loader
Foto

Galerie foto

Gheorghe Avădanei şi Analia Selis, două „Destine ca-n filme”

Cu Iuliana Marciuc - marţi, de la ora 21.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pentru că iubea marina, Gheorghe Avădanei a făcut armata voluntar. În 1971 obţine gradul de sergent, după ce a salvat o navă de la incendiu. Pe când făcea practică la marină, Gheorghe Avădanei a văzut pentru prima dată nava Republica, construită la Linz (Austria) în anul 1883, cândva cea mai modernă fregată a marinei austro-ungare. Pe atunci, nu avea habar că drumul vieţii îl va duce către aceasta.

După zeci de ani, în 2003,  a fost  propus să se ocupe de o navă ce avea să intre în circuitul turistic de la Tulcea. Era chiar Republica, unul dintre puţinele vapoare cu zbaturi în stare de plutire din lume. Până în 1980, Republica a avut statutul de navă-amiral a marinei fluviale şi de protocol, la bordul ei ţinându-se multe întrevederi ale şefilor de stat din acea vreme. Îndrăgostit  de istoria acesteia şi de trecutul marinei militare, Gheorghe Avădanei s-a dedicat timp de 12 ani recondiţionării navei, până când a fost obligat să iasă la pensie.

Deşi în urma eforturilor sale nava a fost înscrisă în patrimoniul tehnic naţional în 2008, când încă la bord se aflau în stare intactă mecanismele originale de propulsie şi navigaţie originale, Republica a fost transformată parţial în cârciumă, iar în prezent zace părăsită într-o dană.

Cea de-a doua poveste a ediţiei din această săptămână este a Analiei Selis, căreia întâlnirea cu violoncelistul român Răzvan Suma i-a schimbat destinul, viaţa şi ţara. În ciuda fragilităţii pe care o emană, Analia Selis este o femeie puternică şi plină de pasiune, care a reuşit să cucerească publicul român cu vocea şi cântecele ei.

Originară din Argentina, ea părăseşte locurile natale în 1997 şi pleacă în America. Era în Boston atunci când l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ. S-au stabilit în România, au doi copii frumoşi, iar Analia a devenit cetăţean român şi şi-a găsit aici liniştea, familia şi împlinirea sufletească.

Emisiunea poate fi urmărită marţi de la ora 21.00 la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2