"Cap compas": Kastoria - la un pas de paradis, sâmbătă la TVR 2
marţi, 12 octombrie 2021
Insulă, peninsulă, munte, șea de văi şi istm …toate în alchimia tainică dintre natură şi zidiri a unei aşezări despre care primul lucru care se poate afirma este legat de frumuseţe. Aceasta este Kastoria.  Sâmbătă, 16 octombrie, la TVR 2.
k
kg
Casa Tsiatsiapa 1
disiplio
pestera dragonului
kastoria g
prespa 2
prespa
dsi 3
e
1
2
o
oi
t
tsi g
ts
9
4
1
12
Manastirea Mavriotissa 5
k
kg
Casa Tsiatsiapa 1
disiplio
pestera dragonului
kastoria g
prespa 2
prespa
dsi 3
e
1
2
o
oi
t
tsi g
ts
9
4
1
12
Manastirea Mavriotissa 5
Alte legături
Cap Compas

Kastoria este un ghem de lume despre care se poate afirmă fără riscul hiperbolei gratuite că este o poartă către paradis. Un univers pe un petic de pământ din regiunea grecească Macedonia de Vest.​

Nu există un oraș vechi adică un centru istoric în care să fie prezervate prin monumente epoci îndepărtate. Prin anul 550 al erei noastre istoricul Procopius menționa așezarea și frumusețea locului. Distrugeri și cuceriri repetate au determinat în cele din urmă ruinarea castrului aflat pe culmea peninsulei, iar oamenii s-au retras pe limba de pământ ce unește colinele care coboară dinspre nord către lac. Astfel s-a rânduit vatra orașului care a devenit în cele din urmă Kastoria medievală și modernă.

(w640) kastoria g

Prelucrarea și vânzarea acestor produse de lux a început în veacul al 14 lea și a ajuns la apogeu la sfârșitul secolului trecut când în regiune funcționau aproimativ 6000 de mici întreprinderi și este 15 mii de lucrători erau implicați în fluxul  economic care a dus faima blănurilor locale până departe în lume. Kastoria a ajuns repede să aibă unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Grecia.

Casele și edificiile publice sunt așezate în trepte precum într-un amfiteatru. Majoritatea locuințelor sunt vile reprezentative pentru secolele 17 și 18 din perioada de înflorire a orașului. Casă tip conac mică sau mare arată cât de important era proprietarul. Parterul este solid din piatră precum baza unei fortificații iar etajul din materiale ușoare cu încăperi luminoase și balcoane cochete. Curtea se numea avgates. Decorațiile exterioare adăugau un plus de pitoresc locuinței tipice din Kastoria.

(w640) e

Lacul Orestiada îmbrățișează peninsula care este amenajată că un imens parc continuîndu-și croiala malurilor din ambele părți. Luciul de apă cu suprafață de 28 kmp este o oază de liniște de de frumusețe în seansul deplin al cuvântului. Într-o margine a drumului care urmărește conturul lacului o intrare discretă invită într-un univers fascinant.

(w640)

Peștera dragonului este un sistem carstic descoperit în 1940 în vremea când se amenaja drumul care ocolește peninsula. Nu se cunoaște cu exactitate când a fost asimilată în etosul local legendă dragonului păzitor. Povestea frumoasă spune că în timpul regelul Kastor un tânăr viteaz a a promis că va ucide un balaur care sălășluia în adâncul pământului și scuipa foc și vapori toxici.

(w640) pestera dr

Mari și mici se simt precum în atmosfera unui episod din Indiana Jones cu deosebirea că itinerarul este o ambianța prietenoasă,  la o temperatura de 16 grade și într-un mediu în care umiditatea ajunge la 90 de procente.

(w640) 1

Un sistem de reciclare a aerului asigura stabilitate microclimatului, iar eclerajul impecabil invita la fiecara pas să descoperi ceea ce natură a zămislit în sute de mii de ani.

(w640) 2

Economia locală a fost ajutată semnificativ prin includerea acestui obiectiv la lista atracțiilor locale, iar Kastoria a căpătat un plus de identitate pe harta geografiei turistice din Grecia.

(w640) o

Dispilio nu este simplă reconsitituire de sit neolitic în care poate fi tălmăcită rutină unei vieți din epoca neolitică.

(w640) disiplio

Primele mărturii ale așezării semi lacustre au fost descoperite în anul 1932 în timpul unei ierni secetoase când apele lacului au scăzut foarte mult. Cercetările amănunțite s-a desfășurat mai târziu iar rapoartele științifice au confirmat câteva aspecte esențiale legate de viețurirea oamenilor aici.

(w640) oi

Dispilio înseamnă și descoperirea unei tăblițe inscripționate cu semne grafice, iar acest aspect a provocat în lumea academică dezbateri legate de începuturile scrierii și a comunicării non verbale. Asocierea perioadei și a artefactelor cu cultură de tip Vinca rămâne o ipoteza fascinantă pentru imaginea zorilor civilizației europene, în care vecinătățile și schimburile comerciale și de tip cultural cu alte comunități erau componente curente ale vieții cotidiene.

(w640) t

Arhitectură din zona Kastoriei a fost multă vreme tipar pentru regiunea Macedoniei de Nord, meșterii constructori fiind căutați și prețuiți până în inima Balcanilor. Conacul Tsiatsiapa este un edificiu excepțional care pune în valoare în chip unic arhitectură urbană a orașului Kastoria la mijlocul secolului al 18 lea când urbea devenise un centru de referință pentru economia și cultură regiunii.

(w640) Casa Tsiat

Casă situată în cartierul Apozari pe malul nordic al lacului a fost prorietatea unui om bogat pe nume Moralis. Casă este și un model socio arhitectonic de bussines întrucât zona parterului era destinată exclusiv afacerilor și activităților comerciale.

(w640) tsi g

Nu este un conac în sensul general acceptat în percepția noastră ci o reședința asemenea unui crâmpei de existență care se replică într-o anumită perioada că un tipar în Kastoria.

(w640) ts

Frescele sunt fac parte din viață omului aflat la începutul erei modern nu atât că decorații cât că aspirații.

Casă arată în acest fel pentru că a fost inclusă într-un program de resturare care privește redarea patrimoniului material către oameni. Parterul și mezaninul sunt construite din piatră și au doar câteva deschideri, puțuri de aer, ferestre mici, în timp ce etajul superior și balcoanele acoperite sunt realizate din material mai ușor  numit "tsatmas" lăcuit, jumătate de cherestea umplută cu diferite tipuri de moloz, și tencuit, în special secțiunea cu vedere la lac sau la curtea interioară, și iluminată de un rând dublu de ferestre.

Lacul este că o răspântie a apelor  la mănăstirea Panagia Mavriotissa dedicată Fecioarei Maria.

(w640) 12

Ansamblul monahal a fost construit la porunca împăratului bizantin Alexios I Komnenos pentru a elogia o bătălie între normanzi și trupele imperiale conduse de comandantul George Palaiologos în anul 1083.

(w640) 1

Mănăstirea a avut mai multe nume la început fiind numită Mesonesiotissa adică cea aflată „în mijlocul insulei” iar prin secolul al XVII lea Krepenitissa după numele unui sat din apropiere unde există un sat Krepeni.

(w640) 4

Numele Mavriotissa vine tot de la un sat aflat lângă Kastoria și îl are de la sfârșitul veacului al XVII-lea. Alături de biserica principala a mănăstirii a fost ridicată mai târziu o capela închinată Sf. Ioan Evanghelistul.

(w640) Manastirea

Un zugrav local pe nume Eustathios Iakovou a fost cel care în 1552  a realizat ceea ce am putea denumi fără teamă de a folosi hiperbole gratuite și respectând proporțiile sixtină Kastoriei.

(w640) prespa

În proximitatea a două frontiere ale Greciei este un altfel de paradis. Este vorba despre lacul Prespa care se împarte în două părți separate printr-un istm și cunosculte că Prespa mare și Prespa mică. Este un parc natural care încheie intinerarul nostru. Câțiva pași și un urcuș pieptiș ne duc alături de prieteni și alegem un punct de observație pentru coloniile de păsări.

(w640)

De remarcat, de asemenea, în această abundență de bogăție naturală sunt speciile rare de păsări acvatice care cuibăresc aici; pelicanul dalmațian și marele pelican alb, cormoranul pigmeu, 7 specii de stârci, gâsca galbenă și ibisul lucios. Merită menționat faptul că Prespa găzduiește cea mai mare colonie de reproducție de pelicani dalmați din lume, cu aproximativ 1000-1200 de perechi. Pelicanii dalmați și cei albi formează adeseori colonii mixte și pot fi întâlniți doar la Prespa și în Delta Dunării.​

(w640)

(w640)

 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani
 • 13:30
  Bernie, un delfin special 2
  (BERNIE THE DOLPHIN 2-Canada, SUA, 2019) Regia: Kirk Harris Cu: Logan Allen, Lola Sultan, Kevin Sorbo Film de aventuri . Kevin şi Holly sunt fericiţi că prietenul lor, delfinul Bernie, s-a întors împreună cu familia lui în golful lor preferat din Florida. Dar, odată cu el, îşi face din nou apariţia şi fostul antreprenor Winston Mills, care plănuieşte să se răzbune pe copii şi pe Bernie pentru păţaniile din vara precedentă. AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Corina Feleagă
 • 15:15
  Documentar360°-GEO
  * Suceviţa-frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate (ROUMANIE, LA BEAUTE SACREE DES MONASTERES PEINTS, Franţa-Germania, 2019 ) Redifuzare Realizator: Vincent Froehly Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor. Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie. Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii-pictura-se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595-iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti. Redactor: Ştefan Asavei
 • 16:10
  Doctor Quinn
  Serial*(Doctor Quinn, medicine woman-SUA, 1993-1998) *episod 123 Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Dramă . În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 17:00
  România…în bucate
  Sezon Nou TVR Craiova * Tăst Show * Rețete oltenești pregătite în judetul Gorj, în Baia de Fier . Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Musuroi Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:30
  Case şi design: transformarea
  (Room to Improve, Irlanda, 2007-2010, 30 episoade) PREMIERA *Sezon 3*Episod 6 Regia: Luke McManus *Cel mai cunoscut arhitect irlandez, Dermot Bannon, studiază casele unor oameni obişnuiţi şi le propune variante simple şi deloc costisitoare de îmbunătăţire şi adaptare a locuinţei la modul de trai al familiei. Adept al ideilor simple şi clasice, dar de efect, el se foloseşte de lumină şi privelişte şi eliberează spaţiul interior. Redactori: Delia Clonaru
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:10
  Glasul inimii
  Serial*(When calls the heart-SUA, 2014-2019) *sezon 6*episodul 2 Cu: Erin Krakow, Daniel Lissing, Lori Loughlin, Jack Wagner *Dramă , serial bazat pe un roman de Janette Oke. În 1910, tânăra învăţătoare Elizabeth Thatcher primeşte un post în vestul Canadei, în orăşelul minier Coal Valley, în inima unui ţinut încă sălbatic. Pentru Elizabeth, născută şi crescută în înalta societate, adaptarea la noua viaţă aspră nu va fi uşoară. Cu puţin timp înainte de sosirea ei, o explozie în mină provocase moartea multor bărbaţi din Coal Valley, lăsând femeile văduve şi sărace, iar copiii orfani de tată. Elizabeth îşi ia în serios noul rol de călăuză a celor mici prin lumea cărţilor şi, în curând, reuşeşte să câştige afecţiunea localnicilor, mai ales a lui Abigail Stanton, care şi-a pierdut soţul şi fiul în accidentul din mină. Singurul obstacol în calea armoniei complete pare a fi tânărul şi chipeşul poliţist Jack Thornton, şi el nou-venit în Coal Valley, care nu-i acordă pic de încredere şi căruia Elizabeth vrea să-i demonstreze că se înşală. Redactori: Adriana Vulpe, Laura Bălan
 • 20:00
  Câştigă România!
  Sezon Nou Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:00
  Destine ca-n filme
  Sezon Nou SEZON 13, Ed. 9: IN MEMORIAM JOHNNY In memoriam Jhonny Raducanu-„Mr. jazz de Romănia” Pe 1 decembrie, o pagină de istorie a oraşului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se năştea un băieţel ce avea să fie cunoscut în plan internaţional şi care avea să pună oraşul port pe harta lumii muzicale. Răducanu Creţu. Nu va spune nimic numele?... Dar Johnny Răducanu? Prezintă: Iuliana Marciuc Producători: Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 22:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(Doctor Quinn, medicine woman-SUA, 1993-1998) *episod 123 Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Dramă Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii PREMIERA
  Lumini ţ a de la miezul nop ţ ii PREMIERA În fiecare miez de noapte, de luni până joi stăm de vorbă cu invitaţi care vin să ne spună poveşti despre întâmplări, reuşite şi speranţe născute din incertitudini. Scuturăm praful zilei de ieri şi vestim împreună ziua de mâine. Fiecare invitat-o altă temă. Apoi vă provocăm la dialog prin intermediul telefoanelor în direct Vă aşteptăm! Realizator: Luminiţa Velciu Redactor: Cristina Rădulescu Transmisiune directa
 • 01:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:40
  Arşiţă şi colb
  Film de artă (HEAT AND DUST-Marea Britanie, 1983) 130’ Prezentare prof univ dr Laurentiu Damian 6’ Regia: James Ivory Cu: Greta Scacchi, Julie Christie, Christopher Cazenove, Shashi Kapoor *Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat *Nominalizare la Palme d'Or-Festivalul de la Cannes Dramă . Redactor: Ştefan Asavei
 • 04:56
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu