loader
Foto

Horia Roman Patapievici, invitat la „Mic dejun cu un campion”

Urmăriţi o nouă ediţie a emisiunii „Mic dejun cu un campion”, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Vorbind în termenii lui Dante, am putea spune că, după mai mulţi ani de tăcere şi de retragere din viaţa publică, Horia Roman Patapievici a ales – un altro viaggio – un drum nou al interiorizării, al reflecţiei şi al convingerii că ’lumea modernă s-a născut din secularizarea Paradisului.’’ (spune Daniela Zeca Buzura în preambulul discuţiei cu prietenul său)

(w882) daniela ze

Iubit de unii, discreditat de alţii, Horia Roman Patapievici este oricum, numai un om neînsemnat, nu. A fost şi este un intelectual intransigent, cu sine şi cu cei din jur. Opiniile sale deranjează de multe ori dar, nu pot fi trecute cu vederea. Incită la o refleţie continuă iar ideile puse în discuţie sunt de multe ori dezbătute cu o patimă mult prea apăsată.

(w882) mic dejun

În primele sale conversaţii televizate de la Televiziunea Română, din 1994 - 1995, alături de regretatul Iosif Sava, părea un tânăr, care, în ciuda vârstei fragede, dovedea o maturitate nefirească. Lecturile serioase, dezbaterile lipsite de formalism, impregnate de o reală profunzime, alăturarea cu personalităţi notorii ale culturii române sau cu colegi de generaţie, bursele şi călătoriile de studii au conturat în timp un intelectual autentic care a devenit un reper.

La cei 60 de ani împliniţi, Horia Roman Patapievici s-a retras discret din lumina activităţilor publice şi încearcă să recupereze timpul, dedicându-se scrisului. Pregăteşte noi cărţi, fără a se mai afişa atât de direct în presă. Nu se sfieşte să fie la fel de acid ca întotdeauna dar, măsura vârstei se face simţită într-o nostalgică introspecţie. Lupa prin care analizează de la o oarecare distanţă societetea românească, măreşte nemilos distorsionările acesteia, ale educaţiei, culturii, societăţii civile, politicii actuale şi ale istoriei României centenare. Iar radiografia sa nu este deloc comodă ci alertă şi asumată.

***

„Deşi nu-şi mai doreşte să fie în centrul vieţii publice, astăzi a acceptat invitaţia la Mic Dejun pentru a sta un pic de vorbă. Nu de dragul disputei neapărat, cât al unui ochi analitic, întors dureros în interiorul unei istorii care ne copleşeşte în fiecare zi.” (Ileana Ploscaru Panait, procătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 10 noiembrie, ora 10:00, reluare luni, 12 noiembrie, ora 11:00

TVR 3: duminică, 11 noiembrie, ora 9:00

TVR Internaţional: sâmbătă, 17 noiembrie, ora 9:00

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 10 noiembrie, ora 10:00

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2