loader
Foto

Lucia Hossu Longin continuă seria Torţionarii cu episodul „Hruba dracilor”

Episodul patru al ciclului Torţionarii a fost despre Zoltan Szabo, locotenent major de securitate comandantul lagărului de la Baia Sprie între anii 1950 – 1955.

 

Memorialul Durerii

Ediţia din 1 noiembrie a emisiunii este disponibilă pe TVR +

La “Memorialul Durerii” de sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 16.00, la TVR 2.

La Baia Sprie, exploatarea de plumb şi cupru a devenit după 1952 colonie de muncă forţată pentru deţinuţii politici. Silicoza, bolile de plămâni şi de inimă făceau oricum ravagii, dar regimul de teroare şi înfometare impus de Zoltan Szabo prin ajutoarele sale au desăvârşit exterminarea.

La o normă de muncă de 10 metri cubi  în subteran, comandantul a redus raţia de pâine de la un kilogram 250 de grame pe zi la 300 grame, adică mai puţin de un sfert faţă de cât se dădea înainte.

În cele 14 orizonturi de muncă, căldura infernală şi praful de silicogen au făcut ca deţinuţii să lucreze în pielea goală. Puţini au ieşit vii din această colonie a morţii. Cei care supravieţuiau condiţiilor din subteran trebuiau să le înfrunte apoi pe cele de la suprafaţă: bătaia, izolarea şi carcera.

Izolarea în celule de penitenciar mergea până la şase luni, iar la capitolul carcere, acestea erau două cuşti de 50/50 cm, căptuşite cu sârmă ghimpată, şi alte şase de 40/40 cm, unde deţinuţii erau închişi chiar şi săptămâni de-a rândul.

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2