loader
Foto

Galerie foto

În Chios se merge întotdeauna în doi, sâmbătă la "Cap compas"| VIDEO

Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 12.30, la TVR 2 și online pe TVR+, s-a difuzat o ediție "Cap compas" despre insula Chios.

 

Cap Compas
Tentația largului mării se împletește cu ispita apropierii de țărmuri și a căutărilor din inima insulei Chios. Fiecare călătorie iți aduce câte o comoară. Chios este o insulă fascinantă în care se poate vorbi atât despre plaje  cât și despre orașe cochete.

În ceasurile amiezii coastele munților albastru marin se metamorfozează într-o formă specială de lumină. Atunci marea imită tablourile impresioniștilor iar undele imprecise imobilizează timpul  în senzații colorate.

(w882) 6

S-o luăm pe rând: de  aici, pe mică insulă ale cărei țărmuri sunt parcă izolate de vârfurile munților înalți  de 2.000 de metri, începe drumul călătorului. Micuţă cât să nu cazi de pe ea şi mare cât să te poţi rătăci un pic, aglomerată cât să te simţi viu şi pustie cât să poţi vedea orizontul.

În anul 1346 insula a fost cucerită de genovezi, iar 200 de ani mai târziu otomanii pun stăpânire pe capitală și își organizează aici un cap de pod în ape egeene. Nu cunosc o modalitate mai bună decât călătoria pentru a te confruntă cu istoria, cu tradiţiile, cu schimbarea sau chiar cu ține însuţi.

(w882) 2

O călătorie nu înseamnă doar văzut, ci şi gustat, mirosit, atins. Înseamnă mai ales încercare, experiment, descoperirea și învățarea unor lucruri noi

Timpul, curge invers, din prezent către obârșii, făcând loc unei călătorii inițiatice printr-o lume a desfătării spre tinerețea fără de bătrânețe dincolo de limita înțelegerii umane.

(w882) 77

Kardamila văzută de sus pare pe un tărâm de poveste cu totul special, undeva departe de toată zarvă lumii, cât mai aproape de Creator și de creația să perfectă. Este alcătuirea a două sate; Ano Kardamyla mai înaltă și satul de pe litoral, Kato Kardamyla, numit și Marmaro.

(w882) 1

Copacul de mastic este un arbust mic, bine adaptat climei mediteraneene din sudul insulei și are nevoie de o anumită alcătuire a solului cum ar fi stâncile calcaroase, fără multă umiditate la suprafață.

Sub dominația genoveză  a înflorit comerțul cu mastic, ceea ce avea să facă din Chios una dintre cele mai bogate insule din Marea Egee. Au monopolizat comerțul cu mastic și au construit mastichochoria cu case de zid-la-perete asemănătoare cetății, un labirint de străzi pentru a păcăli atacatorii și un turn de veghe central pentru a semnala atacurile. Pentru a preveni comerțul ilegal, localnicii au instituit veghe de noapte pentru săteni și pedepse severe pentru furtul de mastic.

(w882) 4

Aceași prosperitate s-a menținut și sub ocupația otomană până în martie 1822 când locuitorii insulei au devenit victimele unuia dintre cele mai mari masacre din timpul războiului de independența al Greciei. Cu toate încercările de aclimatizare în alte zone ale lumii, arborele de mastic nu „plânge” decât în sudul insulei Chios.

(w882) 99

Producător: Elena Dinu

13:50 Jocurile Olimpice de vara, Paris 2024 (R)

*Ceremonia de deschidere

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

Comentator: Emil Hossu

(Reluare)

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2