loader
Foto

Egeene, sâmbătă la "Cap compas"

Sezonul 9 "Cap compas" începe sâmbătă 28 septembrie, de la 12.30, la TVR 2, cu reportajul Egeene. La TVR HD ediţia este difuzată sâmbătă, de la 19.45.

 

Cap Compas

Echipa Cap Compas începe cel de-al noulea sezon cu un reportaj de călătorie în Grecia pe un traseu care începe de la Kavala, se continuă prin Insula Lesvos şi se termină pe ţărmurile de la Nea Iraklitsa şi Nea Peramos.

Universul orașului violet, cum este cunoscut din ghidurile de călătorie Kavala, se descoperă din înaltul fortăreței ridicate în secolul al XV-lea în Panaghia. Înființat de greci apoi preluat de romani și rând pe rând de bizantini, bulgari şi otomani, Kavala are în prezent 80 mii de locuitori, majoritatea fiind urmășii grecilor veniți în vremuri de restriște din Asia Mică.

Prima așezare a fost fondată aici  în urmă cu 2700 de ani de către locuitorii din Insula Thassos.

(w882)

Portul din golf este aparat de urgiile naturii, iar fortificația din granit, marmură și cărămidă veghează din înalt trecerea timpului.

Orașul vechi se descoperă cu pitorescul străzilor înguste și al caselor zidite în diferite stiluri arhitectonice și agățate pe acropolă. Amestecul colorat ale zidurilor, ușilor, ferestrelor care împreună alcătuiesc un superb mozaic își amestecă contururile cu azuriul mării.

Cele două părţi ale oraşului, centrul vechi şi riviera cu palmieri, sunt complementare. Apeductul Kamares este în unele locuri înalt de 25 de metri. Cu 280 de metri lungime și  susținut prin 60 de arce de diferite mărimi, el este o  marcă  vizuală a orașului.

Orașul este asemenea unui amfiteatru, iar străzile se adună mănunchi spre port care invită mai departe spre insulele egeene.

(w882) kavala p4

Plajele renumite de la marginea orașului Kavala constituie deliciul multor concedii. Batis și Tosca nu sunt doar simple denumiri de plaje ci nume proprii sinonime cu vacanța.

(w882)

Până la Kavala sunt doar câțiva kilometri. Sunt stațiuni noi sau mai vechi. Unele au certificatul de naștere acum 4-5 ani. Saint Tropez al Kavalei sau mai bine zis al Egeeei este o asociere făcută adeseori de specialiști pentru aceste locuri.

La 17 kilometri de oraș descoperim ceea ce este cunoscut drept băile de nămol de la Krinides sau simplu Laspoloutra. O comoară medicinală a pământului într-o arie naturală pitorească. Tradiția acestor băi este veche. În timpurile otomane exista un complex mic cu baie turcească și alte facilități care au fost refăcute de către Kemal Ataturk pentru soția să Latifa Khanum.

(w882)

Există etape distincte … după nămol, uscare la soare și apoi dușuri cu ape termale sub amenajări asemenea unor cascade în miniatură.

Râul Zygatis deschide cartea de istorie la pagină timpurilor apostolice din zorii creștinismului. Aici este locul în care a fost botezată Lidia, primul cetățean al continentului european.

(w882)

(w882) lidia6

Edificiul de cult este un baptisteriu ridicat aproape de acest Iordan al Europei de către Centrul de Studii Istorice Sfântul Pavel, instituție care își propune să îmbunătățească turismul religios și cultural, să contribuie la cercetările arheologice din regiune.

Dacă înțelegem poziția Kavalei că Neapolis, adică Orașul Nou, și cetate port trebuie deslușit şi rolul unei așezări de excepție a  Macedoniei. Numită după numele tatălui lui Alexandru cel Mare, Filipi este în Macedonia o alternativă de tip explorator prin excursiile de câteva ore în locuri de poveste. Cetatea era cel mai important centru comercial aflat pe drumul între Roma și provinciile din Orientul Mijlociu.

Locul a început să fie foarte atractiv pentru turiști după 2016, iar în prezent este promovat că destinație sine qua non pentru cei ajunși în Nordul Greciei. În funcție de sezon, el atrage anumite categorii de vizitatori. Cei din stațiuni vin în excursii care acoperă mai multe obiective într-o zi. Alții aleg deplasări tematice și vizitează pe îndelete Filipi.

(w882)

De aproape 60 de ani în fiecare sezon estival au loc manifestări culturale ... teatru antic, dans modern și clasic, concerte nocturne și proiecții video.

Portul Kavala este unul dintre cele importante noduri maritime civile și comerciale pentru Egeea. Mai multe curse regulate asigură legăturile între insule și partea continentală a Greciei.

Cu cei 320 de kilometri lungime a țărmurilor, Lesvos este a treia că mărime între insulele grecești și devine de la primii pași o invitație generoasă chiar și pentru un răgaz de două zile. Atmosfera acestui oraș amintește de portul Pireu din anii `50.

Un necontenit du-te vino se desfășoară sub ochii spectatorului atât pe ape cât și pe maluri. Străzile comerciale sunt un spectacol în sine. Aici bate gongul și se trage cortina abia pe la 8.00 dimineață, astfel încât spre ora 10.00 animația se compune într-un veritabil tablou vivant.

Undeva pe la miezul zile vor fi trase obloanele pentru nelipsită siesta grecească însă afluxul de turiști care caută frumosul în orice colț a determinat pe mulți comercianți să țină magazinele deschise până seară.

(w882)

Unii cronicari spun despre Mitilini că nu este un oraș ci este city …. poate într-o semantică adecvată un mare târg precum erau odinioară localitățile importante de la răspântii.

Se adună negustori și producători din toate colțurile insulei … vin clienți din insulele apropiate … așa cum îi șade bine unui centru regional întrucât Mitilini este și capitală a regiunii nord egeene.

Catedrala Sfântul Terapon își înalţă cupola precum un far. Lesvos este și tărâmul misionarilor din vremuri apostolice fiind vizitată de către  Sfântul Pavel în a treia călătorie misionară și de către Sfântul Evanghelist Luca în anul 56 dHS.

(w882)

Capitală nu poate fi părăsită fără o reverență în față lui Sapho faimoasa pentru școlile antice de poezie și de muzică și pentru genul liric pe care l-a cultivat împreună cu Alceus.

(w882)

Evoluția poeziei grecești este de neconceput fără raportare la Sapho. Mitilini orașul păzit de munți se întinde pe şapte coline asemenea cetăților legendare și este poate unul dintre cele mai culturale orașe ale Greciei.

(w882)

Castelul ridicat în timpul împăratului bizantin Iustinian este locul în care vara vin muzicieni și se organizează concerte sau festivaluri fiind considerat unul dintre cele mai bune locuri de ascultat muzică din Grecia.

Populația insulei este de 86 de mii de locuitori dintre care doar în Mitilini sunt aproape 30 de mii. Insula a fost stăpânită rând pe rând de perși, greci și romani … apoi de bizantini, franci, venețieni și genovezi … după care au venit  otomanii - în vremea sultanului Mahomed al II lea și în cele din urmă din nou de grecii.

Fermecător și având o aura de oraș levantin, Plomari este o localitate aflată la 42 de kilometri de Mitilini. Pe vremuri se numea Potamos datorită unui râu care se varsă în mare. Este un oraș că de poveste în care oamenii vin pentru a se desfată în liniște de proximitatea marii și a colinelor pline de măslini.

O arhitectură interesantă este asociată inevitabil unor oameni cu stare care au ales în perioada de înflorire să își facă aici reședințe permanente.

(w882)

În prezent casele de vacanță și hotelurile mici conferă farmec locului, care și-a găsit o nouă vocație prin turism. Mulți călători afirmă că Plomari este o Veneţie fără apă, iar cronicarii pasionați de turism subliniază că orașul poate fi la fel de interesant că și Corfu din Kerkira sau Hermioupolis din Syros.

(w882)

Plomari este însă și capitală grecească a celebrului aperitiv ouzo. Pământul fertil, climatul excelent al insulei și zecile de ierburi aflate la îndemână explică gustul și aromă băuturii produse aici.

(w882)

La 40 de kilometri distanță de Kavala, Turnul Apolonia sau Eleftheres, care asigura prin secolul al XIV-lea pază a două cetăți bizantine, este în calea tuturor acelora care vin spre Nea Iraklitsa și spre Nea Peramos dinspre Thesalonic.

Nea Iraklitsa și Nea Peramos sunt localități tinere înființate pentru refugiații greci din Asia Mică la începutul secolului trecut. Configurația țărmurilor este moștenirea generoasă din vremurile genezei pământului. Există mai multe golfuri largi care au devenit plaje sau stațiuni. Sunt frecvente cazurile când un mare hotel cu bungalow-uri este o mini stațiune.

(w882)

Sport și relaxare, turism de familie, oferte ispititoare pentru tineri, yachting și activități recreative iată doar câteva din atuurile prin care acest loc aflat la doar 18 de kilometri de Kavala poate fi asociat cu vacanță ideală.

(w882)

Deși sinuoase pe pământ și pe ape, căile străbătute între Kavala, Lesvos și Pageo sunt de fapt laturile egale ale unui triunghi care poate fi considerat una din esențele rare ale Macedoniei cu parfum de Egeea.

Producător Elena Dinu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2