loader
Foto

Galerie foto

Eveniment cultural 2014 - Martirul Brâncoveanu

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la sfârşitul mucenicesc al domnitorului Constantin Brâncoveanu. TVR2 şi TVR HD au venit în premieră sâmbătă, 25 ianuarie, cu o emisiune dedicată însemnătăţii domnitorului în istoria românilor.

 

Daniela Zeca Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Ediția este disponbilă online pe TVR+.

Ce fel de tată ar fi trebuit să fie Constantin Brâncoveanu pentru a nu tremura la teama stingerii numelui tău? Ce fel de bărbat ar fi trebuit să fie pentru a nu lăsa o clipă să se vadă curgerea lacrimilor la strigătul propriilor copii? Ce fel de om de stat ar fi trebuit să fie fără a avea conştiinţa că slăbiciunea lui de o clipă ar fi însemnat nu numai dispariţia propriilor urmaşi ci a neamului întreg.

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul celui care în conştiinţa europeană purta numele de "Prinţ al Aurului". Nume transformat într-un renume, care, dincolo de simbolul explicit al bogăţiei, ce stârnea invidii acerbe, denotă o altfel de însemnătate în istoria noastră. Credinţa şi spiritul de sacrificiu pentru nemurirea neamului şi unul dintre cele mai tragice exemple ale unei vieţi care, pierdute pe drumul aurului, s-ar fi risipit în van fără minunea credinţei.

La împlinirea celor 300 de ani de la săvârşirea mucenicească a lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca ’’Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei  Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română’’. Iar emisiunea ’’Martirul Brâncoveanu’’ difuzată de Televiziunea Română este prima din şirul celor dedicate acestui eveniment deosebit.

Daniela Zeca Buzura, moderatorul emisiunii, cercetează alături de invitaţii săi, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, arhitectul Augustin Ioan şi pictorul de biserici Ioan Moldoveanu în ce măsură epoca brâncovenească a însemnat pentru poporul român aportul său cel mai relevant şi original la istoria, arta şi cultura europeană.

În ce măsură, exemplul vieţii martirice nelipsite de ispitirile şi vanităţile omeneşti, înseamnă dovada, o dată în plus, a creştinătăţii poporului român şi o Sfinţenie a cărui praznic luminat se săvârşeşete în fiecare miez fierbinte de august. În şedinţa din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod a hotărât ca "de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanul, împreună cu fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul Ianache, să fie cinstiţi cu sfinţii, în ceata martirilor Ortodoxiei, pomenindu-i cu slujbe şi cântări de laudă în ziua de 16 august, fiind înscrişi în sinaxar, cărţile de cult, precum şi în calendarul Bisericii noastre".


Prin această emisiune punem în valoare monumentele de arhitectură şi arta perioadei brâncoveneşti şi postbrâncoveneşti, aspecte mai puţin ştiute ale istoriei diplomaţiei din Ţările Române din perioada respectivă şi rolul cu totul aparte al domnitorului valah.

Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’, prilejuită de debutul evenimentelor dedicate Anului Brâncoveanu, se difuzează în premieră la TVR2, sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la ora 17:00 (reluare duminică, 26 ianuarie, ora 4:20 şi marţi, 28 ianuarie, ora 4:15).

Producţia mai poate fi urmărită la TVR HD sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18:45 şi luni, 27 ianuarie 2014, ora 22:00; la TVR Internaţional (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00, marţi, 28 ianuarie, ora 14:30 şi miercuri, 29 ianuarie, ora 5:00) şi la TVR Moldova (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00 şi marţi, 28 ianuarie, ora 12:30).

***
Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’ se difuzează în premieră la TVR2TVR HD şi online pe TVR + sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17:00.

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2