loader

Eveniment cultural 2014 - Martirul Brâncoveanu

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la sfârşitul mucenicesc al domnitorului Constantin Brâncoveanu. TVR2 şi TVR HD au venit în premieră sâmbătă, 25 ianuarie, cu o emisiune dedicată însemnătăţii domnitorului în istoria românilor.

 

Daniela Zeca-Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Ediția este disponbilă online pe TVR+.

Ce fel de tată ar fi trebuit să fie Constantin Brâncoveanu pentru a nu tremura la teama stingerii numelui tău? Ce fel de bărbat ar fi trebuit să fie pentru a nu lăsa o clipă să se vadă curgerea lacrimilor la strigătul propriilor copii? Ce fel de om de stat ar fi trebuit să fie fără a avea conştiinţa că slăbiciunea lui de o clipă ar fi însemnat nu numai dispariţia propriilor urmaşi ci a neamului întreg.

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul celui care în conştiinţa europeană purta numele de "Prinţ al Aurului". Nume transformat într-un renume, care, dincolo de simbolul explicit al bogăţiei, ce stârnea invidii acerbe, denotă o altfel de însemnătate în istoria noastră. Credinţa şi spiritul de sacrificiu pentru nemurirea neamului şi unul dintre cele mai tragice exemple ale unei vieţi care, pierdute pe drumul aurului, s-ar fi risipit în van fără minunea credinţei.

La împlinirea celor 300 de ani de la săvârşirea mucenicească a lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca ’’Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei  Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română’’. Iar emisiunea ’’Martirul Brâncoveanu’’ difuzată de Televiziunea Română este prima din şirul celor dedicate acestui eveniment deosebit.

Daniela Zeca Buzura, moderatorul emisiunii, cercetează alături de invitaţii săi, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, arhitectul Augustin Ioan şi pictorul de biserici Ioan Moldoveanu în ce măsură epoca brâncovenească a însemnat pentru poporul român aportul său cel mai relevant şi original la istoria, arta şi cultura europeană.

În ce măsură, exemplul vieţii martirice nelipsite de ispitirile şi vanităţile omeneşti, înseamnă dovada, o dată în plus, a creştinătăţii poporului român şi o Sfinţenie a cărui praznic luminat se săvârşeşete în fiecare miez fierbinte de august. În şedinţa din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod a hotărât ca "de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanul, împreună cu fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul Ianache, să fie cinstiţi cu sfinţii, în ceata martirilor Ortodoxiei, pomenindu-i cu slujbe şi cântări de laudă în ziua de 16 august, fiind înscrişi în sinaxar, cărţile de cult, precum şi în calendarul Bisericii noastre".


Prin această emisiune punem în valoare monumentele de arhitectură şi arta perioadei brâncoveneşti şi postbrâncoveneşti, aspecte mai puţin ştiute ale istoriei diplomaţiei din Ţările Române din perioada respectivă şi rolul cu totul aparte al domnitorului valah.

Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’, prilejuită de debutul evenimentelor dedicate Anului Brâncoveanu, se difuzează în premieră la TVR2, sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la ora 17:00 (reluare duminică, 26 ianuarie, ora 4:20 şi marţi, 28 ianuarie, ora 4:15).

Producţia mai poate fi urmărită la TVR HD sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18:45 şi luni, 27 ianuarie 2014, ora 22:00; la TVR Internaţional (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00, marţi, 28 ianuarie, ora 14:30 şi miercuri, 29 ianuarie, ora 5:00) şi la TVR Moldova (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00 şi marţi, 28 ianuarie, ora 12:30).

***
Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’ se difuzează în premieră la TVR2TVR HD şi online pe TVR + sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17:00.

20:00 Sfantul Paisiedin Farasa spre cer

Sfantul Paisie-din Farasa spre cer (Agios Paisios: Apo ta Farasa ston ourano, Grecia, 2022) PREMIERA

*Episodul 2/9

Regia: Stamos Tsamis

Distribuţia: Dimitris Xanthopoulos, Hristina Pavlidou, Drosos Skotis

*Dramă. Serie biografică-filmată în Corfu, Konitsa şi la Muntele Athos-care reconstituie viaţa Sfântului Paisie Aghioritul, de la naşterea sa în Farasa Capadociei, până la hotărârea lui de a se călugări în Sfântul Munte. Ilustrează în cele 9 episoade importanţa identităţii naţionale şi spirituale a popoarelor balcanice şi evidenţiază valorile umane, având un puternic impact emoţional prin accentul dat evenimentelor istorice de la începutul secolului al XX-lea.

Redactor: Adriana Vulpe

21:00 Mystic Pizza

Film* Mystic Pizza (Mystic pizza-SUA, 1988) PREMIERA

Regie : Donald Petrie

Cu : Julia Roberts, Annabeth Gish, Lily Taylor, Vincent d'Onofrio

*Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film de debut (Donald Petrie)

*Comedie. Surorile Daisy şi Kat, împreună cu prietena lor Jojo, lucrează în aceeaşi pizzerie şi se frământă în privinţa viitorului. Daisy, deşi tare frumuşică, nu-l găseşte pe Făt-Frumos, iar viaţa pare că trece pe lângă ea. Kat trebuie să meargă la facultate, aşa că nu are timp de băieţi. Iar Jojo, deşi a ajuns la altar, n-a reuşit să facă prea mulţi paşi dincolo de el. Dar nu-i nimic, tot răul spre bine...

Redactor: Laura Calea

 
Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...

 

#tvr2