loader
Foto

Galerie foto

Grigore Leşe, un personaj seducător al folclorului românesc

În cel de-a 4 episod al noului sezon „Mic dejun cu un campion”, Daniela Zeca Buzura discută cu Grigore Leşe, unul dintre cei mai cunoscuţi culegători de folclor şi promotori ai muzicii „ţărăneşti, nu muzicii populare”. De la ora 9:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Grigore Leşe
, personajul cu „un suflet larg, plin de har”, aşa cum îl descrie gazda emisiunii, este unul dintre puţinii interpreţi de folclor cu o diplomă de muzician în buzunar. Ca un adevărat căutător de comori, el are flerul descoperirii. Personalitatea sa seducătoare l-a învăţat să se afle mereu în centrul atenţiei, promovând o muzică care, după toate analizele de marketing, nu ar avea nicio audienţă.

Dar, Leşe pare să infirme aceste prejudecăţi făcând săli pline, emisiuni de succes, devenind un personaj îmbrăcat ţărăneşte care se plimbă firesc cu pălăria de oşan pe Calea Victoriei. Iar oamenii îl ştiu, îl iubesc, îl apreciază, se îmbulzesc la concerte, îl opresc să stea de vorbă şi au speranţa că ce e cu adevărat pur şi valoros în acest popor nu va dispărea în marasmul globalizării.

„Grigore Leşe e atât de original, încât nu trebuie judecat. Trebuie iubit aşa cum e”, spune Daniela Zeca Buzura.

Ceea ce place la Grigore Leşe este autenticitatea sa netrucată. Îşi susţine părerile şi cântă cu aceiaşi dezinvoltură. Uneori deranjează. Dar omul s-a născut cu glas frumos şi a înţeles repede că darul acesta dumnezeiesc nu trebuie risipit. Şi-a înţeles, cum se vede, „rostul”. Nu numai că promovează folclorul autentic ci deschide, prin proiectele sale, noi piste de experimentare. Aşa îl găsim pe artist în compania muzicienilor lumii, a coregrafilor, a compozitorilor de muzică simfonică. Şi tot aşa îi aduce el pe ultimii rapsozi pe scena Ateneului în faţa unui auditoriu îndrăgostit, care aplaudă cu frenezie acest tip de muzică profundă şi pe interpreţii ei.

La porţile ceriului este un proiect pe care Grigore Leşe l-a realizat la TVR Cultural de-a lungul multor ani. În acest fel se poate aprecia că TVR este deţinător de patrimoniu, la fel de important ca şi un muzeu al civilizaţiei ţărăneşti. Pentru că aşa cum celebrii etnologi, Dimitrie Gusti sau Alexandru Tzigara-Samurcaş, culegeau la începutul secolului XX, dovezi ale autenticităţii civilizaţiei ţărăneşti prin satele României, tot aşa şi Grigore Leşe colinda ţara pentru a înregistra pe peliculă vechi tradiţii, obiceiuri, hore şi... mai ales mărturii ale bătrânilor satelor şi cătunelor celor mai îndepărtate. Au rezultat emisiuni de o valoare irepetabilă, CD-uri şi DVD-uri, filme de autor care, vizionate şi peste o sută de ani, rămân la fel de actuale şi de valoroase.

Grigore Leşe a debutat ca solist de muzică populară românească din Ţara Lăpuşului de unde este originar şi ca instructor pentru copiii talentaţi care au impresionat cu horele lor o ţară întreagă prin anii ’80. Repertotiul muzical al artistului include atât melodii vechi şi creaţii proprii cât şi interpretarea la o multitudine de instrumente specifice.

Grigore Leşe nu a urmat modelul multor confraţi de generaţie şi de meserie. El nu s-a oprit la flerul şi instinctul muzical cu care l-a înzestrat natura. A urmat cursurile Facultăţii de Interpretare – instrumentul fagot – a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Şi-a dat doctoratul în muzică şi acum este profesor asociat la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti şi al Universităţii Naţionale de Muzică.

În 2013, Editura Humanitas i-a publicat cartea autobiografică Acum ştiu cine sunt. Însemnări și aduceri aminte” care s-a epuizat în timp record. Premiile nu l-au ocolit. Nici distincţiile. Printre cele mai preţioase se numără Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

Grigore Leşe este unul dintre artiştii români contemporani care au transformat hora într-un patrimoniu imaterial al umanităţii, un onorant brand de ţară de care vom avea nevoie pentru a trece răscrucile multora dintre încercările ce vor veni.

Autenticitatea, încrâncenarea şi dedicaţia cu care Grigore Leşe îşi cercetează „rostul” trecerii sale prin lume este de folos la „tăt’ neamul românesc” pentru a nu se pierde. „Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta” – mărturiseşte Grigore Leşe de fiecare dată când ne întâlnim.

 

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD,  sâmbătă, 7 noiembrie, ora 13:00.

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

5:15 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

5:40 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2