loader
Foto

Galerie foto

„IERI-AZI-MÂINE” a revenit la TVR cu un nou sezon

De luni, 14 martie, Corina Dănilă și echipa emisiunii vă așteaptă cu noi „amintiri pentru viitor”. Începem în forță, cu invitați ca Marius Țeicu, Teodora Mareș, Toni Grecu sau trupa Krypton. De la ora 16:00, la TVR 2, TVR HD și online pe TVR+.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

Începem noul sezon cu voie bună și cu ziua dedicată muzicii ușoare. Invitatul de luni, 14 martie, este Marius Țeicu. Unul dintre cei mai cunoscuți și de succes compozitori ai muzicii românești împlinește anul acesta 71 de ani. Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, secția dirijorat, el s-a remarcat în 1966, ca membru al viitoarei trupe Modern grup, cu care a și compus primele sale lucrări muzicale.

De-a lungul anilor, circa 500 de piese a creat pentru cele mai mari nume de pe scena românească, de la Mihai Constatinescu și Olimpia Paicu, până la Margareta Pâslaru, Monica Anghel, Adrian Romcescu sau Corina Chiriac. „Toți artiștii mi-au fost colegi extraordinari, ne-am înțeles bine, am cântat cu pasiune, cu plăcere, uneori cu sacrificii, dar era o bucurie să vedem că publicului îi place ce facem”, povestea Țeicu într-un interviu.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Continuăm pe 15 martie cu ediția dedicată teatrului, iar invitata Corinei Dănilă este Teodora Mareș, celebra actriță din filmul-fenomen „Declarație de dragoste”. Acest rol, care a însemnat și debutul pe scena filmului, îi va aduce Teodorei Mareș Premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Costinești, ediția 1985. Au urmat roluri în lungmetraje ca „Moromeții” (1987), „Extemporal la dirigenție” (1988), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988) sau „O vară cu Mara”, regia George Cornea (1988).

Actrița, care din 1997 joacă pe scena Teatrului Național din București, ne va vorbi marți, de la ora 16:00, despre momentele importante din cariera sa, ce-a însemnat rolul din „Declarație din dragoste” și vom urmări câteva secvențe inedite cu ea, pregătite de colegii de la Arhiva TVR. 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 16 martie, ne-am întors tot la muzică, dar de data aceasta, la muzica pop-rock, și i-am revăzut pe membrii trupei Krypton. O trupă rock cu istorie îndelungată în peisajul muzical românesc, ea a început să cânte în 1983,  cu membrii: Eugen Mihăescu – chitară, Gabriel Golescu - chitară, Mihai Rotaru – tobe și George Lungu – bas; dar, oficial, trupa a intrat în istorie un an mai târziu, când Eugen Mihăescu și Dragos Docan – bass, împreună cu Liviu Pop – tobe și Marius Voicu – solist vocal încep să repete la Clubul Facultății de Arhitectură (Club A) din București.

De-a lungul anilor, trupa a participat la cele mai importante festivaluri de gen din țară, a lansat opt albume, printre care și celebra operă rock „Lanțuri” – dedicat Revoluției din 1989.  Trupa s-a aflat într-un continuu proces de schimbare și inovare, iar din ea au făcut parte artiști ai unor trupe ca Direcția 5, Vița de vie, Timpuri Noi, Voltaj etc. În 2013 s-a lansat proiectul Krypton Unplugged, iar în 2015 au înregistrat piesa  „Rău sau bun”.  O istorie atât de lungă vine cu povești incredibile, pe care le-am aflat de la ora 16:00, miercuri.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi a fost tot o zi dedicată muzicii, dar, de data aceasta, muzicii populare. În platoul emisiunii de pe TVR 2 am văzut un adevărat alai muzical, pentru că ne-am întâlnit cu Gheorghe Palcu, Niculina Merceanu și Gheorghiţa Nicolae.

De-a lungul vieții sale, Gheorghe Palcu a îmbinat pasiunea pentru folclorul românesc cu talentul său vocal; el s-a angajat la Televiziunea Română din 1970, unde a lucrat pentru emisiunile de folclor ale postului (Viaţa satului, Din albumul celor mai frumoase melodii populare, Ansambluri folclorice, De dor, de dragoste, de joc). Ca interpret, el a cântat alături de Ansamblul U. G. S. R. din Bucureşti, în compania formaţiei lui Gheorghe Zamfir. I-a avut ca parteneri pe Maria Lătăreţu, Victoria Darvai, Lucreţia Ciobanu, Ion Cristoreanu, Emil Gavriş, sau Sofia Vicoveanca.

Niculina Merceanu s-a remarcat în urma celebrului concurs „Steaua fără nume”, pe când era în clasa a XI-a, la 18 ani. S-a dedicat cu totul folclorului în timpul studenției la Timișoara. „Am început să prind drag de muzica populară în Banat. Am fost foarte impresionată de numărul mare al interpreţilor şi ansamblurilor de muzică populară de acolo, de dragostea bănăţenilor faţă de acel loc, lucru pe care nu l-am întâlnit în nicio altă parte a României. Luând exemplu de la ei, am decis să mă orientez spre folclor, să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a promova prin cântec Oltenia”, spunea Niculina Merceanu într-un interviu.

Gheorghiţa Nicolae este o adevărată păstrătoare a datinilor și cântecelor românești.  Artistă desăvârșită care a debutat în 1986, ea a lucrat împreună cu Marioara Murărescu la „Tezaur folcloric”, fiind în prezent producătoarea acestei emisiuni etalon a Televiziunii Române. De la ea am aflat, în ediția de joi, 17 martie, ce mai înseamnă muzica populară pentru români și cum a evoluat ea de-a lungul anilor.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna într-o atmosferă plină de umor, poante și bancuri cu Toni Grecu, fondatorul trupei Divertis. Inginer electronist conform diplomei, Toni Grecu a reușit să portretizeze ironic, să glumească și să facă haz de clasa politică. „Umorul nu se poate face, scrie și înțelege decât în limba maternă. Fiecare popor râde în felul lui. Cred că nu există nimic mai frumos, ca atunci când pasiunea îți devine și meserie. E cel mai bun lucru care se poate întâmpla cuiva pe fața pământului, să nu se ducă la serviciu îngrozit că trebuie să se întâlnească cu șeful lui pe care îl urăște. Mă refer la oamenii normali. Iar eu cred că sunt un om normal”, spunea el într-un interviu pentru  Revista Vip.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2