loader
Foto

Galerie foto

Lecţie pentru memorie

Începând cu 29 aprilie, emisiunea „Cap compas” se difuzează în fiecare sâmbătă, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+. În ediţia din această săptămână, vorbim despre Palestina.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Au apus demult vremurile în care palestinienii zăboveau în tihnă în magazinele lor aglomerate, locuind de obicei în apartamentele de deasupra acestora.

În 1947, ONU a recunoscut partajarea Palestinei în două state, unul evreiesc și altul arab. După încetarea mandatului britanic, în 1938, decizia împărţirii acestor teritorii a fost respinsă de lumea arabă. Aici se poate vorbi în egală măsură despre norme de drept internaţional, dar şi despre ascendentul argumentelor istorice privind administrarea zonelor separate sau comune care compun în ansamblu două ţări cu o capitală proclamată.

(w882) Cap compas

Discrepanţa dintre ceea ce se afirmă oficial şi lucrurile pe care dorim să le auzim sau să le vedem la faţa locului poate fi considerată ca un joc dublu. Pentru poporul Palestinei, viaţa cotidiană înseamnă un balans între dorinţa de libertate, dreptate şi anevoioasa viaţă de zi cu zi.

Aşa se întâmplă acum - aşa era şi acum 50 de ani, pe vremea activismului liderului palestinian Yasser Arafat, care din 1969 a devenit co-fondator și președinte al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Pentru un creştin ţinuturile palestiniene devin Ţara Sfântă pentru că pe aici a păşit Hristos. Pe acest pământ s-au petrecut cele mai multe evenimente evocate de Vechiul şi Noul Testament. Numele de Palestina nu se află în Sfânta Scriptură, însă acest lucru nu o exclude de la statutul unei ţări a făgăduinţei.

Wadi Kelt, Mănăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul, te întâmpină în Pustiul Iudeii în mod neaşteptat. Ca o minune, căci numai o minune dumnezeiască este aceea de-a putea vieţui într-un asemenea pustiu, pe panta abruptă a malului vestic al Văii Hozevei. Călugării creştini au ales acest loc de retragere încă din secolul al IV-lea, transformându-l repede într-un deosebit de puternic focar monahal.

Turiştii care ajung aici se bucură de drumuri, de noutate, dar şi de glasul muezinului. Formula introductivă a rugăciunii musulmane o constituie însăşi chemarea la rugăciune, pe care muezinul o adresează de 5 ori pe zi, din înălţimea minaretului, tuturor musulmanilor. Rugaciunea lui inalță sufleteşte şi poate să ducă la ştergerea păcatelor, dacă este făcută cu intenţie sinceră. În islam ea exprimă starea de supunere absolută faţă de Allah, o stare firească a omului ca supus necondiţionat în faţa lui Dumnezeu.

Nabi Musa face parte dintr-un soi de sanctuar zidit din calcar care a fost ridicat în 1269, după indicaţiile sultanului Beibars. Tot Nabi Masa este denumită şi sărbătoarea Profetului Musa, atunci când are loc cel mai mare pelerinaj al credincioșilor musulmani din Palestina pănă la locul unde, după tradiția lor, se spune că s-ar afla mormântul Profetului Moise.

(w882) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2