loader
Foto

Pentru patrie (I)

România, 1977

duminică, 29 noiembrie 2020
ora 13:10

 

 

Prima parte

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Amza Pellea, George Constantin, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu

Dramă

Film istoric, realizat cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la proclamarea independenței României, la 10 mai 1877. Povestea urmărește în paralel două acțiuni strâns corelate: deciziile politice și militare din perioada Războiului de Independență și activitatea unui detașament special constituit din soldați moldoveni și olteni pe parcursul ostilităților.

17:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016), sezon 2, 20 eps)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep. 15: Dumbarton Oaks-SUA

Proiectată în anii 1920 de Beatrix Farrand, pionieră a arhitecturii peisagistice din SUA, grădinile Dumbarton Oaks se întind pe o suprafaţă de 4 hectare, cărora li se adaugă 11 hectare de parc şi de pădure şi se află într-un cartier exclusivist de pe dealurile capitalei Washington DC.

Proprietatea fusese cumpărată de un cuplu de diplomaţi, Robert şi Mildred Bliss, care au dorit să creeze un paradis de verdeaţă în inima oraşului. Grădinile sunt organizate în terase, adaptându-se topografiei locului. Acum grădinile aparţin universităţii Harvard şi sunt deschise pentru vizitatori.

17:30 România... în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

* PAPRICAȘ DE RĂTOI CU VINARS LA CAZANUL LUI ZORAN ! În căzănărie la Zoran Cnejevici de la Bocsa s-a dat drumul la foc. N-au fost prune anul ăsta, dar căzănarul a făcut comina din struguri. Asta înseamnă că scoatem la teavă, vinars.

La 42 de grade, pusă în butoi de stejar si țtinută 2-3 ani, tăria se transformă într-un coniac fin, deosebit. Dar pentru asta, trebuie să ai căzănarul priceput, care șstie reteta ca la farmacie, asa cum îi Zoran al nostru căruia i s-a dus faima în toată Bocsa.

Si ca nu cumva să scoatem vinarsul rosu, adică prins de fundul cazanului pentru că “prins” a fost șsi căzănarul de la tărie, facem cu Iasmina Drăgăneanu, un ceaun de papricaș cu carne de rătoi, gras si unsuros, să nu ni se urce răchia la cap. Poftiti de vizionati!

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuţ

Producător: Florin Mihoc

Producator: Alice Saceanu

 

#tvr2