loader
Foto

Galerie foto

În munţii Libanului, duminică la TVR2 şi TVR HD

Duminică, 28 iunie, de la ora 12.00, explorăm valea Kadisha, valea cu cedri şi casa Profetului Gibran din fermecătorul Liban. La TVR 2 şi TVR HD.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

O pornim pe străzi pitorești şi pe drumuri sinuoase printre pantele muntelui care dezvăluie peisaje unice. Aici parcă vântul adie în chei dramatice, strecurându-se printre casele cu acoperișuri roșii de teracotă.

Unii dintre voi vorbesc şi, fără să ştie şi fără premeditare, dau la iveală un adevăr pe care ei înşişi nu-l înţeleg./ Mai sunt şi alţii care păstrează în ei adevărul, însă nu-l dau pe seama cuvintelor”. Așa scria Khalil Gibran în celebra sa carte “Profetul”. (w235) Liban

Aici, la Bécharré, s-a născut și a creat Gibran. Putem pătrunde în atelierul său de lucru pășind în muzeul care-i poartă numele. Un scaun, o masă și multe alte obiecte care i-au aparținut sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le vezi și să le simți.

Pentru turiști locul acesta seamănă cu paradisul. Trasee pe mai multe niveluri, stânci care te poartă în tăcere spre una dintre cele mai frumoase și faimoase regiuni din Liban. Bécharré este poarta prin care trebuie să treci ca să ajungi în spectaculoasa vale Kadisha.

Fortăreața naturală

Inclusă pe lista patromoniului natural UNESCO pentru frumusețea și valoarea culturală pe care le are încă din primele secole creștine, valea Kadisha este de-a dreptul fastuoasă: mănăstirile sculptate în stâncă, versanți împăduriți, înconjurați de piscuri albite de zăpadă, refugii vremelnice pentru maroniți, și sclipirea Mediteranei care se zărește în depărtare.

Toate astea ne amintesc de cuvintele profetului lui Gibran. “Când îţi întâlneşti prietenul pe marginea drumului ori în târg, fie ca spiritul să-ţi anime buzele şi să-ţi călăuzească limba/ Numai astfel sufletul tău va păstra adevărul inimii tale…”

Vă invităm duminică, de la ora 12.00, la o întâlnire cu cedrii milenari, în continuarea călătoriei.

Producător: Elena Dinu

(w882) Liban

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar 360°GEO

* Marea Nordului-salvarea puilor de focă (Mer du nord, sauvons les bébés phoques, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Anual, sute de pui de focă se nasc pe plajele Mării Nordului. Turiştii atraşi de spectacol se apropie uneori prea mult de ei, ceea ce duce la abandonarea micuţilor de către mame. În acel moment intervin echipele de salvatori de foci !

Realizator: Michael J. Schumacher

Redactor: Corina Feleagă

 
„Teleșcoala”: Educaţia financiară, indispensabilă pentru omul modern

La TVR 2, „Teleşcoala” le oferă celor aflaţi în anul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR2!

Muzicieni îndrăgiţi, şlagăre de neuitat, efecte speciale, momente unice, emoţii, umor şi bucurie. Toate, în cel mai recent spectacol grandios ...

Aventurile unei cinefile în Italia, în căutarea lui Fellini, duminică la Filmul de Artă

Filmul „În căutarea lui Fellini" este inspirat din experiența personală a lui Nancy Cartwright, artistă laureată cu Premiul Emmy, care i-a dat ...

 

#tvr2