loader
Foto

Margareta Pogonat, la „Duminica filmului românesc”

Pe 2 august, la „Duminica filmului românesc”,  TVR 2  difuzează „Drum în penumbră ” şi „Oraşul văzut de sus ”, două filme cu Margareta Pogonat. Regia este semnată de Lucian Bratu.

 

Aşadar, duminică, de la ora 13.10, este programată drama: „Drum în penumbră” (1972) în care rolul eroinei principale este interpretat de Margareta Pogonat, pentru care actriţa a primit în 1972 Premiul ACIN pentru interpretare feminină.

"Pe micul ecran, rolurile la care Margareta Pogonat ţine cel mai mult, au fost: Vitoria Lipan în «Baltagul», Elena Andreevna în «Unchiul Vania» şi Livia în «Zestrea», rol pe care urmează să-l joace şi pentru marele ecran. Debutul în film, în 1957, cu un rolişor — Ţiganca — din Două lozuri în regia lui Gheorghe Naghi. În aceeaşi regie, Fira în Lumina de iulie. Urmează: Ada în Meandre — regizor Mircea Săucan; Ţiganca în Amintiri din copilărie şi mama lui Făt-Frumos în Tinereţe fără bătrâneţe, ambele în regia Elisabetei Bostan; Ana în Apoi s-a născut legenda — regizor Andrei Blaier şi Monica în Drum în penumbră — regizor Lucian Bratu". (Cinema nr. 6, iunie 1972)

Din distribuţie, alături de ea, mai fac parte: Cornel Coman, Carmen Galin, Ilarion Ciobanu, Octavian Cotescu, Ileana Stana Ionescu, Aurel Giurumia.

Monica este o tânără femeie divorţată, mamă a doi copii. Într-o scurtă vacanţă la mare ea îl cunoaşte pe Radu, un bărbat atractiv, cu care începe o relaţie la întoarcerea acasă. Încet, Monica începe să creadă că îşi poate reface viaţa alături de Radu. Dar legătura este sortită eşecului, fiindcă cei doi nu reuşesc să-şi armonizeze vieţile mult prea complicate.

 

De la ora 20.10 este programată drama "Orașul văzut de sus"  (1975), cu Margareta Pogonat, George Constantin, Ilarion Ciobanu.

Maria Sorescu, directoarea unei şcoli de reeducare, este numită primar într-un oraş de pe Dunăre, unde încearcă să nu repete greşelile predecesorilor, dar unde va avea şi un conflict deschis cu un şef de şantier carierist.

"Viața de fiecare zi a unei femei, recent numită primar într-un oraș de pe Dunăre, marcată după numirea ei în noua funcție nu numai de o poveste de iubire ratată, ci și de conflictele pe care intransigența și moralitatea ei absolută le declanșează în relația cu cei care profită de diversele compromisuri înscăunate în administrația locală". (Bujor T. Râpeanu ”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundației Pro)

Din toamna 2013, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice.

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2