loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment „E Vremea Ta” despre recordurile de temperatură din vara 2023 | VIDEO

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice a răspuns întrebărilor realizatoarei TVR Cristina Dănilă despre vara anului 2023, cea mai caldă de când există date meteo complete.

 

E vremea ta!

Valuri de caniculă, inundaţii fără precedent, recorduri globale ale suprafaţei terestre, dar şi ale apelor oceanice doborâte rând pe rând – aceștia sunt termenii care descriu vara acestui an. Luna august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade C peste media temperaturilor din era preindustrial cea mai călduroasă din istoria înregistrată a omenirii, iar observatorul european Copernicus prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie.

În acest context, emisiunea „E Vremea Ta!”, de unde telespectatorii TVR 2 află 7 zile din 7, de la ora 18:50, cele mai bune şi rapide informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe a pregătit un interviu în exclusivitate cu Samantha Burgess - director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Interviul a fost realizat de Cristina Dănilă, jurnalist TVR.

(w882)

Interviul integral îl găsiți aici:

​Ultimele trei luni ale acestui an au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost "de departe" cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, a spus Samantha Burgess.

În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a fost cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Foto credit: pixabay.com

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2