loader
Foto

La TVR 2 îl sărbătorim pe Nichita într-o nouă dezbatere-eveniment

Pe 31 martie, când Nichita Stănescu ar fi împlinit 83 de ani, TVR v-a invitat la o dezbatere-eveniment despre viaţa şi moştenirea artistică a poetului. Joi, la miezul nopţii pe TVR 2 şi în reluare vineri, de la ora 19:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La 31 martie 2016 s-ar fi împlinit 83 de ani de la naşterea unuia dintre poeţii celor mai frumoase stihuri româneşti, Nichita Stănescu (1933 - 1983). O viaţă scurtă ca existenţă, densă ca poezie, voluptoasă ca trăire, însemnată ca loc în istoria literaturii române contemporane.

Dacă ar fi trăit, Nichita ne-ar fi rostit în continuare poezii neasemuite, ar fi trăit utopic, ar fi iubit pătimaş, ar fi ţesut fire de nădejde pentru patria lui, limba română.
Dacă ar fi trăit, Nichita nu ne-ar fi lăsat în părăsire căci, „Nu mor caii, când vor câinii!”, nu-i aşa?

Dacă ar fi trăit, Nichita s-ar mai fi îndrăgostit o dată. De Eminescu, de Enescu, de Grigorescu, de Brâncuşi.
Dacă ar fi trăit, Nichita ne-ar fi privit adânc în ochi, scriind, cântând, mângâind, petrecând, râzând.

„În sufletul nostru, Nichita împlineşte astăzi 83 de ani. La Mulţi ani, Nichita! Ne lipseşti în fiecare zi. Din mărturiile preţioase păstrate în arhivele Televiziunii Române, am adus la lumină frânturi de viaţă ce răzbat din amintirea trăită a celor cu care s-a înconjurat. S-au depănat istorisiri de suflet şi de substanţă despre un OM şi un POET ieşit din tiparele obişnuite”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea dezbaterii.

Invitaţii moderatoarei Daniela Zeca Buzura au fost: Mircia Dumitrescu – artist vizual, Academicianul Eugen Simion, Nicu Alifantis şi Augustin Frăţilă – cantautori. Dezbaterea este completată cu o serie de reportaje în care îi vom regăsi pe: Adam Puslojić – poet şi traducător în limba sârbă a poeziei lui Nichita Stănescu, Mircia Dumitrescu – artist vizual, unul dintre cei mai importanţi ilustratori ai operei poetice a autorului, Ion Caramitru – directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, unul dintre cei mai inspiraţi actori care au recitat din opera lui Nichita şi Relu Biţulescu – artist vizual.

De asemenea, programul conţine şi momente de muzică şi poezie inspirate de creaţia poetică a lui Nichita Stănescu, interpretate de Nicu Alifantis şi Augustin Frăţilă, Johnny Răducanu, de actorul Eusebiu Ştefănescu şi de însuşi Nichita, cu rostirea sa irepetabilă.

Dezbaterea „La mulţi ani, Nichita!” poate fi urmărită la:

TVR 2: joi, 31 martie 2016, ora 24:00 şi în reluare vineri, 1 aprilie, ora 19:00

TVR HD: vineri, 1 aprilie, ora 19:00 şi în reluare duminică,3 aprilie, ora 00:10

TVR Internaţional: vineri, 1 aprilie, ora 19:00 şi în reluare, duminică, 3 aprilie, ora 6:00

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2