loader
Foto

România, al șaselea producător de vin din Europa

Pe dealurile Timișului, recoltarea se face mecanizat, atunci când coacerea strugurilor, pe parcele și soiuri, se consideră a fi perfectă, verificându-se cantitatea de zaharuri și de arome, cu mașini speciale care pot recolta 750 t/zi. Tehnologia de vinificație este cea mai bună, la nivel mondial, iar capacitatea cramei noi, de 32 de milioane de litri/an, va crește în curând la 50 de milioane.

 

Un fermier bănățean, ambițios, foarte priceput și bine pregătit, de la Liceul Silvic la Facultatea de Agronomie din Timișoara, unde a fost șef de promoție, pană la perioada de 14 ani ca dascăl la facultatea bănățeană, trecând și prin administrație ca primar în comună, a acumulat atâta experientă încât își supraveghează fermele dintr-o privire, muncind din zori și până la înserat alături de soție și de cei 12 angajați.

Lucrează o suprafață de 930 ha de teren într-o fermă vegetală, unde cultivă grâu ( 330 ha), orz și orzoaică( 140 ha), rapiță (125 ha), floarea soarelui (120ha), porumb ( 210 ha) și mai nou și soia. Își produce singur sămânța de grâu, orz și orzoaică, iar cu ajutorul unui selector performant o tratează. Lucrează terenurile cu 4 tractoare, 2 combine și o semănătoare pneumatică automată. Ferma deține spații de depozitare pentru toate tipurile de activități. În jurul fermelor a plantat de 18 ani o livadă. Și pentru că-i erau dragi și animalele, dar bovinele și suinele se țin cu mai mult efort și spațiu, a ales să crească găini ouătoare, care aduc câștiguri mai rapide și pot susține și alte activităti. A început aventura în agricultură cu un efectiv de 3500 de găini, a crescut apoi la 5ooo și s-a oprit la 12.ooo de păsări, care cresc în baterii speciale, conform normelor U.E.

Nu vrea să mai crească efectivul considerând că trebuie să existe o corelație între producție și calitate. Desfacerea ouălor o face prin depozite en gros, magazine alimentare și la cofetarii. Cei doi copii nu-l ajută, ei alegând stomatologia ca profesie, însă soția îi este permanent alături în partea economică. Și pentru că știe și poate foarte mult să ajute, a înființat alături de fermieri din Banat și Crișana o asociație la el în comună.

Participă: Dr. ing. Constantin Buzatu-fermier Becicherecu Mic,jud. Timiș

***

Povestea vinului din soare

Pe Dealurile Timișului, într-un areal cu climă continentală, cu sol calcaros, cu conținut de oxizi de fier și cu expunere la soare pe direcția sud-vest, Cramele Recaș administrează 1150 de ha de viță de vie. Podgoria veche a fost privatizată în anul 1998 și preluată de doi acționari care au lucrat aici încă din anul 1983.

Narcis și Gheorghe au cooptat ulterior un partener englez, care era încă din 1991 în România. Au preluat și crama veche din anul 1945, cu sală de degustare aflată in hrube la 9 m sub pământ, cu o sală de vinotecă cu un adevărat tezaur de vinuri și cu o sală de baricuri (250 de butoaie de stejar, de 225 l fiecare). În podgorie sunt cultivate peste 30 de soiuri de vită de vie, 9 roze, 11 roșii și 11 albe. Cândva, Cadarca era vestită, acum sunt alte soiuri de vițe nobile. Recașul are un terroir exceptional, dar se mai fac totuși fertilizări la sol când cei doi vinificatori, Hartley și Nora, consideră că este nevoie.

Recoltarea se face mecanizat, atunci când coacerea strugurilor, pe parcele și soiuri, se consideră că este perfectă, verificându-se cantitatea de zaharuri și de arome, cu mașini speciale care pot recolta 750 t/zi. Tehnologia de vinificație este cea mai bună, la nivel mondial, capacitatea cramei noi, de 32 de milioane de litri/an, va crește în curând la 50 de milioane. Acum Recașul este cel mai mare exportator de vin îmbuteliat din România si ocupă primul loc în piața vinurilor îmbuteliate, conform cifrei de afaceri. Se exportă 62% din producția anuală in peste 25 de țări. Vinurile sunt certificate VEGAN.

Ei mai dețin și podgoria de la Miniș-Arad și, mai nou, 30 ha la Izvin-Timiș. Și cum in zonă nu mai există suprafețe disponibile, se vor extinde în cel mai mare areal viticol din Vrancea, la Odobești.

Bugetul de investiții a fost alocat pentru dezvoltarea procedeelor de vinificație si îmbuteliere, lărgind astfel portofoliul intern și extern de produse, în construirea unui nou depozit pentru 9 milioane de sticle, cu temperatură controlată și a unei noi linii de îmbuteliere de 13.000 sticle/oră, cea mai mare de acest tip din Europa de Est, care va integra și inteligenta artificială. Se va dubla și capacitatea stației de epurare de la 300 la 600 mc/zi. De la Recaș pleacă 45 de mărci comerciale în tară și în străinătate. Povestea Vinului cu Suflet continuă. Suntem totuși al șaselea producător de vin din Europa.

Participă: Ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie șsi Cramă , com. Recaș, jud.Timis

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Sursa foto: Shutterstock/ S_Photo/ Wooden wine barrel and a cutting board on a vineyard in the countryside background

Tag-uri: Ferma, TVR 2

8:00 Repere sacre

Duminica a 33-a din timpul de peste an Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti ATENTIE: POSIBILE PRELUNGIRI

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1248

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !

Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.

Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.

Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita

*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,

Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.

În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.

Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2