loader
Foto

Tradiție și inovație în viticultură

România are o moștenire vitivinicolă remarcabilă, iar oamenii care au această pasiune moștenită sau dobândită, au șansa să-i ajungă din urmă pe cei din Vest. Am aflat în această ediție a emisiunii ”Ferma” în ce fel au evoluat podgoriile noastre și cum fac față producătorii secetei.

 

Mecanizat sau manual, culesul boabelor rubinii, galbene sau negru-sângerii a început

Seceta a schimbat modul de lucru al producătorilor de vin. Soarele puternic a copt bine strugurii, făcăndu-i mai aromati, mai dulci, culesul lor începând dimineața devreme sau chiar noaptea, păstrăndu-se mai bine calitătile în răcoarea întunericului.

În apropriere de Oradea, în comuna Biharia, o familie de antreprenori în agricultură si viticultură a înfiintat, in 2017 , o podgorie de 40 ha, pe care au cultivat 13 soiuri de struguri. La început a fost doar un hobby, dar fiica lor cea mare, Betty, cu studii de specialitate aprofundate în străinătate, a accesat fonduri europene pentru a construi o cramă după ultimele tehnologii și standarde. Practică supravegherea cu drone, cu camere multispectrale pentru interventii rapide. Combate biologic insectele și dăunătorii, pe toate cele 18 parcele ale podgoriei. Culesul se face mecanizat, iar crama are tancuri izobarice cu o capacitate de îmbuteliere de 500.000 de sticle cu dopuri metalice cu filet. Au fost create game, cupaje specifice podgoriei. Au creat băuturi, la doze, slab alcoolizate, un vin spumant si doresc în viitor să producă chiar....palincă!

Crama din Biharia a Elisabethei Darabont

La 18 km de Drăgăsani, pe malul stăng al Oltului, noul proprietar al acestei podgorii pe o suprafată de doar 60 ha a implementat noi strategii: a cultivat 7 soiuri noi, culese manual, sortate în cramă; mustuiala este pompată în cisterne de inox cu temperatură controlată, apoi este trecută în baricuri de stejar pentru fermentația alcoolică. Îmbutelierea se face în sticle speciale, cam 200.000 litri, în cramă având loc degustări.

În Tirolul bănătean, pe 80 ha, un italian administrează Crama si Podgoria Valeaeden din Caraș-Severin. Vechea cramă, construită din piatră, pe 4 niveluri, pe panta naturală a dealului, a fost modernizată. Vinificatia naturală se face la nivelul patru, iar mustul se scurge fără pompare la nivelul de jos, în recipientele de fermentare. Gravitațional, după liniștirea vinului, el se transferă în baricuri de stejar, unde se face maturarea, în pivnița subterană a cramei. Îmbutelierea în sticle se face la momentul bine studiat al învechirii. Crama deține un tezaur de sticle cu vinuri albe și roșii, din anii cei mai buni, cu vinurile premiate în concursuri.

Duminică, 1 septembrie, realizatorii emisiunii ”Ferma” v-au așteptat cu mult mai multe informații pe TVR 2, de la ora 9:00.

Foto: Shutterstock

 

4:15 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

*Limba engleză

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

4:45 Documentar 360°GEO (R)

* Insulele Capului Verde: broscuţele salvate de câini (Cap-Vert, les chiens au secours des tortues, Franţa-Germania, 2019)

*Pentru ţestoasele marine, plajele insulelor Capului Verde reprezintă unele dintre cele mai importante locuri din lume pentru depunerea ouălor. Din păcate, multe ţestoase femelă cad victime braconajului când se întorc pe ţărm.

De peste 3 ani, drone cu infraroşu survolează noaptea plajele pline de cuiburi. Metoda, dezvoltată de o echipă a Turtle Foundation, a redus considerabil actele de braconaj, dar nu a dus la arestarea autorilor. Aşa că doi câini labrador, Kelo şi Karetta , au fost dresaţi special în Elveţia pentru a pune capăt acestei practici barbare, prin luarea urmei braconierilor.

(Reluare)
 
„Duelul pianelor”, cu Adrian Enache, Ovi şi Ilinca Băcilă, din nou la TVR 2!

Din această primăvară, Adrian Enache ne aşteaptă din nou la „Duelul pianelor”, o „şuetă unde toată lumea cântă, râde, improvizează, şicanează în ...

„Parlez-vous francophonie?” de Ziua Internațională a Francofoniei

Deși Bucureștiul a rămas „Micul Paris” doar în poveștile din altă epocă, iar franceza nu prea se mai aude pe stradă sau în familie, ne simțim în ...

Sărbătoarea diversității culturale: „E vremea Carnavalului! Lunea Curată – Kathara Deftera” | VIDEO

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în colaborare cu Uniunea Elenă din România, a organizat în luna martie 2025, ediția a XV-a a ...

 

#tvr2