Luxor: Timpurile Soarelui
joi, 07 aprilie 2022
Sâmbătă 13 august, de la ora 12.30, la TVR2, realizatorii emisiunii "Cap Compas" v-au invitat să revedeți o ediție despre fabulosul Luxor, pe malul dinspre Răsărit al Nilului, în ambianța templelor unice în lume din această parte a Egiptului. .
luxor
Palat
Palat
Palat
Palat
Palat
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
luxor
luxor
luxor
luxor
luxor
luxor
Palat
Palat
Palat
Palat
Palat
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
Karnak
luxor
luxor
luxor
luxor
luxor
Alte legături
Cap Compas

Palatul de iarnă este locul în care au stat vreme îndelungată lordul Carnarvon si arheologul Howard Carter, cel care a descoperit mormântul lui Tutankhamon, și în care s-a bucurat de ospitalitate Agatha Christie. În acest spațiu au fost turnate scene ale filmului Moarte pe Nil realizat după romanul acestei scriitoare.

(w640) Palat

A fost loc preferat de regi și regine precum Farouk I al Egiptului, Albert I al Belgiei sau Elisabeta de Bavaria.

(w640) Palat

Arhitectul Leon Stienon a reușit să pună în lumină motive de inspirație edwardiană care au dominat stilurile edificiilor reprezentative ale lumii anglo-saxone vreme de aproape două decenii la începutul secolului trecut, promovând o imagine a culturii dinamice a societății engleze.

(w640) Palat

În universul fascinant la orașului, istoria capătă forma văzută a materiei, zămislită în egală măsură de zei și de oameni.

(w640) Palat

La templul din Luxor, soarele îşi petrece de mii de ani drumul dinspre zori înspre apus.

Coloanele și obeliscul de la intrarea în templu conduc pe drumul procesional spre o incintă amenajată în timpul faraonului Tutankhamon care a ridicat o imensă încăpere cu rolul de hotar pentru cortegiile care veneau de la Karnak, mai ales în perioada celebrării sărbătorii anuale Opet când statuile zeilor Amun şi Mut erau aduse aici împreună cu statuia zeului copil Khonsu pentru a marca sezonul revărsării Nilului.

(w640) luxor

Ca orice lucru aproape desăvârşit, templul lung de 260 metri de la Luxor subliniază măreţia faraonilor egipteni care au pus un stăvilar în faţa curgerii timpului. Amenhotep al III-lea, primul în cronologia ctitorilor de la Luxor, a fost unul dintre cei mai mari faraoni din istorie, un inegalabil constructor și patron al artelor, monarh care a lăsat moștenire un imperiu prosper și stabil.

(w640) luxor

Când Teba a intrat în declin din punct de vedere politic, Luxor a rămas partea populată a orașului prin raportare simbolică la moștenirea ramesidă. Sala hipostilă a fost la un moment dat transformată într-o biserică creștină. Într-o sală se afla un altar de granit al lui Alexandru cel Mare. În altă epocă, o legiune romană își avea sediul în interiorul templului, iar în jurul templului și în curte au fost construite lăcașuri de cult copte. În epoca fatimidă pe la sfârșitul primului mileniu al erei creștine, a existat o moschee a șeicului Yusuf al-Haggag, considerat propovăduitorul islamului în Luxor.

(w640) luxor

Teba sau „orașul celor 100 de porți” a funcționat drept capitală a întregii țări, în perioada Noului Regat, între 1550 și 1352 î.Hr. Complexul de clădiri și temple faraonic prin dimensiuni și măreție fascinează peste milenii prin grandoare și frumusețe. Veacurile pe care le-a traversat cu eleganță i-au dat denumiri diferite, iar civilizațiile care i-au adăugat din propria strălucire l-au inclus în cultura proprie păstrându-i, însă, sensul fundamental și originar de spațiu sacru.

(w640) luxor

Arhitectii egipteni au fost maeștri desăvârșiți în stăpânirea formelor și a volumelor și în numeroase cazuri avem de-a face cu iluzii optice generate de amplasamentul unor elemente care creează impresii diferite de realitatea măsurată în lungime, lățime și înălțime, existând frecvente situații la Luxor unde dimensiuni diferite par egale sau spații mici par imense.

(w640) luxor

Sfincșii criocefali cu capete de berbec îl întâmpină pe vizitator și la complexul templelor din Karnak, precum într-o procesiune solemnă a manifestului simbolic dedicat zeului Amun Ra.

(w640) Karnak

Cea mai importantă zeitate venerată aici era Amun, inițial divinitate locală a Tebei și, începând din timpul faraonului Ahmose I, zeu cu importanță pan-egipteană consolidată mai apoi prin contopirea cu soarele Ra sub denumirea Amun Ra.

(w640) Karnak

Nu mai puțin de 30 de faraoni au contribuit la înnobilarea spațiului sacru și la extinderea ansamblului astfel încât mărimea, complexitatea și diversitatea fac din acest loc ceva unic pe pământ.

(w640) Karnak

Unul după celălalt, faraoni ai dinastiei rameside au decorat ansamblul sacru pecetluind într-o manieră arhitectonică de excepție că aici este Ipet-Isut, cel mai ales și de seamă între locurile Egiptului.

(w640) Karnak

Constituind o enciclopedie monumentală a civilizației egiptene, basoreliefurile și inscripțiile atestă bogăția și vitalitatea civilizației egiptene la apogeul puterii sale imperiale în ultimele două secole ale Noului Regat Egiptean prin care sunt evidențiate credințele religioase, cultura, istoria politică și relațiile externe.

(w640) Karnak

Alexandru Macedon a venit spre închinare aici după ce l-a învins pe Darius al III-lea în bătălia de la Issus din Anatolia, fiind declarat fiu al lui Amon Ra și ulterior divinizat.

(w640) Karnak

Decăderea finală a Tebei a avut loc, după o reînflorire episodică, odată cu prăbușirea dinastiei XXXI, în anul 332 î.Hr. La sfârșitul secolului I î.Hr., orașul a fost distrus de romani. În anul 356 d.Hr., împăratul Constantius al II-lea decretează închiderea templelor păgâne din Imperiul Bizantin, iar starea excelentă în care s-a păstrat face ca acest spațiu să fie unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt.​

(w640) Karnak

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

 • 13:30
  Povestea vinde
  Realizatori: Irina Szazs și Ana Maria Onisei Producător: Aziza Bodea Micu
 • 14:30
  Documentar 360°
  Caii sălbatici din Delta Dunării Premieră (Danube bleu et chevaux sauvages, Franţa-Germania, 2009) Realizator: Dan Curean În Delta Dunării, un crescător încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa. În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi. Ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al deltei. Redactor: Adriana Vulpe
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Sezon Nou Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Sezon Nou Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  Sezon Nou TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Pădurile Bucovinei ascund o comoară de neprețuit pentru gurmanzi, astfel că alături de Cosmo și Zechi, câini de trufe, pornim la vânătoare. Stăpânul lor, Mihai, ne împărtășește câteva dintre secretele trufăritului, iar apoi ne convinge că aceste delicatese apreciate de gastronomi pentru aroma lor specială pot înnobila orice preparat, de la ciulama și până la balmoș. Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator si realizator Raluca Chirila Aftene Producător: Vasile Arhire Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Invitaţi: Narcisa Suciu, Andreea Ilie-mezzosoprana ONB Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache. Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră
  Serial * Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004) *Episodul 106 Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill *Serial poliţist . Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă! Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan, Bogdan Stănescu, Adriana Vulpe
 • 20:00
  Suspectă de crimă
  Film* Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Aflând că iubitul ei se întâlneşte pe ascuns cu Dory, o altă fată din liceu, Bianca Madler pune la cale un plan de răzbunare împotriva rivalei. Împreună cu două prietene, adolescenta o atrage pe Dory într-o zonă izolată de la marginea oraşului şi o abandonează acolo, lasând-o să se întoarcă acasă singură, pe întuneric. Însă Dory nu apare la şcoală a doua zi şi, în scurt timp, poliţia o găseşte ucisă. Din autoare a unei răzbunări răutăcioase, dar nevinovate, Bianca se trezeşte suspectă de crimă, fără niciun sprijin în afară de mama ei, care luptă să descopere adevărul. Redactor: Anca Radu
 • 21:55
  FILLER
  din mapa de rezervă ( Călătorie-în funcţie de sezon, Discover şi Secolul 22)
 • 22:00
  Istorii de bun gust
  *Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi începând cu ora 22.00, abordează, în prima sa ediție, subiectul celei mai mari tragedii maritime din România-aceea a navei Independența, propunând, totodată, telespectatorilor o discuție despre conviețuirea interetnică asezonată cu bucate pregătite la malul mării... Realizator: Camelia Moise Producător: Aziza Bodea Micu
 • 23:00
  La răsărit de eden
  Serial* La răsărit de Eden (EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Povestea biblică a fraţilor Cain şi Abel se repetă de-a lungul a două generaţii din familia Trask, între sfârşitul Războiului Civil American şi Primul Război Mondial. Idealistul Adam şi rebelul Charles moştenesc ferma tatălui lor şi încearcă s-o administreze împreună, în ciuda neînţelegerilor care sapă o prăpastie între ei. Apariţia în vieţile lor a lui Cathy Ames, o femeie superbă, manipulatoare şi capabilă de fapte cumplite, marchează destinele celor doi fraţi Trask. Adam şi Charles, şi apoi descendenţii lor, Aron şi Caleb, par victimele unui lung şir de alegeri greşite şi ale neputinţei de a distinge între bine şi rău. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Sezon Nou Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Suspectă de crimă
  Film * Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Redactor: Anca Radu
 • 02:40
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:20
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:35
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  La răsărit de eden
  Serial *(EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Redactor: Corina Feleagă