loader
Foto

Galerie foto

„E Vremea Ta!”, ediție dedicată Premiului Nobel pentru Fizică 2021

Sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 18:50, în ediția specială „E vremea ta!”, la TVR 2, s-a vorbit despre încălzirea globală şi necesitatea unei acţiuni imediate.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

Trei oameni de știință au primit Premiul Nobel pentru Fizică din acest an, decernat pentru descoperiri despre încălzirea globală: Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe şi Giorgio Parisi.

Laureaţii au subliniat punctul critic în care se află omenirea şi necesitatea unei acţiuni imediate la nivel global. Sâmbătă, 9 octombrie, i-ați putut cunoaşte pe oamenii de ştiinţă ale căror studii au o contribuţie atât de importantă la studiul schimbărilor climatice.

(w882)

„Uneori explicaţiile specialiştilor pot părea complicate, însă este sarcina noastră, a jurnaliştilor, să facem astfel încât informaţiile să ajungă la cât mai mulţi oameni, pentru ca ei să înţeleagă fenomenele care au loc şi astfel să găsim împreună calea de a rezolva problema schimbărilor climatice. Au devenit, probabil, un clişeu cuvintele "nu există o planetă B, nu avem altă casă", dar asta este realitatea. Iar primul pas este să fim informaţi", spune  Cristina Dănilă, realizatorul ediţiei.

(w882)

Din 2016, emisiunea „E Vremea Ta” aduce în prim-plan problema schimbărilor climatice şi ne ţine la curent cu ultimele informaţii din acest domeniu alături de specialiștii invitați în emisiune. Sâmbătă, în platoul emisiunii se vor afla Roxana Bojariu - climatolog ANM şi Bogdan Antonescu - specialist în fenomene extreme, de data aceasta pentru a ne explica importanţa cercetărilor care au atras atenţia Academiei suedeze de ştiinţe.

(w882)

În acest an, Grupul interguvernamental de experți al ONU (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept un adevărat „cod roșu pentru omenire".

Premiile acordate pentru descoperiri despre încălzirea globală, chiar înainte de Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 26), care se va desfăşura între 31 octombrie şi 12 noiembrie 2021, la Glasgow, subliniază importanţa cercetărilor în domeniu. Summitul din Marea Britanie este considerat crucial pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, astfel încât omenirea să reuşească să ţină sub control schimbările climatice.

(w882)

CV SPECIALIȘTI:

Roxana Bojariu este doctor în Fizică, cu specializare în predicție climatică, procese climatice regionale din perspectiva adaptării la schimbarea climei și a planificării dezvoltarii durabile în România, riscuri climatice. A fost coordonator al secției de climatologie a ANM, a participat ca autor sau coautor la elaborarea mai multor rapoarte ale Grupului Interguvernamental pentru Studiul Schimbării Climei (IPCC) cu sprijinul Națiunilor Unite și al Organizației Mondiale.

Bogdan Antonescu este doctor în Fizică, specialist în fenomene extreme, cer-ce¬tător la „Institutul Național de Optoelec¬tro¬nică” INOE 2000, membru al Laboratorului European de Furtuni Severe, a fost cercetător la Manchester University din Marea Britanie.

***

Realizatorul ediţiei: Cristina Dănilă

Producători: Camelia Boştină, Raluca Stroe Brumariu

 

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:15 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2