loader
Foto

Galerie foto

Estonia: „o poveste despre curiozitate şi sensibilitate”

În această duminică am descoperit împreună cu echipa emisiunii „Cap compas” frumuseţile Estoniei. De la ora 12:00 am mers la Tartu şi Haapsalu. Pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În orice colţ al Europei ai ajunge, simţi – în mod firesc - o atmosferă familiară faţă de locurile în care poposeşti chiar şi atunci când le vizitezi pentru prima oară. Este şi cazul Estoniei, o ţară cu 25% din teritoriu format din lacuri şi terenuri mlăştinoase şi cu graniţe mărginite, în proporţie de 80%, tot de ape.

„Când vizitezi un oraş, la început te mişti cu timiditatea noului venit: mai întâi în zona centrală, în căutarea obiectivelor descrise în ghiduri turistice, în spaţiul din apropierea monumentelor, mângâind din priviri şi gesturi peisajele consacrate şi spaţiile convenţional recunoscute ca fiind cele mai deosebite”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii. Astfel în prima oprire din ediţia de duminică, 9 august, vedem Castelul episcopal din Haapsalu.


Monumentul datează din secolul al XIII-lea şi acoperă o suprafaţă de 3000 de metri pătraţi.  Având o istorie tumultuoasă, Estonia s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase cuceriri şi dezastre naturale, iar castelul a avut şi el de suferit. În anul 1715, în timpul invaziei ruseşti, Petru cel Mare a ordonat dărâmarea lui, iar astăzi, uitându-ne la ruinele – care reprezintă doar o mică parte din măreţia de odinioară - ne putem imagina ce construcţie semeaţă.

Estonia poate fi parcursă de la un capăt la altul în mai puţin de cinci ore, iar varietatea peisajului, a florei şi a faunei este cu adevărat încântătoare şi generoasă pentru o ţară atât de mică. Este ca într-o carte de poveşti care are menirea de a te desprinde de la primele fraze de lumea reală.

Muzeul jucăriilor din Tartu a fost înfiinţat în 1994  şi prezintă o colecţie de păpuşi  şi elemente de recuzită din filmele pentru copii realizate în Estonia. O casă şi un atelier amenajate într-un spaţiu de poveste oferă copiilor şi adulţilor şansa de a se juca şi de a lua parte la zămislirea propriei poveşti.

„O călătorie este adeseori o poveste despre curiozitate şi sensibilitate. Sunt lumi în care timpul pare că s-a oprit, sunt lumi în care oamenii însăilează poveşti remarcabile, sunt lumi care vor trezi cu siguranţă mai mult decât simplă curiozitate a atracţiei turistice”, continuă Elena Dinu.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2