loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment „E Vremea Ta” despre recordurile de temperatură din vara 2023 | VIDEO

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice a răspuns întrebărilor realizatoarei TVR Cristina Dănilă despre vara anului 2023, cea mai caldă de când există date meteo complete.

 

E vremea ta!

Valuri de caniculă, inundaţii fără precedent, recorduri globale ale suprafaţei terestre, dar şi ale apelor oceanice doborâte rând pe rând – aceștia sunt termenii care descriu vara acestui an. Luna august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade C peste media temperaturilor din era preindustrial cea mai călduroasă din istoria înregistrată a omenirii, iar observatorul european Copernicus prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie.

În acest context, emisiunea „E Vremea Ta!”, de unde telespectatorii TVR 2 află 7 zile din 7, de la ora 18:50, cele mai bune şi rapide informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe a pregătit un interviu în exclusivitate cu Samantha Burgess - director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Interviul a fost realizat de Cristina Dănilă, jurnalist TVR.

(w882)

Interviul integral îl găsiți aici:

​Ultimele trei luni ale acestui an au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost "de departe" cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, a spus Samantha Burgess.

În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a fost cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Foto credit: pixabay.com

22:05 Puternici, impreuna

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema: Provocarile imigrantilor
*Invitati: Andreea Gheorghe-consultant emigrare, Catalina Mali-Cms.sef MAI, Ionut Cardei-cms.sef MAI

Prezentator Liana Stanciu

Producator Liana Daman

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2