loader

Eveniment cultural 2014 - Martirul Brâncoveanu

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la sfârşitul mucenicesc al domnitorului Constantin Brâncoveanu. TVR2 şi TVR HD au venit în premieră sâmbătă, 25 ianuarie, cu o emisiune dedicată însemnătăţii domnitorului în istoria românilor.

 

Daniela Zeca-Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Ediția este disponbilă online pe TVR+.

Ce fel de tată ar fi trebuit să fie Constantin Brâncoveanu pentru a nu tremura la teama stingerii numelui tău? Ce fel de bărbat ar fi trebuit să fie pentru a nu lăsa o clipă să se vadă curgerea lacrimilor la strigătul propriilor copii? Ce fel de om de stat ar fi trebuit să fie fără a avea conştiinţa că slăbiciunea lui de o clipă ar fi însemnat nu numai dispariţia propriilor urmaşi ci a neamului întreg.

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul celui care în conştiinţa europeană purta numele de "Prinţ al Aurului". Nume transformat într-un renume, care, dincolo de simbolul explicit al bogăţiei, ce stârnea invidii acerbe, denotă o altfel de însemnătate în istoria noastră. Credinţa şi spiritul de sacrificiu pentru nemurirea neamului şi unul dintre cele mai tragice exemple ale unei vieţi care, pierdute pe drumul aurului, s-ar fi risipit în van fără minunea credinţei.

La împlinirea celor 300 de ani de la săvârşirea mucenicească a lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca ’’Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei  Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română’’. Iar emisiunea ’’Martirul Brâncoveanu’’ difuzată de Televiziunea Română este prima din şirul celor dedicate acestui eveniment deosebit.

Daniela Zeca Buzura, moderatorul emisiunii, cercetează alături de invitaţii săi, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, arhitectul Augustin Ioan şi pictorul de biserici Ioan Moldoveanu în ce măsură epoca brâncovenească a însemnat pentru poporul român aportul său cel mai relevant şi original la istoria, arta şi cultura europeană.

În ce măsură, exemplul vieţii martirice nelipsite de ispitirile şi vanităţile omeneşti, înseamnă dovada, o dată în plus, a creştinătăţii poporului român şi o Sfinţenie a cărui praznic luminat se săvârşeşete în fiecare miez fierbinte de august. În şedinţa din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod a hotărât ca "de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanul, împreună cu fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul Ianache, să fie cinstiţi cu sfinţii, în ceata martirilor Ortodoxiei, pomenindu-i cu slujbe şi cântări de laudă în ziua de 16 august, fiind înscrişi în sinaxar, cărţile de cult, precum şi în calendarul Bisericii noastre".


Prin această emisiune punem în valoare monumentele de arhitectură şi arta perioadei brâncoveneşti şi postbrâncoveneşti, aspecte mai puţin ştiute ale istoriei diplomaţiei din Ţările Române din perioada respectivă şi rolul cu totul aparte al domnitorului valah.

Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’, prilejuită de debutul evenimentelor dedicate Anului Brâncoveanu, se difuzează în premieră la TVR2, sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la ora 17:00 (reluare duminică, 26 ianuarie, ora 4:20 şi marţi, 28 ianuarie, ora 4:15).

Producţia mai poate fi urmărită la TVR HD sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18:45 şi luni, 27 ianuarie 2014, ora 22:00; la TVR Internaţional (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00, marţi, 28 ianuarie, ora 14:30 şi miercuri, 29 ianuarie, ora 5:00) şi la TVR Moldova (duminică, 26 ianuarie, ora 17:00 şi marţi, 28 ianuarie, ora 12:30).

***
Emisiunea ‘’Martirul Brâncoveanu’’ se difuzează în premieră la TVR2TVR HD şi online pe TVR + sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17:00.

11:00 Comori uitate din bazinul Mediteranei

Documentar* (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016) PREMIERA

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

* Muzeul de arheologie din Salonic

După 2.000 de ani de tăcere şi mister, sora vitregă a lui Alexandru Macedon-regina Thessalonica, soţia regelui Cassandru-ne spune povestea ei, cea a poporului ei şi a oraşului Salonic, înfiinţat de soţul ei.

Muzeul de arheologie din Salonic adăposteşte între zidurile sale statui, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, opere de artă, bijuterii, rugăciuni emoţionante scrise pe papirus.

11:30 Hoţomanii de la templu

(Monkey Thieves, Olanda, 2008)

Regia: Richard Kirby

Narator: Sean Pertwee

Oraşul Jaipur din nord-vestul Indiei este căminul celei mai obraznice şi mai zgomotoase cete de maimuţe pomenită vreodată. Banda Galta numără 60 de membri, toţi din specia macacus rhesus, cu un statut privilegiat: deoarece localnicii îi consideră descendenţi din Hanuman, Regele-maimuţă, li se permite să locuiască lângă un templu hindus de la periferia oraşului şi credincioşii care vin să se roage le aduc ofrandă fructe şi alune.

Seria Hoţomanii de la templu le spune povestea.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2