loader
Foto

Galerie foto

Haz de necaz pe “Uliţa spre Europa”

Un nou serial de comedie la TVR 2! De luni până până vineri, la ora 17:45 ne amintim cu umor despre perioada aderării României la Uniunea Europeană, văzută prin ochii satului.

 

În cârciuma "La Europa", ţăranii ciocnesc paharele şi se întreabă dacă vor mai fi lăsaţi să-şi bea rachiul de prune, după ce România intră în Uniunea Europeană. Îşi raspund ironic: "Probabil că da, pentru că "rachiu" rimează cu "acquis" - setul de reguli al UE".

Filmat în mare parte într-un bar de ţară, sitcomul „Uliţa spre Europa” (România 2007) abordează cu umor şi ironie transformarea prin care trebuie sa treacă populația rurală odată cu intrarea României în UE. Serialul, difuzat de luni până joi, de la ora 17.45, abordează subiecte care țin de impactul direct al aplicării normelor și reglementărilor din acquis-ul comunitar asupra vieții de la sat, valabile și astăzi.

“Anii trec, integrarea continuă. Lumea satului se transformă, oamenii vin si pleacă în şi din Europa. "Uliţa spre Europa” este un sitcom pe tema integrării în europene, perioadă care a fost şi poate fi în continuare o provocare. Oscilând între nostalgie şi umor, între teamă şi curaj, între pesimism şi speranţă, oamenii satului trăiesc prezentul cu gândul la viitor. Ei aşteaptă viitorul cu multă răbdare şi fac haz de necaz... pe Uliţa spre Europa”, spune scenaristul George Lungoci.

(oar_w460)

Început în 2004, în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, "Uliţa spre Europa" a avut menirea de a fi un sitcom educativ, care să ajute populaţia din zonele rurale să înţeleagă reglementările şi standardele UE. Primele episoade au fost realizate de redacţia Programe de Integrare Europeană, iar satenii erau învăţaţi cum să-şi taie animalele folosind metode "umane", să facă băutură dupa standardele UE sau să ştampileze pe ouăle pe care le vând la piaţă cu data la care expiră. Printre "actorii" primelor filmări s-a numărat Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România. Seria s-a bucurat de succes atât la public, cât şi în toată mass-media internă şi internatională, care a alocat spaţii largi ideii sitcom-ului românesc.

Alegerea personajelor a urmărit alcătuirea unui “eșantion reprezentativ” din universul rural dar și interferența acestui univers cu lumea satului modern. Satul e un un loc arhetipal, ca şi personajele principale. În centru este Profesorul, un orăşean care s-a mutat la ţară ca să crească melci comestibili, foarte admirat de ţărani pentru că foloseşte fonduri UE pentru a-şi vinde marfa în Occident. O vom cunoaşte şi pe Bonguţa: patroana cârciumei, Primarul, Şeful de partid - un fost baron local, Poliţistul, Doctoriţa, Presa, dar şi Euroconsultantul. Dintre personaje nu lipsesc nici: Scepticul, Tânărul care jinduieşte să se mute la oraş, Atreprenorul, Beţivul resemnat şi alte diverse tipologii de săteni. Locul “dezbaterilor” este cârciuma satului, "La Europa", un fel de "Poiana lui Iocan" unde oamenii traduc în limbajul lor  normele europene care le schimbă viața. Din distribuţie fac parte actorii Dan Condurache, Adriana Trandafir, Armand Calotă, Marius Chivu, Petre Lupu, Ion Haiduc, George Lungoci, Damian Oancea, Nicolae Predică, Cristina Moldoveanu, Ioana Chiriță, Iulia Popescu, Eugenia Brenda, Șerban Georgievici, Oana Mereuță, Delia Seceleanu, Andrei Duban, Ion Grosu și mulți alții

(oar_w460)

Timpurile se schimbă, comedia... rămâne.

“După aderarea la UE, a început integrarea. Cu norme, cu reguli... Dar drumul nu se opreşte. După integrare, care e departe de a se fi încheiat, urmează alte provocări. Europa însăşi e în schimbare, iar schimbările ne afectează pe toţi. Problemele rămân în esenţă aceleaşi, clasa politică la fel, chiar dacă scopurile sunt mereu mai mari: Schengen, zona euro...”, adaugă scenaristul.

Realizatori şi scenarişti ai serialului “Uliţa spre Europa” sunt George Lungoci, Cătălin Mireuță şi Mihai Alecsandrescu. Regia artistică  Vitalie Lupașcu.

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

din 16 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2