loader
Foto

Femei în rezistența românească: Maria Cenușă

Sâmbătă, Memorialul Durerii a prezentat povestea Mariei Cenuşă,  una dintre primele femei din rezistenţa anticomunistă.  Pentru că a „îndrăznit” să-şi urmeze soţul în lupta anticomunistă, Maria a fost condamnată la 15 ani grei de închisoare.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă pe TVR+

În 1946, Maria Cenuşă este arestată de autorităţi. Însărcinată în luna a patra, ea ieşise din ascunzătoarea ei din munţi, unde, împreună cu soţul ei, stătuse mai bine de patru luni. Ajunsă la Rădăuţi, este anchetată şi torturată pentru a dezvălui unde se ascunde soţul ei.

„Până la 7 luni m-au tot bătut. După şapte luni de sarcină nu m-au mai bătur, dar  îşi băteau joc tare: mă puneau să rag ca vaca, să latru ca câinele, să cânt ca cocoşul, să zbier ca oaia, să nechez ca caii, să ocăiesc ca broasca”, scria Maria în jurnalul ei personal.

„Începutu amarului. Epopeea lui CONSTANTIN CENUŞĂ şi a soţiei sale MĂRIOARA (scrisă de cea din urmă)” este una dintre cele mai dureroase mărturii din timpul primilor ani ai rezistenţei anticomuniste. Mărioara pictează o lume în transformare, unde tradiţiile străvechi ale satelor româneşti se împletesc cu lumea nouă.

La o lună după ce-a născut un băiat de cinci kilograme, ea este din nou anchetată şi torturată de agenţi. Este eliberată din temniţă abia în octombrie 1946, ca patru luni mai târziu să ajunsă din nou după gratii. De-a lungul următorilor ani, ea va traversa iadul închisorilor româneşti.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

23:25 Micuţa toboşăreasă

Serial* Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller-adaptare a romanului omonim de John le Carré. În 1979, o bombă ascunsă într-o valiză explodează în casa unui diplomat israelian din Germania de Vest. Este doar unul dintr-o serie de atentate orchestrate de un palestinian misterios, care devine ţinta numărul unu a agenţilor Mossad. Pentru a se infiltra în reţeaua teroristă palestiniană, israelienii o racolează pe Charlie Ross, o tânără actriţă engleză, idealistă şi cam inconştientă, propunându-i "rolul vieţii ei, în teatrul realităţii". Acceptând, fata se trezeşte implicată într-o periculoasă operaţiune de spionaj internaţional, din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2