loader
Foto

Szabolcs Cseh, la „Destine ca-n fime”

Din ediţia de marţi, 3 decembrie, puteţi afla povestea pilotului Paul Mitu, poate cel mai renumit pilot al Aviaţiei Române, dar şi amănunte din meseria de cascador, de la Szabolcs Cseh.

 

Iuliana Marciuc
Date de recepţie TVR Sport
Destine ca-n filme

UPDATE: Ediţia din 3 decembrie este disponibilă online pe TVR+

În ediţia din această săptămână a emisiunii „Destine ca-n fime”, Iuliana Marciuc a pregătit alte două subiecte de mare interes. Primul este despre un adevărat erou care a rămas anonim pentru publicul larg. Este vorba de Paul Mitu, poate cel mai renumit pilot al Aviaţiei Române.

Timp de 34 de ani, Paul Mitu a fost navigator, copilot, pilot, comandant de navă, comandant instructor, pilot de recepţie şi control pe avioane ieşite din reparaţii capitale, comandant instructor în escadrila prezidenţială.

Paul Mitu a zburat peste 16 mii de ore şi a fost decorat cu nouă medalii, fiecare însemnând câte un milion de kilometri de zbor. El se afla la cârma avionului Tarom prăbuşit în anul 1980, în Oceanul Atlantic, cu 176 de oameni la bord. Cu excepţia unui singur pasager care a făcut infarct, toţi ceilalţi oameni din avion au fost salvaţi de Paul Mitu. Şi deşi comisia internaţională de anchetă a exclus orice posibilitate de eroare umană de pilotaj, iar statul român a încasat de la firma asiguratoare de peste trei ori suma cu care fusese cumpărat avionul, Paul Mitu şi-a pierdut toate calificările şi dreptul la zbor şi a fost ameninţat de comunişti cu 100 de ani de închisoare.

Şi tot marţi, Iuliana Marciuc va arăta un alt destin aproape incredibil. Este acela al cascadorului Szabolcs Cseh, cunoscut tuturor ca Szobi Cseh. El este cel care a revoluţionat scenele de luptă şi acţiune din filmul românesc, sfidând moartea de dragul artei şi al spectatorilor din sala de cinema. Este întruchiparea bărbăţiei şi a curajului, un om care a continuat să îşi facă meseria chiar şi după ce şi-a rupt toate oasele din corp. L-a oprit însă o boală crâncenă şi nemiloasă, cu care Szobi Cseh, cel mai mare cascador al României, luptă cu aceeaşi îndârjire care îl caracterizează.

 

Despre emisiunea „Destine ca-n filme”

În fiecare marţi, de la ora 20.00, la Destine ca-n filme, Iuliana prezintă adevăraţi eroi care au trăit, cu voie sau fără voie, experienţe incredibile, desprinse parcă din scenariile unor producţii cinematografice. Ea va merge în cele mai neaşteptate locuri din ţară pentru a cunoaşte astfel de oameni, pentru a aduce publicului TVR 2 experienţa, emoţia, drama, pasiunea, speranţa, deznădejdea sau bucuria lor. Cu experienţa sa jurnalistică, dar şi cu multă sensibilitate şi răbdare, Iuliana îi va provoca pe interlocutorii ei să povestească  despre acele clipe din viaţă ce le-au schimbat destinul pentru totdeauna.

 

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* In memoriam scriitorul Bálint Tibor

Redactor: Andor Norbert

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2