loader
Foto

Galerie foto

Kirk Douglas ar fi vrut să joace în “Dacii”. A făcut însă o poză cu Amza Pellea

Puţini ştiu că filmul istoric româno-francez “Dacii” (1967), difuzat de TVR 2, duminică, 28 iunie, de la ora 20:10, este lungmetrajul de debut al regizorului Sergiu Nicolaescu şi primul rol principal într-un film artistic al marelui actor Amza Pellea.

 

Într-un interviu cu binecunoscuta actriţă Oana Pellea, fiica marelui actor, aceasta povesteste “Dacii reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”.

(oar_w460)

“Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood. Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea. Chiar dacă nu a a ajuns să fie distribuit în “Dacii”, deoarece în perioada în care aveau loc filmările era implicat în alte mari proiecte peste Ocean, marele actor american s-a arătat încântat să cunoască și să discute cu actorii și cu membrii echipei care au puns la cale unul dintre cele mai fabuloase filme autohtone.

“Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă pentru echipa română. Ştiu ca Amza a fost foarte amuzat că agentul actorului american a impus ca la fotografia de grup cu actorii români Kirk Douglas, care era mai scund decat Amza, să stea pe un mic scăunel ca să pară de aceeaşi înălţime”, a adăugat Oana Pellea.

(oar_w460)

Filmul istoric româno-francez “Dacii” (1967), în regia lui Sergiu Nicolaescu şi cu un scenariu semnat de Popovici şi Jacques Rémy îl puteţi urmări duminică, 28 iunie, de la ora 20:10. Cu o distribuţie mixtă româno-franceză: Pierre Brice, Marie-José, Georges Marchal, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, György Kovács, Sergiu Nicolaescu. Filmul ne prezintă regatul dac în timpul lui Decebal, chiar în perioada expediţiei generalului roman Fuscus, descrisă de istoricul Dio Cassius. “Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

“Amza Pellea a fost un actor foarte responsabil şi dedicat. Îi plăcea tare mult istoria şi cunoştea foarte bine trecutul României. A iubit mult acest popor şi a fost onorat să întruchipeze figuri istorice ale acestui neam”, a mai spus actriţa Oana Pellea.

(oar_w460)

7:50 Documentar 360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014) Redifuzare

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

8:45 Teleshopping

 
Cap Compas: Devotio

Cap Compas: Devotio

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2