loader
Foto

Galerie foto

În Chios se merge întotdeauna în doi, sâmbătă la "Cap compas"| VIDEO

Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 12.30, la TVR 2 și online pe TVR+, s-a difuzat o ediție "Cap compas" despre insula Chios.

 

Cap Compas
Tentația largului mării se împletește cu ispita apropierii de țărmuri și a căutărilor din inima insulei Chios. Fiecare călătorie iți aduce câte o comoară. Chios este o insulă fascinantă în care se poate vorbi atât despre plaje  cât și despre orașe cochete.

În ceasurile amiezii coastele munților albastru marin se metamorfozează într-o formă specială de lumină. Atunci marea imită tablourile impresioniștilor iar undele imprecise imobilizează timpul  în senzații colorate.

(w882) 6

S-o luăm pe rând: de  aici, pe mică insulă ale cărei țărmuri sunt parcă izolate de vârfurile munților înalți  de 2.000 de metri, începe drumul călătorului. Micuţă cât să nu cazi de pe ea şi mare cât să te poţi rătăci un pic, aglomerată cât să te simţi viu şi pustie cât să poţi vedea orizontul.

În anul 1346 insula a fost cucerită de genovezi, iar 200 de ani mai târziu otomanii pun stăpânire pe capitală și își organizează aici un cap de pod în ape egeene. Nu cunosc o modalitate mai bună decât călătoria pentru a te confruntă cu istoria, cu tradiţiile, cu schimbarea sau chiar cu ține însuţi.

(w882) 2

O călătorie nu înseamnă doar văzut, ci şi gustat, mirosit, atins. Înseamnă mai ales încercare, experiment, descoperirea și învățarea unor lucruri noi

Timpul, curge invers, din prezent către obârșii, făcând loc unei călătorii inițiatice printr-o lume a desfătării spre tinerețea fără de bătrânețe dincolo de limita înțelegerii umane.

(w882) 77

Kardamila văzută de sus pare pe un tărâm de poveste cu totul special, undeva departe de toată zarvă lumii, cât mai aproape de Creator și de creația să perfectă. Este alcătuirea a două sate; Ano Kardamyla mai înaltă și satul de pe litoral, Kato Kardamyla, numit și Marmaro.

(w882) 1

Copacul de mastic este un arbust mic, bine adaptat climei mediteraneene din sudul insulei și are nevoie de o anumită alcătuire a solului cum ar fi stâncile calcaroase, fără multă umiditate la suprafață.

Sub dominația genoveză  a înflorit comerțul cu mastic, ceea ce avea să facă din Chios una dintre cele mai bogate insule din Marea Egee. Au monopolizat comerțul cu mastic și au construit mastichochoria cu case de zid-la-perete asemănătoare cetății, un labirint de străzi pentru a păcăli atacatorii și un turn de veghe central pentru a semnala atacurile. Pentru a preveni comerțul ilegal, localnicii au instituit veghe de noapte pentru săteni și pedepse severe pentru furtul de mastic.

(w882) 4

Aceași prosperitate s-a menținut și sub ocupația otomană până în martie 1822 când locuitorii insulei au devenit victimele unuia dintre cele mai mari masacre din timpul războiului de independența al Greciei. Cu toate încercările de aclimatizare în alte zone ale lumii, arborele de mastic nu „plânge” decât în sudul insulei Chios.

(w882) 99

Producător: Elena Dinu

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2