loader
Foto

La TVR 2, vă reîntâlniţi cu personalităţile muzicii şi scenei româneşti

Seria „Best of” IERI-AZI-MÂINE continuă la TVR 2 şi TVR HD, iar în această săptămână, echipa emisiunii ne readuce interviurile realizate cu Elvira Deatcu, Maria Cârneci, Mircea Baniciu şi Florentina Satmari. De marţi până vineri, de la ora 16:00.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

La IERI-AZI-MÂINE adunăm cele mai bune şi emoţionante materiale din Arhiva TVR, le combinăm cu cele mai frumoase poveşti din prezent, ca la final să vă oferim „amintiri pentru viitor”. Carmen Movileanu, producătorul emisiunii, crede că „o poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi”, aşa că fiecare zi a săptămânii va veni cu câte una diferită.

Aşadar începem pe 21 iunie cu ziua dedicată muzicii populare, iar invitata care sparge gheaţa este Maria Cârneci, vocea şi sufletul Dâmboviţei. Născută în 1953, Maria Cârneci s-a lansat pe scena folclorului românes o dată cu participea la „Floarea din grădină”, în 1979. „Sunt foarte multe amintiri legate de cariera mea şi nu mă pot opri doar la una dintre ele. Fiecare moment petrecut în compania publicului sau a colegilor mei, dar mai ales atunci când ştiu că am făcut o faptă bună, toate acestea se răsfrâng în mintea mea, inundându-mi inima cu bucurie. Muzica presupune pasiune pentru cântec, iar lumea te place doar dacă te implici cu trup şi suflet în ceea ce realizezi, dar mai ales în cotele calităţii”, povestea ea într-un interviu pentru Etno.ro. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 22 iunie, mergem în universul teatrului, alături de actriţa Elvira Deatcu. A învăţat tainele actoriei cu profesorii UNATC Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Adrian Pintea şi Olga Tudorache, iar rolurile din „Livada cu vişini”, „Alchimistul” şi „Gaiţele” i-au consacrat talentul. „La începutul carierei, domnul Albulescu ne spunea că în meseria asta, şansa joacă un rol nepermis de mare. Când intri în profesie, când începi să primeşti pumni peste pumni şi bobârnace, îţi dai seama că de foarte multe ori nu contează cât eşti de talentat. Se poate întâmpla să pierzi trenuri şi să rămâi talentat la tine în bucătărie. Spunea că numai oamenii nebuni se urcă pe scenă şi încep să se joace cu sufletul lor”, povesteşte actriţa într-un interviu pentru Adevărul.  Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Un poet al muzicii, un maestru-păpuşar al versurilor şi rimelor, Mircea Baniciu este un dintre cele mai importante nume ale folkului românesc. s-a remarcat în anii 70, când a devenit solit al trupei Phoenix, iar dupa fuga colegilor săi, îşi începe cariera solo. După Revoluţie, în 1992, lansează proiectul Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici. „Muzica folk este modul cel mai simplu și mai frumos de a te exprima. E muzică cu mesaj, cu idei. Pentru noi, folkul înseamnă muzică, mesaj, idei și poezie. E cel mai simplu mod de exprimare”, spunea artistul într-un interviu.

De-a lungul carierei sale a scos zeci de albume, atât solo, cât şi cu Phoenix sau Pasărea Colibri, iar Arhiva TVR a păstrat, în toţi aceşti ani, nenumărate momente preţioase cu el pe scenă; le-am revăzut pe câteva din ele joi, 23 iunie, de la ora 16:00, în ziua dedicată folkului. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna într-o notă veselă, alături de Florentina Satmari, invitata emisiunii în ziua dedicată divertismentului. Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Florentina Satmari este unul din marile numele ale Televiziunii Române, recunoscuta pentru munca pe care a depus-o la emisiuni de folclor şi divertisment şi festivaluri ca „Maria Tănase” de la Craiova  sau „Crizantema de Aur” de la Târgovişte. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

0:30 Iubiri din trecut (R)

Film de artă * Iubiri din trecut (CES AMOURS-LA-Franţa, 2010)

Regia: Claude Lelouch

Cu: Audrey Dana, Samuel Labarthe, Anouk Aimee, Raphael Haroche

* Dramă -film inspirat de cartea lui Claude Lelouch, "Ces années-la". Călătoria Ilvei (Audrey Dana) începând din copilărie şi până la maturitate: o femeie a cărei viaţă amoroasă e la fel de întortocheată precum un labirint. Ea cunoaşte pe rând iubirea unui francez, a unui ofiţer german, apoi se îndrăgosteşte de doi soldaţi americani. Deşi fiecare dintre relaţiile sale este reală şi sinceră, în final aceşti bărbaţi nu reprezintă decât episoade din viaţa Ilvei, destinul purtând-o în cu totul altă direcţie.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

2:40 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Cel de-al 12-lea sezon din... ”Drag de România mea!” a continuat duminică, 14 aprilie, la TVR2, de la ora 15:00.  

 

#tvr2