loader
Foto

Georgia, frumusețe fără frontiere

„Cap compas” a străbătut Georgia, trecând prin Rabati, Tbilisi și Borjomi, sâmbătă, 9 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR HD.

 

Cap Compas

Pasiunea lumii pentru exotism a fost materializată de-a lungul timpului în forme literare, prin expresii artistice, și adunată între coperţi de compendii pline de învăţături sau în pagini de legende. Astăzi este accesibilă tuturor prin intermediul televiziunii.

(w882) cap compas

Aproape fără voia sa călătorul se metamorfozează într-un participant la o procesiune a miturilor aşezate prin fermitatea pietrei drept hotar în faţa trecerii timpului. A pătrunde în esenţa unui loc este o experinţă polivalentă, similară deschiderii unei încăperi cu comori în care pot fi găsite nestemate și aur, mărunte lucruri, mătăsuri de priviri uitate şi mai ales o intangibilă bunătate.

Istoria Cetății Rabati este prezentă după nenumarate secole și nimeni nu poate spune clar când a apărut prima fortificație. Se pare că în secolul al-IX-lea se vorbea aici despre Castelul Lomisa. Se știe că în secolul al-XII-lea familia Prințului Djakeli a construit aici prima cetate care avea să fie transformată în reședință, timp de 300 de ani. Distrusă de mai multe ori, cetatea a fost adesea asediată, și drept urmare, era firesc să poarte urmele diferitelor culturi și religii care i-au marcat existența.

(w882) cap compas

Și chiar dacă acest loc a fost pe rând cucerit, găsești astăzi, aici, un adevărat complex cultural și istoric care se întinde pe mai mult de 7 hectare. Teritoriul cetății este împărțit într-o parte modernă și o parte istorică.

Frumusețea Georgiei nu are frontiere. Caucazul protejează ţara de aerul rece care vine dinspre nord, iar vânturile vestice aduc un aer marin, cald şi umed. Lanţul montan Surami, aflat în centrul Georgiei, acţionează ca o cumpănă a apelor între bazinele râurilor Rioni şi Kura, marcând de asemenea o divizare climatică aparte.

Întâlnirile și experiențele din călătorii au menirea de-a transforma faptele în amintiri.

Munții Caucaz sunt unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Aflat la o altitudine de 850 -2500 de metri, deasupra nivelului mării, Parcul Național Borjomi - Kharagauli acoperă mai mult de 700 de kilometri pătrați de frumusețe, fiind cel mai mare din Europa.

(w882) cap compas

Tbilisi e frumos ca o poveste orientală misterioasă, probabil datorită faptului că prima mențiune documentară a orașului datează din secolul al-IV-lea, de pe vremea lui Varaz-Bakur, regele statului georgian Iberia Orientală, care a ocupat orașul și care împreună cu perșii, sosiți în regiune, a construit cetatea Narikala.

(w882) cap compas

Vezi și articolul Răspântii georgiene.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) cap compas

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba franceza

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2