loader
Foto

Galerie foto

„Istorii de bun gust” şi „Turnul Summitului”

Preparatul românesc care a încântat, la Summitul UE de la Sibiu, în 2019, pe cei mai exigenţi demnitari ai lumii l-ați descoperit joi, 6 octombrie, de la ora 22.00, la "Istorii de bun gust".

 

Istorii de bun gust

O nouă poveste delicioasă la „Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată de TVR2 în fiecare joi, începând cu ora 22.00. În seara aceasta am mers în Bucovina, mai precis în Câmpulung Moldovenesc unde, de la Chef Radu Zărnescu, am învăţat să preparăm un produs original, „Turnul Summitului”.

Ce rol ocupă mâncarea când vorbim de brand-ul unei zone? Poate mâncarea să ţeasă în jurul ei o poveste care să întărească un brand? Sunt întrebări la care au căutat răspunsuri Camelia Moise, realizatoarea emisiunii, antropologul culinar Iulia Drăguţ, Cosmin Josan, creator de branduri şi Chef Radu Zărnescu, cunoscut maestru în arta culinară, vice-preşedintele Euro-Toques International la Bruxelles. Ei au amintit şi povestea inedită a preparatului brand lansat la Summitul UE de la Sibiu, în 2019.

(w882)

La Sibiu, Chef Radu Zărnescu fusese invitat, alături de echipa sa, pentru a pregăti un preparat culinar personalizat, demn să ajungă în farfuriile înalţilor demnitari, preşedinţi, miniştrii, ambasadori sau oameni din presă din toată lumea. În 2019, în Sibiu se suprapuneau două mari evenimente: Summitul UE şi European Region of Gastronomy.

„M-am gândit să realizez un preparat specific zonei, cu care să ne mândrim şi pe care l-am numit „Turnul Summitului”, inspirat de Turnul Sfatului din zonă. Turnul era realizat din carne de oaie, pentru că în Sibiu carnea de oaie este un produs local autentic. Am folosit trei tipuri de carne de oaie: pastramă crudă, oaie prăjită la faţa locului şi carne de oaie gătită în vezică de taur. Ideea a făcut senzaţie. Doamna ambasador a Republicii Populare Chineze fost încântată de preparat şi am discutat mult cu delegaţia chineză. Şi premierul Italiei, Giuseppe Conte, a apreciat preparatul culinar.

(w882)

Am să reproduc „Turnul Summitului” pentru emisiunea „Istorii de bun gust”, dar voi folosi carne de vită, calupuri de ceafă, varianta crudă şi o a doua variantă gătită cu tehnica sous-vide. Preparatul în sine nu e complicat, ideea fiind să ai mai multe tipuri de carne, preparate în moduri diverse. Carnea o vom asocia cu salate, roşii, mirodenii iar prezentarea sa în farfurie este spectaculoasă. Foarte important este ca preparatul cap de afiş din meniu să fie menţinut la un standard calitativ constant”, a spus Radu Zărnescu.

Roşiile cherry pot fi trase în tigaie cu unt, afine, bacon şi rosmarin. Pentru decorul comestibil se poate folosi praz, chiar dacă nu este specific zonei.

16:00 Forta ideilor

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Realizator : Mihaela Craciun

Producător: Sînziana Miloşoiu

17:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep. 40: Parcul Blenheim

Parcul Blenheim este lucrarea lui Capability Brown, unul dintre cei mai mari peisagişti britanici ai secolului al XVIII-lea. El a inventat o nouă metodă de a concepe grădinile, influenţat de atmosfera tablourilor romantice şi a peisajelor rurale.

 
Gala Premiilor MLNR – ediţia a XII-a, în direct la TVR 2

Cei şapte laureaţi ai Galei din acest an vor fi anunţaţi într-un eveniment de înaltă ţinută, desfăşurat la Ateneul Român. Cine sunt aceştia aflăm ...

Gală senzaţională, cu emoţii și exclusivități, la TVR 2!

Sâmbătă, 21 iunie şi duminică, 22 iunie, vă invităm cu... "Drag de România mea!" pentru a revedea o ediţie specială, plină de emoții, muzică ...

Duios, prin New York trecea... Anda Onesa, printre românii întâlniţi de Marina Almăşan în călătoriile sale „Hai-Hui...”, la TVR 2

Miercuri seară, admirăm New York-ul de la înălţime. De pe Empire State Building, Marina Almăşan ne dă întâlnire pe 18 iunie, de la ora 20.05, la ...

 

#tvr2