loader
Foto

Gheorghe Zamfir despre relaţia lui cu Dumnezeu, sâmbătă la „Credinţă şi celebritate”

Pe 29 noiembrie, de la ora 11:30, artistul povesteşte cum a descoperit rugăciunea prin cântec şi nai. „Credinţă şi celebritate” poate fi urmărită şi online, pe TVR+.

 

Credinţă şi celebritate

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Gheorghe Zamfir este văzut şi ca un inovator al naiului, el a modificat naiul clasic cu 20 de tuburi, adăugând încă 2, 5, 8 sau 10 tuburi. Astfel, el a lărgit domeniul tonal al instrumentului şi a reuşit să interpreteze doinele de jale, bocetele, cântecele de leagăn sau chiar unele inflexiuni ale vocii.

Cariera sa internaţională a început din perioada studenţiei – în anii 60 -, iar primele turnee europene le susţine în Germania de Vest, Elveţia, URSS şi China. În 1982 în timpul unui spectacol, Zamfir a spus că dedică acel concert lui Dumnezeu, fapt care a dus la căderea în dizgraţie în partea autorităţilor şi cuplului Ceauşescu, obligându-l să plece în exil. Însă cariera lui merge mai departe şi în străinătate, de unde se bucură de un succes din ce în ce mai mare.

„A dus în toate colţurile lumii cântul naiului său. A transformat acest instrument, practic, necunoscut, determinându-i pe toţi aceia care l-au ascultat să-l reconsidere, să-i confere nobleţe. Iar odată cu sunetele răspândite în văzduh, numele României a ajuns, şi el, pe întreaga suprafaţă a Pământului.

Dar, mai mult decât atât, Gheorghe Zamfir a descoperit rugăciunea prin cântec. Naiul a deschis toate căile sensibilităţii sale în timp ce fiecărei fraze muzicale îi corespundea o invocaţie către Dumnezeu”, povesteşte Aziza Micu, gazda şi realizatoarea emisiunii „Credinţă şi celebritate”.

Cum a ajuns aici? Puteţi să aflaţi urmărind emisiunea „Credinţă şi celebritate" de sâmbătă, 29 noiembrie, pe TVR 2.


Despre emisiune: „Credinţă şi celebritate” stă de vorbă cu personalităţi din viaţa culturală a României despre modul în care spiritualitatea şi religia se „înţeleg” cu viaţa în lumina reflectoarelor. Este credinţa un „obicei” perimat? A crede în Dumnezeu a devenit o piedică în realizarea profesională? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care emisiunea „Credinţa şi celebritate” va răspunde, începând cu 11 octombrie, pe TVR 2.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2