loader
Foto

Forța ideilor: Constituția și rolul instituțiilor într-un regim democratic | VIDEO

Prezența profesorului de istorie și activist civic Marcel Bartic în emisiunea dedicată elevilor este relevantă pentru a diseca secolul XX, o perioadă marcată de o tensiune constantă între democrație și totalitarism.

 

Contextul emisiunii, ce reunește elevi de la diverse instituții de învățământ, subliniază importanța accesibilizării cunoștințelor istorice pentru o înțelegere profundă a evenimentelor cruciale care au modelat România și Europa.
.

.
Secolul XX a fost teatrul unor experimente politice radicale, de la ascensiunea ideologiilor totalitare precum fascismul și comunismul, care au promovat controlul absolut al statului asupra vieții indivizilor, până la eforturile de consolidare a democrațiilor liberale. România, ca parte a acestui tablou european, a experimentat atât momente de pluralism politic, cât și perioade lungi sub dictatură, reflectând complexitatea și fragilitatea idealurilor democratice.

Prin urmare, analiza ideologiilor și practicilor politice din secolul XX, facilitate de expertiza profesorului Bartic și adaptată unui public divers, reprezintă o ocazie prețioasă pentru elevi de a înțelege nu doar trecutul, ci și provocările contemporane legate de apărarea democrației și combaterea oricăror forme de extremism. Accesibilitatea informațiilor, garantată de traducerea în limbajul semnelor, demonstrează angajamentul emisiunii față de o educație incluzivă și relevantă pentru toți.

Ediția evidențiază rolul fundamental al unei Constituții scrise și al instituțiilor independente în funcționarea unui stat democratic. Argumentul central este că o Constituție, agreată și respectată, reprezintă o garanție a drepturilor și libertăților cetățenești, protejându-le de arbitrarul puterii. Exemplele istorice de constituții formale, lipsite de implementare reală, subliniază importanța respectării și aplicării efective a legii fundamentale.În plus, se subliniază necesitatea unor instituții independente care să asigure respectarea Constituției și să prevină abuzurile de putere.

Principiul separării puterilor în stat, enunțat de Montesquieu, este prezentat ca un element esențial al unui regim democratic, unde fiecare putere (legislativă, executivă și judecătorească) acționează independent și se controlează reciproc.

În final, se afirmă că drepturile și libertățile cetățenești sunt inalienabile și nu pot fi supuse votului popular. Majoritatea nu are dreptul de a suprima drepturile minorităților sau de a restrânge libertățile individuale, esențiale pentru funcționarea unei societăți democratice. Absența acestor elemente fundamentale poate duce la derapaje autoritare și la o subminare a democrației.

Invitat: Marcel Bartic, profesor de istorie și activist civic

Tema: Secolul XX - democratie si totalitarism. Ideologii șsi practici politice în România și Europa

Participă: elevi de la Colegiului National “Scoala Centrală” Bucureşti, de la Liceul Tehnologic Special nr 3 din Bucureşti şi Lena Dermengiu, traducător în limba semnelor române.

Forța ideilor: Democrație și totalitarism, joi, 17 aprilie, ora 22.05, TVR 2 și TVR+

Prezintă: Măriuca Mihăilescu

.

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

Transmisiune directă

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2