loader
Foto

Galerie foto

Gigi Căciuleanu: „Un corp care gândeşte este un corp frumos!”

În această sâmbătă, Daniela Zeca Buzura l-a invitat la un „Mic dejun cu un campion” pe Gigi Căciuleanu. Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale a început de la ora 9:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La începutul acestei toamne care se încăpăţâneză să rămână printre noi, deşi, demult calendarul arată că trebuie să-l aşteptăm pe Moş Crăciun, ne-a vizitat Gigi Căciuleanu. Nu a fost o întâlnire de complezenţă. Abia acum ne-am dat seama că au trecut deja 50 de ani de la debutul pe scenă alături de o mare doamnă a dansului contemporan românesc, Miriam Răducanu.

Dacă debutul a fost atât de promiţător – am găsit în Arhiva TVR chiar acel nepreţuit moment din anii ’60 – nici prezentul nu se putea lăsa mai prejos. Pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, Gigi Căciuleanu a creat o piesă coregrafică, dedicată iubitei şi respectatei sale profesoare, Miriam Răuducanu. „Măiastra” nu numai că a fost în sală să-şi aplaude elevul, ci a urcat pe scenă şi a dansat alături de el.

Gigi Căciuleanu a pus în scenă spectacolul „Un minut de dans sau Uff!”, o coregrafie experimentală pe muzica lui W. A. Mozart. Alături de trei dintre tinerii săi colaboratori, el a îmbrăcat pe scenă haina sa de zi cu zi. El este omul care deschide câteva orizonturi celor pregătiţi să-i înţeleagă demersul, să se dedice total dansului, să trăiască prin dans. Nu sunt lecţii. Gigi Căciuleanu nu predă în adevăratul sens al cuvântului ci îşi pune elevii într-o „stare” vecină cu graţia divină. Îi poartă acolo unde nu s-ar fi aventurat vreodată. Şi asta nu din pricina lipsei performanţelor fizice ci, din cauză că nu se uitau în interiorul propriului suflet, nu înţelegeau ce văd acolo. Dar noi, spectatorii am văzut emoţia pură pe scena Teatrului Mic. Şi suntem convinşi că „Măiastrei” i-a plăcut.

„Ce m-a impresionat peste măsură a fost privirea ca a unui îndrăgostit plin de grijă la paşii delicaţi, ce urmărea mişcările partenerei. Acele accente care veneau din inimă şi care imprimau ritm mişcării. O clipă suspendată în care sala nu respira pentru a nu pierde nimic din acel farmec inconfundabil a doi dansatori care se pot înţelege la perfecţie printr-un singur gest, o singură privire. Am asistat, sunt sigură, la un dialog dincolo de timp, între Gigi şi «Papa» – aşa cum este cunoscută Miriam Răducanu de colegii şi elevii săi”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TV a emisiunii Mic dejun cu un campion.

„Un corp care gândeşte este un corp frumos!” aşa ne-a zis Gigi Căciuleanu, intrând să bem cafeaua împreună la Cafe Verona, chiar a doua zi după premieră. Daniela Zeca Buzura l-a întâmpinat cu mănuşa roşie din spectacol şi... conversaţia a pornit. Cu umor, cu multe amintiri, cu destăinuiri, cu evocări, cu satisfacţii şi regrete, cu despărţiri şi cu planuri pentru viitor.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 5 decembrie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 8 decembrie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 12 decembrie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30. 

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

*Tocaita de miel, la cuptorul cu lemne,in blid de lut cu capac de aluat, rosii si ardei copti..

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2