loader
Foto

Gabriel Toncean la „Mic dejun cu un campion": „Sportul este politica mea” | VIDEO

Sportiv şi profesor, preşedinte al Federaţiei Balcanice şi al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, invitatul Danielei Zeca Buzura pe 19 decembrie, ora 10:00 la TVR 2, a fost Gabriel Toncean.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Yehudi Menuhin declara cu mândrie că a concertat pe o vioară Gliga, realizată la Reghin, în România adăugând că ar trebui să ştim mai multe despre acest oraş şi oamenii lui, aşa că ne-am dus şi noi pe Valea Mureşului.Veţi vedea cu cine ne-am întâlnit...

Gabriel Toncean a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universitații ’’Babeș-Bolyai’’ din Cluj-Napoca şi s-a întors în oraşul natal, Reghin. Pe lângă proiectele personale – înfiinţarea de săli de fitness şi sport, o firmă de pază, un club sportiv, este unul dintre fondatorii revistei lunare ’’Reghinul nostru’’, s-a implicat în politică şi, mai nou, prezintă o emisiune de televiziune - Gabriel Toncean, la cei 45 de ani, este considerat un om de acţiune.

(w882)

Implicat în viaţa oraşului, el este un familist convins care cultivă valorile personale şi comunitare cu argumente. ’’Cariera sportivă m-a învățat ce înseamnă munca, perseverența, dar și diplomația și răbdarea. Ca antreprenor am învățat să fiu responsabil, calculat și să apreciez valoarea muncii celor din jurul meu. Aceste calități vreau să le pun în slujba reghinenilor...’’ (Sursa: gabrieltoncean.ro)

Disciplina sportivă, competiţia, drumul dificil spre performanţă, scopul de a fi mereu în frunte, cultivă deprinderi şi caractere puternice în stare să facă diferenţa în fiecare zi. În acest spirit spartan s-a educat, a perseverat şi a reuşit să creeze o platformă viabilă pentru viitor.

(w882)

„Este foarte important să ai pe cineva care să-ţi canalizeze eforturile. În culturism, ca şi în alte sporturi, trebuie să faci mereu eforturi, sacrificii, să ai ambiţie, să te depăşeşti în fiecare zi chiar dacă, uneori, ai impresia că nu mai poţi. Iar aici intervine antrenorul care trebuie să fie un bun pedagog şi psiholog care, în orice moment, trebuie să ştie exact de ce are nevoie sportivul. Asta m-a decis ca odată cu implicarea în antreprenoriatul sportiv să urmez şi Facultatea de Psihologie. Este un domeniu foarte greu”’.

De aceea poate, modelul său, fostul campion sportiv şi politician, actorul Arnold Schwarzenegger – cu care s-a şi întâlnit – este un mentor pentru evoluţia personală. „Este idolul meu din copilărie... toţi avem idolii noştri, dar cred că până la urmă trebuie să fim stăpânii propriului caracter, care să ne ducă acolo unde ne dorim şi să avem ţeluri în viaţă. Iar eu, chiar am ţeluri", a declarat Gabriel Toncean. (Sursa: ziare.com)

Am fost şi noi curioşi să aflăm ceva mai mult din culisele vieţii unui sportiv interesat să citească din operele lui Octavian Paler şi care ascultă cu plăcere repertoriul formaţiei „Holograf”, un militant nu doar pentru performanţa la sală, ci şi pentru educaţie şi o viaţă de calitate a comunităţii. Astăzi, alături de Daniela Zeca Buzura, la Café Cărtureşti Verona, la ceas de destăinuiri şi savori împărtăşite.

Portret de artist: MIHAI MARCU

(w882)

În platoul emisiunii astăzi este invitat Mihai Marcu. El aparţine acelei categorii de artişti care nu poate lucra dacă nu trece prin suflet trăiri intense, revelatoare, profunde, de adâncă şi sinceră convingere. În sculptura sa se constată un echilibru între ceea ce înseamnă tradiţia sculpturii şi interpretarea modernă a formelor.

Se consideră că sculptura este prin excelenţă destinată spaţiilor publice mari şi generoase. În felul acesta arta monumentală – sculptura – se proiectează în viitor, trece proba timpului. Iar Mihai Marcu este autorul unora dintre cele mai semnificative monumente amplasate în spatial public.

Întors în atelier, artistul are capacitatea de a proiecta în mic, o trăire cu o semnificaţie imensă. Lucrările sale au o monumentalitate care certifică experienţa de sculptor de monument de for public, dragostea sa pentru ecvestră.

„Pentru Mihai Marcu sculptura înseamnă în primul rând monument circumscris unor citate din istoria naţională. În jurul acestora, creaţia s-a construit din disputa permanentă cu materialul, cu înţelesurile lui, cu dorinţa de a-l face să devină purtătorul propriilor gânduri, subscrise întotdeauna unor valori morale fundamentale”, completa jurnalista TV Maria Magdalena Crișan.

La unul dintre vernisajele expoziilor sale, criticul de artă Virgil Mocanu nota: “El are puterea de a face materialul să vorbească, indiferent dacă forma este umană sau este doar un segment abstract. Pentru el, materialul este un reflex al gândirii sale. Artistul aspiră la o anumită perenitate, la o anumită responsabilitate, în sensul permanenţei operei de artă”.

(w882)

Recomandare de lectură: Astăzi o carte cel puţin surprinzătoare, „Mustaţa lui Dali şi alte culori”, un picto-roman realizat la două capete, de un poet – Lucian Dan Teodorovici şi un plastician – Felix Aftene, publicat în 2020 la Editura Polirom. Nu este o carte ilustrată ci un volum care, prin imagine, întregeşte mesajul poetic. ’’Proiect inedit in cultura românească, pictoromanul dă naştere unei lumi ficţionale fabuloase, cele 16 picturi realizate de Felix Aftene generând 16 capitole ale unui roman scris de Lucian Dan Teodorovici. Pictura şi literatura se potenţează astfel reciproc în interiorul cărţii, îşi împrumută una alteia idei, culori, personaje, iar temele mari se construiesc, pendulând între comic şi fantastic, în jurul protagonistului.’Mustaţa lui Dali şi alte culori’ este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginând-o… Un experiment de o frumuseţe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atât de atomizate’’. (Sursa: prefaţă de Bogdan Creţu, Editura Polirom)

Difuzare TVR2: sâmbătă, 19 decembrie 2020, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 22 decembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 27 decembrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 26 decembrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 19 decembrie 2020, ora 10:00

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2