loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment „E Vremea Ta” despre recordurile de temperatură din vara 2023 | VIDEO

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice a răspuns întrebărilor realizatoarei TVR Cristina Dănilă despre vara anului 2023, cea mai caldă de când există date meteo complete.

 

E vremea ta!

Valuri de caniculă, inundaţii fără precedent, recorduri globale ale suprafaţei terestre, dar şi ale apelor oceanice doborâte rând pe rând – aceștia sunt termenii care descriu vara acestui an. Luna august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade C peste media temperaturilor din era preindustrial cea mai călduroasă din istoria înregistrată a omenirii, iar observatorul european Copernicus prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie.

În acest context, emisiunea „E Vremea Ta!”, de unde telespectatorii TVR 2 află 7 zile din 7, de la ora 18:50, cele mai bune şi rapide informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe a pregătit un interviu în exclusivitate cu Samantha Burgess - director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Interviul a fost realizat de Cristina Dănilă, jurnalist TVR.

(w882)

Interviul integral îl găsiți aici:

​Ultimele trei luni ale acestui an au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost "de departe" cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, a spus Samantha Burgess.

În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a fost cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Foto credit: pixabay.com

23:40 Profesorul şi nebunul (R)

Film de artă * Profesorul şi nebunul (The professor and the madman-Irlanda, Franţa, SUA, 2019)

Regia: Farhad Safinia

Cu: Mel Gibson, Sean Penn, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Natalie Dormer

*Dramă-film bazat pe un roman best-seller scris de Simon Winchester. O poveste despre geniu, nebunie şi despre obsesiile adânci ale celor doi oameni remarcabili cărora li se datorează apariţia Dicţionarului Oxford al Limbii Engleze. Compilarea dicţionarului, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria literară de până atunci, a început în a doua jumătate a secolului XIX. Pe măsură ce se adunau contribuţiile trimise de vorbitori de limba engleză din toată lumea, profesorul James Murray, coordonatorul proiectului, descoperă că o singură persoană trimisese deja câteva mii de definiţii: William Chester Minor, fost chirurg militar şi veteran al Războiului Civil American. Însă în spatele imaginii de medic erudit se ascunde o realitate şocantă: Minor este internat pe viaţă într-un azil pentru bolnavi psihic periculoşi şi violenţi.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)
2:00 Nebuni şi haioşi (R)

(Crazy and Funny Clip Collection, SUA, 2014)

*Ep.1

Redactor:

(Reluare)
 
Familia românească într-un tablou – „Cuibul de viespi”, la TVR2

Comedia programată la „Duminica filmului românesc" în această săptămână este „Cuibul de viespi” și vă invităm să o urmăriți duminică, 1 ...

Festivalul „Alfabetul Convieţuirii” - o sărbătoare a tradiţiilor şi a bucuriei

Ediţia aniversară a evenimentului ce promovează cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale va avea loc între ...

Glasul muzicii și sunetul iubirii, în filmul „Familia Bélier

Un film despre familie, iubire adolescentină și descoperirea unui talent care schimbă vieți: vineri, 29 septembrie, de la ora 20.00, pe TVR2 și ...