loader

Elisabeta Lipă: „Am muncit pe viaţă şi pe moarte pentru tot ce am obţinut”

Sportivă de performanţă, prima femeie general a Armatei Române, vine la „Mic dejun cu un campion”, sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 10.00, la TVR 2.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Spune despre sine că s-a născut într-o zi de hram, adică în octombrie, de Sfântul Dumitru. Cu toate acestea, Elisabeta Lipă adaugă: „nu m-am crezut aleasă. Am muncit pe viaţă şi pe moarte pentru tot ce am obţinut.”

O campioană redutabilă, de la 16 ani, Elisabeta Lipă s-a pregătit să devină un mare nume în sport, să surclaseze cu performanţele ei individuale şi cu cele ale canotajului românesc, pe cele mai bune sportive ale lumii. Şi a reuşit. A şi renunţat de vreo trei ori. A revenit de fiecare dată stabilind recorduri, nu numai de performanţă sportivă ci şi umană.

(w882) elisabeta

Este motorul acestui sport în ţara noastră, imaginea lui şi acum încearcă să menţină la cote maxime interesul şi susţinerea pentru canotaj. Este legitimată la Clubul Dinamo, care a împlint recent 70 de ani de activitate. Este prima femeie general a Armatei Române, a fost ministrul sportului, este mamă, soţie şi mai mult decât atât. Este un exemplu de anduranţă sportivă şi fair-play, un munte de perseverenţă şi ambiţie. Adică, acele calităţi care clădesc un spirit de campion. De aceea, Elisabeta Lipă este cu siguranţă una dintre cele mai reprezentative personalităţi contemporane ale României centenare.

(w882) elisabeta

***

Dintre toate mărturisile sale mi-au rămas în minte două. Una se referea la băieţelul ei frumos care, de fiecare dată când mama lui pleca în cantonament se posta în faţa uşii plângând de dor. Iar gândul Elisabetei Lipă se îndrepta spre performanţă ca un exemplu nu numai pentru copilul său ci spre toţi copii României. ’Sper ca el să înţeleagă mai târziu şi să fie mândru de mama lui. Dacă vă uitaţi la toţi copii sportivilor, ei sunt făcuţi între două competiţii, între două olimpiade. Atunci îi serbăm pe toţi. Asta-i viaţa noastră’. A doua mărturisire se leagă de secvenţele de la Olimpiada de la Atena, din 2004 povestite cu o asemenea pasiune încât, cu toţii aveam impresia că suntem alături de marea noastră campioană, vâslind în barca zburătoare care a întrecut echipa Stelor Unite. Ochii îi sclipeau, chiar gestica şi-o stăpânea cu greu, mimând trasul la rame. Şi concluzia mea a fost clară: Elisabeta Lipă nu a făcut doar performanţă sportivă. Ea IUBEŞTE acest sport. Apa curge prin venele ei, ritmul impus de cârmaci este însuşi ritmul inimii sale. Cutezanţa i-a fost răsplătită cu titlul suprem. Iar imnul României a fost fiorul care a împins-o de la spate de fiecare dată spre cea mai înaltă treaptă a podiumului râvnită de toate naţiunile lumii. Dar, pe care doar o echipă îl putea ocupa. Atunci, cea a României şi inimile noastre au tresăltat alături de cele ale sportivelor noastre de aur. (Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 27 octombrie, ora 10:00, reluare luni, 29 octombrie, ora 8:30, miercuri, 30 octombrie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 28 octombrie, ora 9:00

TVR Internaţional: sâmbătă, 3 noiembrie, ora 9:00

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 27 octombrie, ora 10:00

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2