loader
Foto

Episod de excepție: „Ion I.C. Brătianu - Un constructor al României Mari”

Luni, 20 iunie, de la ora 21.00, echipa „Memorialul Durerii” a readus în atenția telespectatorilor TVR2 un personaj dominant al scenei politice româneşti dintre cele două războaie mondiale: Ion I.C. Brătianu, unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri.

 

Memorialul Durerii

„Ion I.C. Brătianu - Un constructor al României Mari, cel de-al 13-lea film al seriei documentare „Oamenii mari care au făcut România Mare”, parte a proiectului „România Mare, Primul Centenar”, face parte din anul cu programe speciale la TVR menit să marcheze evenimentul de hotar pentru naţiunea română. De numele marelui om politic se leagă intrarea României, într-un moment decisiv, în Primul Război Mondial, pentru a împlini un ideal - Unirea de la 1 Decembrie 1918.

În timpul guvernării sale ca prim-ministru, Ion I.C.Bratianu a fost inițiatorul celor mai importante reforme de modernizare a statului român, iar marele om politic aprecia că nu există îndatorire mai mare decât apărarea intereselor și a demnității poporului român. Primind în București delegația Marelui Sfat Național din Transilvania, care aducea  Rezoluția Unirii de la Alba Iulia, Ion I.C.Bratianu a definit ceea ce simțeau românii în acel ceas: „De o mie de ani așteptam și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată. Sunt clipe în viața unui neam de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri.”

Învitații ediției  sunt acad. Ioan Scurtu, acad. Alexandru Zub, prof.ing. Nicolae Noica și custodele Centrului de Cultura Brătianu de la Conacul Florica.

Episodul „Ion I.C. Bratianu - Un constructor al României Mari” încheie prima parte a seriei premierelor „Oamenii mari care au făcut România Mare” în care echipa „Memorialul Durerii” a realizat 13 filme documentare consacrate generației eroice de la Marea Unire: Iuliu Maniu, Alexandru și Ion Lapedatu, Ilie Lazăr, George Pop de Băsești, dr. Ion Ciordaș, Samoilă Mârza, generalul Henri Cihoski, generalul Henri Berthelot, Regele Ferdinand și Ion I.C. Brătianu, constructorul României Mari.

„Îmi pare rău că în manualele de istorie multe dintre aceste personalități nu se regăsesc. Mi-am făcut o datorie de conștiință, nu numai de profesionist de televiziune, să rescriu biografiile unor personalități care și astăzi pot fi model în politică”, a spus Lucia Hossu Longin, realizator „Memorialul Durerii”.

Seria „Oamenii Mari care au făcut România Mare” va continua cu portretele altor pesonalităţi care au marcat momentul Marii Uniri, părinții fondatori al noului stat român, creat la 1 Decembrie 1918.

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Redactor Dana Ilie

din 16 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2