Însemnări cretane, sâmbătă la „Cap Compas”, la TVR 2 și TVR HD
duminică, 09 decembrie 2018
Echipa emisiunii „Cap Compas”, v-a propus, sâmbătă, 15 decembrie, o călătorie sui generis printre „picături cretane”. De la ora 15.30, la TVR 2, și de la ora 17.00, la TVR HD.
Chania Creta
Archenes Creta
Chania Creta
Archenes Creta
Archenes Creta
Argyropouli Creta
Argyropouli Creta
Anogia Creta
Gavalochori Creta
Manastirea Sf Treime Creta
Pestera Sf Miron Creta
Pestera Sf Miron Creta
Chania Creta
Archenes Creta
Chania Creta
Archenes Creta
Archenes Creta
Argyropouli Creta
Argyropouli Creta
Anogia Creta
Gavalochori Creta
Manastirea Sf Treime Creta
Pestera Sf Miron Creta
Pestera Sf Miron Creta
Alte legături
Cap Compas

Dincolo de celebrele plaje și stațiuni turistice și de inestimabilul patrimoniu minoic, Insula Creta este descoperită prin paradigme rurale sau aferente ambientului urban care se constituie în veritabile spoturi identitare ale unui releveu particular pe un traseu care începe de pe marginea de mare unde în 1965 regizorul Michael Cacoyannis a turnat importante scene ale filmului “Zorba grecul” cu Anthony Quinn și Alan Bates.

(w640) Plaja Stav

În sezonul estival plaja din cătunul Stavros este vizitată de mii de turiști. Insula Creta începe să își dezvăluie picuri de amintiri răsfirate de oameni în lumea zeilor. Astfel, agia Triada sau Mănăstirea Sf. Treime care este chiar locul care apare preț de câteva secunde în filmul laitmotv al începutului reportajului devine memorabilă printr-o  degustare de vin însoțită de cuminecaturi de pâine alinate de atingerea uleiului de măsline.

(w640) Plaja Stav

Mănăstirea Sf. Treime este o oprire din care se pot înțelege atât istorie și credință, cât și firescul vieții care se scurge aici aproape în același fel de sute de ani. Mănăstirea Sf. Treime este un exemplu de renaștere la propriu, fiind reconstruită în 1634 pe locul unei uitate biserici dedicate Sf Apostoli Laurențiu și Ieremia, care erau călugări proveniți din medii educaționale de tip venețiano-cretan familia Tzagarolou find neamul care a oferit multe lucruri care au dăinuit în acest spațiu.În ansamblul monastic sunt evidente influențele stilului italian din părțile Veronei.

(w640) Manastirea

Imediat ce părăsești țărmurile de mare te întâmpină vai cu măslini și podișuri roditoare. Sintagma cornul abundenței parcă este aici mai aproape de legendara alăptare lui Zeus din cornul Amaltheei.

Gavalochori este un altfel de loc. Străduțe labirintice se lipesc de case urmând un contur care pare un rezultat al hazardului. În astfel de sate poți întâlni Creta autentică sau reperele spațiului cretan care au fost dintotdeauna sursă de viață și de inspirație a locuitorilor.O existență petrecută între munți și mare unde acel fugit irreparabile tempus are, mai degrabă, sensul înțelepțirii.

(w640) Gavalochor

În miez de sezon turistic practic populația localității se dublează prin numărul de turiști care aleg să stea câte 10-15 zile în acest loc. Este un tip de așezare temporară în care se îmbină valențele turismului rural cu calitatea de megieș vremelnic al sătenilor.

(w640) Gavalochor

Spațiile montane sunt și o exemplificare a felului de a fi al cretanilor … iubitori de viață și binevoitori cu oaspeții gospodari și onești ducând un trai adaptat mai degrabă nevoilor comunității decât necesităților personale. Oamenii de la munte se deosebesc mult față de cei da la marginea mării într-un spațiu relativ restrâns, ținând cont de faptul că insula are puțin peste 200 km lungime. Într-un ținut în care iarna este doar un fel de zburlire a verii și temperaturile arareori scad sub minus 3 grade, binefacerile oferite de natură sunt exploatate la maximum.

Pentru a ajunge în cătunul Anogia se urcă la altitudinea de 740 m. Iar pe post de bun venit brânzeturi din cele mai faimoase sortimente locale.

(w640) Anogia - C

Având vârste venerabile care în multe cazuri trec pragul de 80 ani, femeile din Anogia reprezintă o marcă înregistrată a micului sat de la poalele muntelui Psiloritis. Aerul curat al înălțimilor și viața cumpătată sunt atuurile datorită cărora oamenii de aici au o viață lungă și activă.

Chania se descoperă printre picături cretane. Temeliile anticei așezări sunt ascunse sub multe straturi de civilizații. Ruine sau fortărețe aflate în cale sunt amenajate ingenios drept locuri de întâlnire cu istoria și cu obiceiurile urbei. Chania poate fi înțeleasă și ca o răspântie în contextul așezării la țărm de mare și în condițiile în care orașele din Creta sunt destul de mici. Având aeroport internațional în apropiere și fiind un liman căutat pentru vasele de croazieră, Chania este paradisul turiștilor asjunși în Creta.

(w640) Chania Cre

Argyroupoli este un popas special și un alt loc în care oamenii vor să ajungă pentru a vedea locuri și lucruri autentic cretane. Ghidul tipărit este un ajutor relativ pantru că atracțiile se ivesc ispititor la tot pasul și indiferent de traseul ales inițial cheamă și îndeamnă precum sirene din vremuri mitologice ale altor timpuri și locuri. Nu face excepție nici acest sat renumit pentru instoria romană antică, pentru izvoarele râului Mouselas care formează o mică peșteră și despre care se spune că au proprietăți vindecătoare,pentru procesul de pătrundere a creștinismului dar și pentru epocile venețiană și otomană.

(w640) Argyropoul

În margine de sat însă, în calea tuturor, aproape de colinele unde în vremuri homerice există cetatea Rafkos, poate fi găsit unul dintre prețuitele locuri de închinare ale cretanilor. Peștera Sf. Miron amintește deopotrivă despre statornicia în credință a unui episcop al Cretei care a trecut la cele veșnice în anul 350 d. Hs.

(w640) Pestera Sf

O vorba a locului spune că dacă vrei să cunoști viața orașelor cretane trebuie să înțelegi mai întâi esențele satului tradițional.

Archanes se află la mică distanță de capitala insulei și este un exemplu de cooperare între autoritățile locale și Uniunea Europeană. Practic satul a fost recompus pentru un alt tip de viață prin fonduri europene și infuzii de capital privat devenind una dintre bijuteriile insulare. Aflat la câțiva kilometri de faimosul palat din Knossos, spațiul a fost în timpurile minoice reședința de vara a regilor cretani. Poate și de aici tainicul ecou care invită să descoperi lumile neștiute prin cele văzute.

(w640) Archenes C

Heraklion, capitala Cretei, își petrece vremurile în crucea vânturilor de când se măsoară timpul pe aceste țărmuri. Orașul are multe de povestit. Multe dintre clădirile din zilele noastre au aerul anilor 50. Sunt zile când portul primește câteva mari vase de croazieră, iar străzile se umplu brusc de câteva mii de turiști.

(w640) Heraklion

Fântânile venețiene Bembo și Morosini sau cișmeaua turcă sunt, dincolo de frumuste și utilitate, mărturiile întrepătrunderii unor civilizații care ne învață că a fi stăpânitor impune, în plus, și a dărui ceva celor pe care îi stăpânești.

Heraklion are biserici remarcabile precum cea dedicată Sf. Mina, zidiri de cult care sunt o autentificare a mărturisirii credinței din timpuri apostolice și până în zilele noaste, dar și a rolului de punte pe care și l-a asumat cetatea ca purtătoare de valori între Nordul și Sudul Mediteranei, într-o prima etapă, și între Occident și Bizanț, în epoci de înflorire ale Evului Mediu.

(w640) Heraklion

Logia venețiană exemplu de rafinament arhitectonic evocator al unei prosperități remarcabile a întregii insule aduce în prim-plan rafinamentul cetății dogilor, în timp ce Sf. Titus, care este considerat ucenicul datorită căruia a ajuns creștinismul în acest spațiu, veghează alături de Sf. Marcu, patronul spiritual al Veneției, în locuri aflate în proximitatea zonelor pietonale.

Fermecător și având o aura de oraș levantin, Heraklion te conduce din loc în loc într-un tur relaxant indiferent de anotimpul în care alegi să îl vizitezi.

(w640) Heraklion

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan