loader
Foto

Galerie foto

Ediţie In Memoriam Constantin Codrescu, la "Destine ca-n filme"

Marţi, 15 noiembrie, de la ora 20:00, emisiunea "Destine ca-n filme", de la TVR 2, a pregătit o editie speciala In Memoriam dedicata marelui actor Constantin Codrescu.

 

Iuliana Marciuc
Destine ca-n filme

Profesor, regizor dar şi ctitor de teatre,  Constantin Codrescu a fost actorul care şi-a scos inima din piept şi a aşezat-o pe scândura scenei. Un artist care a trăit fericirea şi tristeţea aşa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi.

Marţi, 15 noiembrie, de la ora 20:00, Iuliana Marciuc a pregătit o ediţie specială "Destine ca-n filme", dedicată marelui actor Constantin Codrescu, care, la începutul acestei săptămâni a încetat din viaţă, la vârsta de 91 de ani.

"A murit actorul, a murit tata... Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!", a scris Lăcrămioara Anca Codrescu, pe Facebook.

În interviu acordat Iulianei Marciuc pentru "Destine ca-n filme", actorul Constantin Codrescu, care de-a lungul carierei sale a dat viaţă excepţional unor personaje complexe, a vorbit despre debutul din perioada liceului şi apoi al studenţiei dar şi despre încercarea sa de înnoire a teatrelor din ţară, unde a regizat spectacole, a creat scenografii remarcabile sau pe care le-a manageriat.

Remarcabilă prezenţă artistică în teatru (ca actor, regizor, scenograf) şi film, a jucat în 46 de filme („Nepoţii gornistului” (1953), iar „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şapte cai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Bietul Ioanide”, seria „Pistruiatul”, „Trenul vieţii”, sau ultimul său rol în filmul "Magnatul" (2004) sunt doar câteva dintre cele care ne rămân moștenire și mărturii ale interpretării sale inconfundabile.

La televiziune şi la radio (81 de roluri în piese la Teatrul radiofonic - în Electra, Bălcescu, Antigona, Odiseea, Oedipe, Regele Lear, Hoţii ş.a.) de şase decenii ne-a bucurat cu apariţiile sale inconfundabile. Pe lângă activitatea artistică, actorul Constantin Codrescu a fost înzestrat şi cu talent pedagogic, fiind asistent la UNATC, profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureş şi Universitatea “Spiru Haret”.

Apreciat de publicul românesc, actorul Constantin Codrescu a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, oferindu-i personal Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.

Foto: stiri.tvr.ro

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2