loader
Foto

Semnul şarpelui

România, 1981

sâmbătă, 25 noiembrie 2023
ora 23:00

 

 

Regia: Mircea Veroiu

Scenariul: Mircea Micu

Cu: Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu

Dramă inspirată din romanul “Patima”, de Mircea Micu.

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ecaterina Handrabur, hangiţă într-un sătuc de lângă graniţa cu Ungaria, vrea să se răzbune pe vameşul care a insistat pe lângă jandarmi ca fiul ei Simion să plece pe front. Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, ea se aliază cu primarul, reprezentant al nou-instauratei puteri comuniste, şi cu un contrabandist justiţiar, Alimandru.

* 1982 - Costineşti - Premiile pentru interpretare masculină - Ovidiu Iuliu Moldovan, interpretare feminină - Leopoldina Bălănuţă  şi muzică – Adrian Enescu. Premiul special al juriului pentru interpretare masculină - Mircea Diaconu.

 

* Acest program poate fi vizionat de copiii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinții ori familia (AP).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

 

13:30 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

14:00 Azi pentru maine (R)

Azi pentru maine

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

 

#tvr2