loader
Foto

Filme de excepţie în săptămâna Oscarurilor, la TVR | VIDEO

Actorii celebri şi poveștile cu impact au făcut deliciul serilor de primăvară şi au adus mai multe motive să regăsim confortul locuinţei, urmărind filmele pe care Televiziunea Română le-a pregătit în săptămâna 13-19 martie.

 

Este locul perfect pentru destindere, pentru acțiunea care depășește imaginația, pentru poveștile care au puterea să schimbe vieți și destine. Iată trei recomandări de filme aclamate de critici, producții care se regăsesc cu siguranţă în lista celor ce trebuie vizionate cel puțin o dată-n viață:

TVR Cultural a difuzat joi, 16 martie, de la ora 22:00 drama „Reconstituirea” (România, 1968), în regia lui Lucian Pintilie, desemnată în 2008 de Asociația Criticilor de Film drept „cel mai bun film românesc din toate timpurile”. Cu George Constantin, George Mihăiţă, Vladimir Găitan în rolurile principale, filmul este realizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, pornind de la un fapt real petrecut în anii '50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la "seral", și-au sărbătorit absolvirea printr-o beție de pomină, după care s-au încăierat și au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând și un șopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învățăturile necesare. În loc de asta, "publicul" prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Sâmbătă, 18 martie, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 au urmărit una dintre cele mai apreciate producţii cinematografice: „O fată de milioane” (MILLION DOLLAR BABY – SUA, 2005), în regia lui Clint Eastwood. 4 premii Oscar – pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună interpretare feminină, cel mai bun rol masculin secundar; 2 premii Globul de Aur – pentru regie şi rol principal feminin şi Premiul Cesar pentru cel mai bun film străin se regăsesc în palmaresul dramei cu Hilary Swank, Clint Eastwood şi Morgan Freeman în rolurile principale.

Maggie Fitzgerald are 31 de ani, este chelneriţă, dar vrea să fie campioană de box. Ca să-i demonstreze antrenorului Frankie Dunn că e demnă să-i fie discipol, Maggie trece prin antrenamente dure, are ambiţie cu carul, voinţă de fier şi talent. Urcă de la meciuri de amatori la turnee de profesionişti şi are şansa unui meci la care toţi boxerii visează: o luptă pentru titlul mondial. Dar visurile măreţe se transformă uneori în mari tragedii...

Povestea pactului faustian, prin care poţi rămâne pentru totdeauna tânăr şi frumos din romanul lui Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”, a inspirat mai multe producţii cinematografice şi stă la baza dramei în regia lui Oliver Parker. Filmul de artă, difuzat duminică, 19 martie, de la ora 22:00, la TVR 2, "Dorian Gray", are o distribuţie de excepţie: Ben Barnes, Colin Firth, Rebecca Hall, Fiona Shaw şi Ben Chaplin în rolurile principale.

Sosit în Londra victoriană după ce a primit o moştenire, tânărul şi naivul Dorian Gray este ademenit de aristocratul Henry Wotton în înalta societate şi face cunoştinţă cu plăcerile hedoniste ale vieții. Impresionat de aspectul fizic al tânărului, pictorul Basil Hallward îi face un portret fidel, care surprinde frumusețea proaspătă a lui Dorian. Sedus de propria sa imagine reflectată în tablou, Dorian Gray afirmă în fața prietenilor lui că și-ar vinde și sufletul pentru a putea rămâne toată viața frumos și tânăr ca în acel portret. Numai că, pe măsură ce tânărul se implică în aventuri scandaloase, portretul începe să îmbătrânească și să se transforme, dezvăluind urâțenia sufletului său, deşi chipul din oglindă îi rămâne la fel de proaspăt și de atrăgător.

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

19:05 Doctor Quinn

Serial *(Dr. Quinn, medicine woman-SUA, 1993-1998)

Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey

*Episodul 143

*Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur.

Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan

 
„E vremea ta” - un semn de exclamare din grijă pentru mediu

Zilnic, din emisiunea „E vremea ta”, telespectatorii TVR 2 află  informaţii actualizate despre starea vremii.

Superbloggerii prind (iar!) gustul competiției

Superbloggerii prind (iar!) gustul competiției

publicat: marţi, 21 martie 2023

SuperBlog a ajuns la a 26-a ediție. Provocările deja au început, iar cei peste 50 de bloggeri înscriși promit să impresioneze juriul. TVR 2 este ...

Poveşti tulburătoare, actori şi regizori de renume, în filmele săptămânii la TVR

Monica Bellucci, Vanessa Redgrave, Kate Winslet, dar şi simpaticul Bud Spencer ne însoţesc la final de săptămână în filmele Televiziunii Române. ...