loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment „E Vremea Ta” despre recordurile de temperatură din vara 2023 | VIDEO

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice a răspuns întrebărilor realizatoarei TVR Cristina Dănilă despre vara anului 2023, cea mai caldă de când există date meteo complete.

 

E vremea ta!

Valuri de caniculă, inundaţii fără precedent, recorduri globale ale suprafaţei terestre, dar şi ale apelor oceanice doborâte rând pe rând – aceștia sunt termenii care descriu vara acestui an. Luna august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade C peste media temperaturilor din era preindustrial cea mai călduroasă din istoria înregistrată a omenirii, iar observatorul european Copernicus prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie.

În acest context, emisiunea „E Vremea Ta!”, de unde telespectatorii TVR 2 află 7 zile din 7, de la ora 18:50, cele mai bune şi rapide informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe a pregătit un interviu în exclusivitate cu Samantha Burgess - director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Interviul a fost realizat de Cristina Dănilă, jurnalist TVR.

(w882)

Interviul integral îl găsiți aici:

​Ultimele trei luni ale acestui an au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost "de departe" cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, a spus Samantha Burgess.

În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a fost cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Foto credit: pixabay.com

3:15 O viaţă nouă (R)

Film * O viaţă nouă (Love comes softly-SUA, 2003)

Regia: Michael Landon Jr

Cu: Katherine Heigl, Dale Midkiff, Skye McCole Bartusiak

*Dramă

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

4:45 Cei cinci faimoşi 3 (R)

Film * Cei cinci faimoşi 3 (Fünf freunde 3-Germania, 2012)

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2