loader
Foto

La TVR 2 şi TVR HD urmăriţi „Povești din Armenopolis”

Un documentar de autor - marca Diana Deleanu - în 12 decembrie, de la ora 14.00, în cadrul emisiunii „Cultura minorităţilor - Identităţi”.

 

Cultura minorităţilor

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

Zoltan Blum este ultimul evreu din Gherla, care a supravieţuit deportării la Auschwitz. La cei 90 de ani el povesteşte cu înţelegere şi înţelepciune despre experienţele traumatizante şi tragice pe care le-a trăit.

"Eu nu condamn pe nimeni. Au fost oameni care care ne-au blestemat, dar și oameni care ne-au ajutat. Nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat pentru că există riscul că lucrurile să se repete. Iertați, dar nu uitați

Armenopolis sau Gherla  este singurul oraş din România care a fost construit în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit şi a cărui construcţie s-a păstrat până în prezent. Faptul că stilul baroc domină se datorează pătrunderii stilului baroc în Transilvania o dată cu fondarea Gherlei de către coloniştii armeni, veniţi din Moldova la iniţiativa şi cu permisiunea Curţii Imperiale de la Viena.

Armenii vorbesc cu mândrie despre perioadă când îl împrumutau cu bani pe împăratul Fracisc I şi despre pictura lui Rubens pe care au primit-o cadou din partea acestuia, drept recunoştinţă.

Ioan Esztegar este un personaj plin de şarm care încearcă să le spună celor care trec pragul Comunității Armenilor din Gherla, dar și al catedrale din centrul orașului,  povești din perioada plină de glorie a acestei mici etnii. Gherla sau Armenopolis rămâne capitala uitată a acestei minorităţi.

Poveşti neştiute, istorii ascunse şi oameni fascinanţi în "Poveşti din Armenopolis", un documentar de autor, marca Diana Deleanu - prezentator, realizator şi producător.

Emisiunea poate fi revăzută sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 12.30, la TVR HD şi online pe TVR+.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2