, pentru că medicina este ceea ce mi se potriveşte cel mai bine. Şi trebuie să ai şi curajul de a ieşi din tipare atunci când simţi că adevărul nu se află acolo unde ai învăţat să-l cauţi", ne mărturiseşte Maria Dorobanţu.

’’Cu farmec şi feminitate, doamna profesor ne-a servit o lecţie de viaţă: trebuie să fii cel mai bun pentru a le fi de ajutor celorlalţi. Prin toate mijloacele. Şi domnia sa s-a implicat total şi va mai continua s-o mai facă mulţi ani de aici încolo. Pentru noi toţi’’, mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait.

***
„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine.Din acest sezon, pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2:  sâmbătă, 14 octombrie, ora 10:00 ; joi, 19 octombrie, ora 4:35

TVR 3:  duminică, 15 octombrie, ora 9:00

TVR Internaţional:  duminică, 15 octombrie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 21 octombrie, ora 8:30

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2