loader
Foto

Iordania - "Grădina Domnului"

Duminică, 6 septembrie, ora 12:00, TVR 2. Acestea sunt coordonatele emisiunii "Cap compas", care ne conduc în Regatul Hașemit al Iordaniei.  

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În Biblie este numită "Grădina Domnului". Şi pe drept cuvânt. În Iordania, relaţia creştinismului cu islamismul şi iudaismul este armonioasă şi durabilă. Miturile biblice, mărturiile arheologice, natura, tradiţia, cultura culinară sunt comorile Iordaniei ce abia aşteaptă să fie descoperite.

O ţară a contrastelor, cu o suprafaţă puţin peste 92 de mii km pătraţi, Iordania este acoperită trei sfeturi de deşert. Se întinde între nesfârşitele zone aride, valea Iordanului, Marea Moartă şi golful Aqaba de la Marea Roşie.

Regatul Haşemit al Iordaniei este amplasat într-o zonă fiebinte din punct de vedere geopolitic. Înconjurat de ţări precum Siria, Palestina, Irak, Egipt, Arabia Saudită sau Israel, unele dintre acestea puternic afectate de conflicte militare, regatul Iordaniei a reuşit să-şi păstreze statutul de cea mai sigură ţară din Orientul Mijlociu.

Amman, capitala, este un oraş seducător. Anticul oraş din piatră de calcar are o istorie veche de mii de ani, de pe vremea când David, ajuns rege al evreilor, l-a ucis pe Uriel. Stăpânit rând pe rând de marile imperii ale lumii, în vechime, Ammanul  a fost cunoscut sub numele de Rabbath-Ammon şi Philadelphia.

Spiritul oriental se simte în aer, în liniile arhitecturale, în zarva din pieţe, în fiecare cotlon, în fiecare om. Amman a devenit un oraş cosmopolit, fiind vizitat nu doar de turişti, ci şi de oameni de afaceri din întreaga lumea, căpătându-şi numele de "Capitala business a Levantului".

Jerash

La doar 50 km nord de Amman se află Jerash. Un muzeu în aer liber. Cel mai bine păstrat oraş roman din Orient. Epoca bizantină şi-a pus şi ea amprenta la Jerash. Între atâtea ruine romane au fost descoperite şi câteva biserici creştine ce încă mai păstrează mozaicuri impresionante.

Muntele Nebo

Muntele Nebo este punctul culminant al regatului antic al Moabului. De acolo, profetul Moise a văzut Pământul Făgăduinţei. Acolo a murit şi tot acolo, conform epistolei soborniceşti a lui Iuda, trupul său a fost înmormântat de arhanghelul Mihail într-un mormânt care a rămas necunoscut. Cu o altitudine de 1000 de metri, Muntele Nebo se află în lanţul muntos Abarim, la est de vărsarea râului Iordan în Marea Moartă. De pe platoul amenajat în apropierea bisericii franciscane, se zăresc văile biblice ale Iordanului şi Marea Moartă, pământurile de pe celălalt mal până la Ierihon, ori cupolele Ierusalimul atunci când cerul este senin.

(w882)

Biserica din Madaba

Un capitol important din trecutul Madabei l-a constituit perioada bizantină când oraşul a înflorit. Obiserica ortodoxă Sfântul Gheorghe din Madaba a fost înălţată în secolul al 19-lea. În incinta ei s-a descoperit, în anul 1896, harta în mozaic a Locurilor Sfinte. Descoperirea a făcut înconjurul lumii şi de atunci nu doar istorici şi arheologi, ci şi milioane de turişti vin anual la Madaba pentru a vedea un artefact, crâmpei de istorie, ce în veacul al 6-lea era un reper pentru lumea creştină din Orient.

Petra

(w882)

Petra, fosta capitală a regatului nabateean, este poate cel mai vizitat obiectiv, nu doar din Iordania, ci din întregul Orient Mijlociu. O incursiune prin oraşul din piatră, care durează câteva ore bune, ne dezvăluie o lume misterioasă, evocatoare a unor timpuri străvechi. Partea cea mai cunoscută a Petrei este Tezaurul. În fapt, un mausoleu ce adăposteşte morminte regale, sculptat în secolul I înainte de Hristos.

Un reportaj de călătorie realizat de Paula Tăbârcă. Imagine: Doru Iacovescu.

***

 

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:15 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2