loader
Foto

Galerie foto

Gabriel Liiceanu: „Filozofii nu stau departe de nimic din ceea ce înseamnă viaţă”

Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura a propus telespectatorilor TVR 2 o întâlnire de excepție la „Mic Dejun cu un Campion”. Invitatul său a fost Gabriel Liiceanu, scriitor şi filozof, profesor, editor şi director al Editurii Humanitas.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Cu scriitorul şi filozoful Gabriel Liiceanu plănuiam demult o întâlnire de taină aşa cum făcut şi cu Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu. O pleiadă strălucită a intelectualităţii româneşti cu o activitate însemnată care a făcut de-a lungul deceniilor diferenţa dintre anonimat şi implicare asumată.

Mai ales după evenimentele din 1989, s-a afirmat cu tărie în spaţiul public, fiind una dintre cele mai vizibile şi vocale personalităţi care au participat la dezbateri şi luări de poziţie faţă de evenimentele politice şi culturale ce aveau loc pe scena românească. Aceasta i-a adus o notorietate indiscutabilă dar şi critici şi, uneori, adversităţi ireconciliabile.

(w882)

Lipsea această verigă din seria invitaţilor exemplari pe care i-am avut la „Mic Dejun cu un Campion”. Astăzi ne-am bucurat cu adevărat de privilegiul de a-l avea alături de noi pe Gabriel Liiceanu care cu greu a pus o scurtă pauză activităţii sale zilnice foarte încărcate pentru a veni la Grădina Verona.

Sigur, tot ce s-a discutat are o asemenea densitate de idei şi de convingere mărturisită încât - asemeni întregii echipe la filmare – şi voi, prietenii noştri, avem convingerea că nu veţi pierde niciun singur minut din acest schimb de idei condus cu şarm şi cu măsură de Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

(w882)

„Două lucruri ai de înfruntat când te naşti: viaţa şi moartea. Felul în care înfrunţi viaţa e felul în care alţii îţi fac destinul sau ţi-l faci tu. Moartea, în schimb, nu ţi-o poţi alege. Nu-ţi alegi nici momentul când mori, şi nici cum mori. Moartea este cel mai treribil şi pregnant eveniment al vieţii. Te pune faţă-n faţă cu o pătimire despre care nu ai cunoştiinţă decât prin ceilalţi care mor în jurul tău. Dar moartea lor nu este moartea ta. Iar moartea ta nu o trăieşti decât atunci”, sunt câteva consideraţii de început, cuprinse şi în ultimele sale scrieri, pe care Gabriel Liiceanu le rosteşte clar, cu sobrietatea binecunoscută, dublată de o expunere logică atât de impecabilă încât gândurile parcă se limpezesc fără a intra în panica existenţială proprie firii umane în esenţa ei.

În 2023 se împlinesc 40 de ani de la apariţia ’’Jurnalului de la Păltiniş’’ – convorbirile cu Constantin Noica ce au marcat definitoriu triectoria invitatului nostru şi 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu, o altă personalitate remarcabilă ce a marcat prin prezenţa şi atitudinile ei tranşante, împreună cu Virgil Ierunca, viaţa multor generaţii de români.

Faţă de aceştia, Gabriel Liiceanu şi-a dat măsura datoriei de onoare prin iniţierea şi celebrarea ’’Centenarului Monica Lovinescu’’. O serie specială de acţiuni coodonate care marchează în conştiinţa colectivă – ceea ce statul român a uitat să facă – locul, importanţa, memoria celor care, prin întreaga lor viaţă şi prin opera lor au făcut ceva pentru poporul român.

(w882)

A fost o aventură dar, aşa cum spune interlocutorul Danielei Zeca Buzura: „Lucrurile mari trebuie făcute”. Păstrarea memoriei pentru asigurarea posterităţii este mai actuală, mai necesară ca oricând căci – şi aici o cităm pe Monica Lovinescu: „Poporul român a uitat înainte de a-şi aduce aminte”.

Un grup statuar – opera sculptorului Virgil Scripcaru -, o gală la Atheneul Român, apariţii editoriale de excepţie, serii de emisiuni şi întâlniri cu publicul, stipendiate de sponsori generoşi şi cu simţul importanţei momentului, sunt o dovadă de preţuire şi de iubire pe care, printr-un efort susţinut, Gabriel Liiceanu a reuşit s-o aducă în atenţia tuturor ca o mărturie a misiunii ce nu ar trebui să lipsească din niciun gest cotidian al oricăruia dintre noi. Să ne preţuim valorile, să le cunoştem, să ne raportăm la ele, să le păstrăm posteritatea, toate acestea fac parte din abc-ul istoriei şi continuităţii naţionale.

Vă propunem o întâlnire de excepţie, vă îndemnăm să-i fim alături, să-i citim cărţile, să ne bucurăm că încă suntem contemporani cu oameni care au ceva de spus şi încă au energia de a o face. Cu toţii vom fi mai bogaţi cu mintea, mai curioşi, mai câştigaţi. O ediţie de colecţie cu Gabriel Liiceanu alături de Daniela Zeca Buzura, într-un moment aniversar pe care îl puteţi urmări doar la TVR2, sâmbătă, de la 10:00 fix.

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 18 noiembrie 2023, de la ora 10:00; la TVRInternaţional sâmbătă, 4 noioembrie 2023, de la ora 12:00; la TVR Moldova duminică, 5 noiembrie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 5 noiembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

16:00 Educatia la putere

*BOF

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea si să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Moderator Monica Ghiurco

Jurnalisti Liliana Cazacu, Sorina Soare, Cristina Spiru

Producator: Aimee d’Albon

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

* Mâncare de înfrătire

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuț

Realizator: Veronica Mihoc

Producător: Florin Mihoc

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
La TVR2, revedem un serial pentru temerari: „Toate pânzele sus!

Peripeţiile căpitanului Anton Lupan şi ale prietenului său Pierre Vaillant pot fi urmărite la TVR2, de luni până vineri de la ora 10.30, din 4 ...

Gabriel Dorobanțu, la „Rețeaua de Idoli”: „Mi-e frică de oamenii fără caracter”

„Hai vino iar în gara noastră mică/Privește-mă, să vezi cât mi-e de frică....”, e suficient să fredonezi aceste două versuri, pentru ca ...

“Istorii de bun gust”, cu poveşti emoţionante ale românilor de pe meleaguri americane

În apropierea Zilei Naţionale a României, Camelia Moise ne propune la „Istorii de bun gust”, joi, 30 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, o ...